BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiJP Morgan faiz indirimi için tarih verdi----

JP Morgan faiz indirimi için tarih verdi

JP Morgan faiz indirimi için tarih verdi
19 Mart 2021 - 09:06 www.finansgundem.com

Dev yatırım bankası JP Morgan, TCMB'nin faiz indirimlerine eylül ayında başlamasını bekliyor. Merkez Bankası dün politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puan artırarak yüzde 19'a yükseltmişti.

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan tarafından hazırlanan raporda, bankanın dünkü 200 baz puan faiz artırım kararının güçlü ve proaktif bir adım olduğu belirtildi.

Raporda yatırımcıların TCMB’nin gerektiği zaman faiz adımı atacağı konusunda rahatlamaları gerektiğinin altı çizildi. Faiz artırımının kredibilite artışı ve kredi büyümesini sınırlama yoluyla hedefine hizmet edeceği öngörüldü.

Dezenflasyon sürecinin TCMB’nin diğer politika üreticilerden alacağı desteğe bağlı olduğu yorumunu yapan kuruluş, Başkan Ağbal’ın göreve gelmesinin ardından yapılan faiz artırımının 875 baz puana yükseldiğinin altını çizdi.

Enflasyonda nisan ayında yüzde 16,3’le zirve tahmin eden JP Morgan, rakamın eylül ayına kadar yüzde 15’in üzerinde ya da civarında olacağını belirtti. Yıl sonunda ise enflasyonu yüzde 11,2 öngördü.

FAİZ İNDİRİMİ EYLÜL AYINDA

TCMB'nin bir sonraki adamının Faiz indirimi olmasını beklediğini belirten kurum, 'Bu adımın eylül ayında 100 baz puan olacağını öngörüyoruz. Küresel risk iştahında artış ya da enflasyonda düşüş gevşetme adımlarını öne çekebilir' ifadelerini kullandı. Raporda bankanın gerekmesi halinde ek sıkılaştırma yapacağını belirtmeye devam etmesinin de önemli olduğunu aktardı.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE ARTIRDI

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan olan beklentilerin ötesinde 200 baz puan yükselterek yüzde 19’a çekerken karar metninde gerekirse ilave parasal sıkılaşma yapılacağına dair ifade de korundu.

PPK metinde "gelişmelerin enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü riskleri dikkate alarak, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir… Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” denildi.

PPK açıklamasında, “İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Öte yandan, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır” denildi. PPK metni şöyle devam etti:

“Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale geleceği beklentisi korunmakla birlikte, son dönemde kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artış, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktirmektedir.”

 

Tahvil faizlerinde ani yükseliş korkusu

 

ABD tahvil getirilerine yukarı yön korunuyor

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞERAFETTİN19 Mart 2021 11:08

    Verilen faizin enflasyonun yüzde elli üzeri oldugu apacık dolayısı ile kesinlikke eksidir palyatiftir dövizin yükselmesi ancak güçlü bir artış reel gercek net getiri verilerek mevduat getirisi enflasyon üzerine getirilerek yükseltilmedikce imkansızdır aksine alımı teşvik etmekten başka işe yaramaz

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Mart 2021 10:44

    Hep öyle olmuyormu borsa mevsimine sanki iyilik yapmış gibi yapıp borsaları şahlandıracaklar yine.

  • Hasan19 Mart 2021 10:32

    %25'e kadar çıkaracaklar faizi yemeyin bizi. Bu saatten sonra faiz indiremez MB....

  • Sıcak para19 Mart 2021 09:38

    Dolar sat-Tl al pozisyonu açmışlar mı.. açacaklar mı karar versinler ballı kâr burda.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • yaw he he 19 Mart 2021 09:32

    sarmala girdi o indirsin bende indiririm yemeyin milleti üretim mi var :)