BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiJames Webb'in son karesi: Kum Saati----

James Webb'in son karesi: Kum Saati

James Webb'in son karesi: Kum Saati
17 Kasım 2022 - 08:35 www.finansgundem.com

James Webb Teleskobu'ndan son kareler paylaşıldı. L1527 adındaki kara bulut ve henüz çok genç olan bir yıldızın yaydığı ışığın bulunduğu görüntü kum saatini oluşturuyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Temsilciler Meclisi altkomitesine ne yaptıklarını anlatan NASA yetkilileri, toplantı sırasında James Webb Uzay Teleskobu'nun yakaladığı son kareyi gösterdi. Webb teleskobu L1527 adlı kara bir bulutun görüntüsü ve çekirdeğindeki bir protoyıldızdan yayılan ışığı kaydetti.

L1527, Dünya'dan yaklaşık 460 ışıkyılı uzaklıkta ve 0,3 ışıkyılı genişlikte uzanıyor. Merkezinde bir protostar (önyıldız) var. Henüz şekillenmekte olan çok genç yıldızlara önyıldız adı veriliyor.

Bulut daha önce Spitzer Uzay Teleskobu ve ALMA radyo teleskopu tarafından görüntülenmişti. LS1527'nin kendine özgü kum saati şeklini halihazırda biliniyordu ancak James Webb'in Yakın Kızılötesi kamerası veya NIRcam kullanarak başardığı net çözünürlükle hiç görülmedi.

Astrophysics'ten Mark Clampin, "James Webb ile bu protostarın bu ilk görüntüsü, protostarın kendisi bu kum saati şeklinin boynunda gizliyken, bir atagezegen diski gördüğünüzü gösteriyor; boynun ortasında koyu renkli bir çizgi var" diye aktardı.

Clampin, "Yukarıda ve altta, protostardan gelen ışığın, bu nesneden çevredeki gaz ve toz çıkışlarındaki boşlukları aydınlattığını görüyorsunuz" diye ekledi.

L1527 yandan görüntüleniyor, bu da protostarı çevreleyen malzeme diskinin dar ucunun Webb'e baktığı anlamına geliyor. Bir Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü açıklamasına göre, görüntünün üst bölgesindeki kabarcık benzeri şekiller yıldız "geğirmeleri" veya madde fışkırmaları . Sağ alt bölge turuncu yerine mavi görünüyor bu da onunla Webb arasında daha az toz olduğu anlamına geliyor.

NASA yetkilileri, görüntünün ortaya çıkmasının yanı sıra Webb'in bilimsel ilerlemesi, teleskopun mevcut durumu ve uzay ajansının evren çalışmasında bundan sonra ne geleceği hakkında genel bir rapor verdi.

Virginia'nın 8. bölgesinin temsilcisi Don Beyer, "Bugünkü duruşma, şimdiye kadar gördüğümüz en etkileyici yerçekimi dalgalarının işitmesiyle bağlantılı olabilir" dedi.

Clampin, bugüne kadar Webb'de biri özellikle büyük olan 14 mikrometeoroid çarpması olduğunu söyledi. Clampin, "Bunu bekliyorduk ve çok muhafazakar davranıyoruz ve gelecekteki etkilerden kaçınmak için bazı operasyonel değişiklikler yapıyoruz" dedi.

Büyük Patlama'dan önce gelenler teori alanı olarak kalırken, NASA'nın nereye gittiğimizi gözlemlemeyi anlama planları var. NASA'nın Webb'in ötesindeki öncelikleri arasında , öncelikle evrenin hızlanan genişlemesinin bilinmeyen itici gücü olan karanlık enerjiyi araştıracak olan Roma Uzay Teleskobu yer alıyor.

Clampin, Webb'in uzayda operasyonel ömrünün hala yaklaşık 20 yıl olduğunu tahmin ediyor.

NASA, 1986'da patlayan uzay gemisinin enkazını doğruladı

 

NASA paylaştı: Büyük Patlama ile yaşıt galaksi!

 

NASA Artemis I roketini yine fırlatamadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)