BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİzmir'in büyük sınavı----

İzmir'in büyük sınavı

İzmir'in büyük sınavı
27 Kasım 2013 - 02:19 www.finansgundem.com

EXPO 2020 oylaması bugün Paris'te yapılıyor. Dubai ile çekişen İzmir heyeti oylama öncesi resepsiyon verdi

EXPO 2020 ile bir dünya markası olmaya hazırlanan İzmir'in kaderi, bugün saat 14.30'da Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak oylama ile belli olacak. Oylama öncesinde İzmir heyeti, BİE delegelerine Pavillon d'Armenonville'de resepsiyon verdi. Resepsiyona Sertab Erener de şarkılarıyla katıldı.
İki yıldır 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık' ana teması ile EXPO 2020'ye ev sahipliği yapmaya hazırlanan İzmir'in kaderi bugün belli olacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo kentleri ile yarışan İzmir yarın, Paris'te yapılacak 167 ülkenin Uluslararası Sergiler Bürosu delegelerinin oy kullanacağı yarıştan zaferle çıkmayı hedefliyor.
EXPO'ları düzenleyen 167 ülkenin üye olduğu BIE Genel Kurul toplantısı, bugün Paris'teki OECD binasında yapılacak. Aday ülkelerin son sunumlarıyla başlayacak genel kurulda daha sonra oylamaya geçilecek. İzmir heyetinin sunumunu Defne Samyeli yapacak. Genel kurul sunumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlanacak. Genel Kurul'a Bakan Yıldırım'ın yanısıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katılacak. Sunumda Başkan Kocaoğlu ile dünyada beyin araştırmalarıyla tanınan İzmir doğumlu Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürkün konuşma yapacak.
Sunumlardan sonra yapılacak oylamada ilk iki turda oyların üçte ikisini alan şehir kazanacak. Her turda en az oy alan şehir elenecek. Üçüncü ve final turunda ise çoğunluğu alan şehir ve ülke EXPO 2020'yi düzenlemeye hak kazanacak. Genel Kurul salonunda dört ayrı sandık kurulacak, delegeler kabinlerde kapalı şekilde oylarını kullanacak.
İzmir en şanslı aday
Resepsiyonda açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Brezilya'dan Sao Paulo ve Rusya'dan Ekaterinburg'un arasında İzmir'in tartışmasız en şanslı aday olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, coğrafi konumu, tarihi geçmişi ve sosyolojik yapısıyla İzmir'in EXPO konseptine çok uyduğunu dile getirerek, farklı ülkelerin farklı hesaplarını da gözönünde bulundurmak gerektiğine vurgu yaptı.
İzmir'in adaylık için elinden geleni yaptığını belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Ben özellikle İzmir adına yarın akşamı başarıyla sonuçlandıracağımız kanaatindeyim. Bir de yoğun çalışamaları ülkeler bazında, delegasyon bazında, kamuoyu bazında en ideal yapan ülke Türkiye, en ideal yapan şehir bence İzmir. Gerek sivil dinamikleriyle gerek siyasi dinamikleriyle, yerel yönetimleriyle, konu başlığıyla gerçekten dört dörtlük bir süreç geçirdik. Ümit ederim ki bu süreç sağlıklı bir şekilde hak ettiği sonuca ulaşır."
Bakan Müezzinoğlu, İzmir'in 2015 EXPO'su için 2008'de de aynı temayla aday olduğunu ancak Milano karşısında kaybettiğinin hatırlatılması üzerine ise sağlık temasının çok doğru bir tercih olduğunu söyledi.
Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Temanın doğru olduğuna inanıyorum. Dünyada hiçbir insan yok ki sağlıkla ilgili 'beni ilgilendirmiyor' diyebilsin. 'Herkes için Sağlık' her insanı ilgilendiren bir konu. Dolayısıyla böyle bir konunun, böyle bir temanın EXPO için de en ideal tema olduğuna inanıyorum. Tema ve konu başlığı konusunda Türkiye'nin ısrarcı olmasının doğru olduğuna inanıyorum ve bunu iyi anlatabilmek ve iyi algılatabilmek konusunda da üzerimize düşeni yaptığımız kanaatindeyim."
"EXPO İzmir'e yakışır, İzmir EXPO'ya yakışır"
Enerji sektöründen iş adamı ve üst yönetici Kenan Yavuz da İzmir'in vermek istediği evrensel mesajın en iyi karşılık bulacağı yerin İzmir olduğunu söyleyerek bu noktada iş dünyasına da büyük görev düştüğüne vurgu yaptı.
Yavuz, bunun bir yarış olduğunu ve hızlı koşanın kazanacağını ifade ederek İzmir'in EXPO 2015'i Milano'ya kaptırmasında iş dünyasının büyük rolü olduğuna dikkati çekti.
Durumu, 2020 Olimpiyatları'nın Tokyo'ya verilmesine benzeten Yavuz, şöyle konuştu:
"İş dünyamızın uluslararası meselelerde, organizasyonlarda daha çok elini taşın altına koyması gerekiyor. (2020 Olimpiyatları'nda) Japon iş adamları ve şirketleri bunu çok iyi yaptığı için Tokyo bizi geçti. Yoksa Tokyo'nun İstanbul'dan üstünlüğü yoktu. Eğer İzmir kazanırsa hep beraber kazanmış olacağız. Ama kaybederse ben bunun sorumluluğunu ve eksikliğini iş dünyasında arayacağım. Evrensel anlamda, dış dünyadaki hinterlandımızı, etki alanımızı iş adamlarımız kullanmazsa devletin de burada yapabileceği birşey yok. Bu tür organizasyonlar devlet eliyle bir yere kadar olur. Onun ötesi ancak iş dünyasının sahiplenmesiyle olabilir. EXPO İzmir'e yakışır, İzmir EXPO'ya yakışır. İzmir'i inşallah bu güzellikle buluşturacağız ve tüm dünya İzmir'i yakından tanıyacak, tanıdığına da memnun olacak."
EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı resepsiyona Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscartales ve çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonda sanatçı Sertap Erener de mini bir konser verdi.


 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dalgııç27 Kasım 2013 09:11

    İzmir'e dalgıç gönderen gökçek Ankara aday dahi değil ellerinin arasına alıp başını kara kara düşünsün neden diye Türkiye'nin'nin büyük şehirlerinin durumlarını görüyoruz.