BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJohnson'ın parlamentoyu askıya alması kanunsuz bulundu----

Johnson'ın parlamentoyu askıya alması kanunsuz bulundu

Johnson'ın parlamentoyu askıya alması kanunsuz bulundu
24 Eylül 2019 - 13:47 www.finansgundem.com

Johnson'ın anlaşmasız Brexit dayatmak için parlamentoyu askıya alması kararının havale edildiği yargı sürecinde sonunda en üst mahkeme 'Başbakan'ın bu yaptığı yasalara aykırı' dedi.

Muhafazakar Parti lideri seçilmek suretiyle başbakanlık koltuğuna oturan Brexit fanatiği Boris Johnson'ın (BoJo) "Ne pahasına olursa olsun 31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden (AB) çıkacağız" diyerek bu mühlete 5 hafta kala Kraliçe'ye parlamentoyu askıya aldırmasına, 'siyasi darbe' tepkileri eşliğinde havale edildiği yargı sürecinde hüküm kesildi.  

Daha önce İskoç Yüksek Mahkemesi'nin 'kanunsuz' kararına İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin 'yargıyı ilgilendirmeyen siyasi karar' diye meydan okumasının ardından taraflar temyiz niyetine Britanya Yüksek Mahkemesi'ne gitti. 

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Britanya'nın en üst mahkemesi, Brexit için olduğu kadar Britanya'daki güç dengesi açısından da çok önemli etkileri olabilecek kararını açıkladı: Mahkeme, parlamentonun tatil edilmesi konusunda karar almaya yetkilidir. Başbakan'ın 14 Ekim'e dek parlamentoyu askıya alma kararı, yasalara aykırıdır. Askıya alma kararı geçersiz olduğundan parlamento askıya alınmamış durumdadır. 

11 yargıcın oybirliğiyle aldığı kararı ülkenin en üst yargıcı konumundaki Lady Hale diğer 10 yargıçtan 7'sinin huzurunda okudu. Karara göre BoJo'nun Kraliçe'ye parlamentoyu askıya aldırması, milletvekillerinin Başbakan'ın Brexit planlarını tartışmak dahil demokrasinin gereği olan işleri yapmasını engelledi.

Karar satır aralarından okunduğunda Başbakan'ın parlamentoyu askıya alarak siyasi manevra yaptığı ve Kraliçe 2. Elizabeth'i yanlış yönlendirdiği anlamına geliyor. 

Hükümet, Britanya Yüksek Mahkemesi'nin kararına uyacağını açıklamıştı. Nihai yargı kararının ardından, iki hafta önce askıya alınmış olan Avam Kamarası'nın derhal toplanabileceği belirtildi. Dolayısıyla bundan sonra ne yapacağına karar vermek Avam Kamarası'na kaldı. Avam Kamarası Başkanı John Bercow, milletvekillerine ertelemeksizin toplanma çağrısı yaptı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)