BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJaponya'da tedarik zinciri krizi otomotiv sektörünü vurdu----

Japonya'da tedarik zinciri krizi otomotiv sektörünü vurdu

Japonya'da tedarik zinciri krizi otomotiv sektörünü vurdu
17 Kasım 2021 - 15:06 www.finansgundem.com

Diğer ülkelere satılan otomobil sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 37 azaldı

Japonya'da yaşanan tedarik zinciri krizi ihracatı vurdu. İhracat ekimde yüzde 9,4'le son 8 ayın en düşük büyümesini kaydetti.

Krizden en çok etkilenense otomotiv sektörü oldu. Diğer ülkelere satılan otomobil sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 37 azaldı.

Söz konusu düşüş, Japonya'nın ihracata dayalı ekonomisinin Kovid-19 döneminde tedarik zinciri sorunları karşısında ne kadar hassas olduğunu da gösterdi.

Başta yarı iletken çip tedariki olmak üzere birçok malzemenin elde edilmesinde sorun yaşanan otomotiv sektörü, bu krizde özellikle zor durumda kaldı.

Toyota çip sorunları nedeniyle ağustosta küresel çaptaki üretim hedeflerini yüzde 40 azalttıklarını açıklamıştı.  

Pazartesi günü açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerine göre ilk çeyrekte revize edilen yüzde 1,5'lik artışın ardından, temmuz-eylül çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3 küçülme yaşandı. Tahminlerdeyse yüzde 0,8'lik bir küçülme öngörülüyordu.

Ancak Londra merkezli bağımsız ekonomik araştırma şirketi Capital Economics'ten Tom Learmouth, kötü gidişatın geçici olduğunu savundu.

Learmouth, "Japon otomobil üreticilerine parça sağlayan en önemli tedarikçi Vietnam. Fakat ülke Delta varyantının yayılmasını engellemek için fabrikaları kapatmak zorunda kalmıştı. İhracatın, Japonya'daki otomobil firmalarının üretimlerinin normale dönmesiyle gelecek aylarda toparlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü'nün baş ekonomisti Takeshi Minami ise "Daralma, otomobil üretimi ve sermaye harcamasını sert etkileyen tedarik zinciri kısıtlamaları nedeniyle beklenenden çok daha büyük oldu" dedi.

Minami de gelecek aylarda ekonominin iyileşeceğini savunarak "Ekonominin bu çeyrekte bir toparlanma kaydetmesini bekliyoruz. Fakat eylülün sonlarında Kovid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından bile tüketim iyi bir başlangıç yapmadığı için, bu toparlanma hızının yavaş olacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda Haruhiko ise pazartesi günkü açıklamasında çip tedarik sorununun uzayabileceğinden endişelendiklerini bildirmişti.

Bisiklet üretiminde tedarik sorunu

 

Enflasyon ve tedarik krizi ikinci el sitelerini yükseltti

 

ABD'de büyük kriz! Fiyat artışı, tedarik sıkıntısı...

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)