BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJeffrey'in yardımcısı: Türkiye’yi engelleyebilir miyiz bilmiyoruz----

Jeffrey'in yardımcısı: Türkiye’yi engelleyebilir miyiz bilmiyoruz

Jeffrey'in yardımcısı: Türkiye’yi engelleyebilir miyiz bilmiyoruz
08 Kasım 2019 - 08:58 www.finansgundem.com

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin bugün temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelmesi beklenirken, kritik ziyaret öncesi New York Times gazetesi çarpıcı bir belge yayınladı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times gazetesinin ulaştığı iç yazışmada, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin yardımcısı William V. Roebuck, ABD’nin daha sert bir diplomasi uygulaması, ekonomik yaptırım tehdidinde bulunması ve askeri devriyelerin artmasının, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonunu engelleyip engelleyemeyeceğini sorguladı.

Roebuck 3 bin 200 kelimelik iç yazışmada, “Bu zor bir karar ve yanıt muhtemelen ‘Hayır’. Ancak cevabı bilmiyoruz, çünkü denemedik” ifadelerini kullandı. New York Times, Roebuck’ın notunda, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na sert eleştiriler yönelttiğini ve insan hakları örgütlerinin Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin Kürt esirleri öldürdüğü iddialarına arka çıktığını yazdı.

‘ETNİK TEMİZLİK’ İFADESİ

BBC’nin aktardığıa habere göre Roebuck notunda, “Türkiye’nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çabaya tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.

Roebuck, iddia edilen insan hakları ihlâllerinin “yalnızca savaş suçu ve etnik temizlik olarak tanımlanabileceğini” yazarken, not şöyle devam ediyor:

“Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında, insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye’yi davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edecek, ki bu operasyonda 200 sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yerlerinden oldu ya da evsiz kaldı.”

KOBANİ’YLE YAKIN TEMAS

New York Times gazetesi, Roebuck’ın Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık iki yıldır ana gövdesini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalıştığını yazıyor.

Roebuck’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’den iadesini istediği terörist Mazlum Kobani ile iki yıl boyunca sıklıkla muhatap olduğu da haberde yer verilen bir diğer bilgi. Haberde, Roebuck’ın SDG’yi ‘sağlam ve güvenilir bir ortak’ olarak tanımladığı belirtiliyor.

New York Times gazetesinin haberine göre diplomat notunda, Washington’ın Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı durdurmak için daha fazla çaba göstermemesini de eleştirdi, ancak daha fazla baskı uygulansa bile Ankara’nın muhtemelen yine de operasyonu gerçekleştireceğini kaydetti.

Buna ilişkin nedenleri ise, “Sınırdaki iki karakolda Amerikan askeri varlığının az olması, Türkiye’nin onlarca yılı bulan NATO üyeliği ve Suriye sınırında ordunun yoğun bir şekilde konuşlanması” sözleriyle sıraladı. Haberde Roebuck’ın, 31 Ekim’de notu yöneticisi James Jeffrey’ye ve Suriye üzerine çalışan yaklaşık 50 Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilisine yolladığı bilgisi yer aldı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa08 Kasım 2019 09:50

    Amerikalı ne diyor:''Mazlum Kobani ile Türkiye iki yıldır görüşüyordu,şimdi mi kötü oldu''diyor.Demek ki inandırıcılığımızı kaybetmişiz.Şimdi Kobani'ye ne yapsak,o Adam suçsuzdu diyecekler.

  • Ahmet ünal08 Kasım 2019 09:41

    Ara sıra iyi şeyler söyleselerde kötü niyetlerini her an açığa cıkıyor gerçek niyetleri türküye türklere bırakıiamaz ne olur birlik beraberlik içinde olalım