BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİzmir Körfez'i denizanalarının istilasına uğradı----

İzmir Körfez'i denizanalarının istilasına uğradı

İzmir Körfez'i denizanalarının istilasına uğradı
25 Haziran 2014 - 11:29 www.finansgundem.com

İzmir Körfezi’nde Pasaport Vapur İskelesi ile Konak arasında, ay denizanası istilası

Sahilde yürüyen İzmirliler, denizin üzerini kaplayan denizanalarını görünce şaşırıyor. Herkes neden bu kadar çok olduklarını ve niçin kıyıya vurduklarını merak ediyor. Körfezdeki denizanası istilasının sebebini, artan hava sıcaklığından dolayı deniz suyunun ısınmasına bağlayan uzmanlar, şu bilgiyi verdi:

"Denizlerimizin hemen hepsinde görülen bu deniz anasının aurelia aurita (ay denizanası) olduğu biliniyor. İnsan vücuduna temas etmesi halinde iğne batması hissi veriyor daha sonra ise kaşıntı yapıyor. Zehirli olduğu bilinen ay denizanası kalıcı ve ciddi bir hasara neden olmuyor. Kısa süre içinde zehrin etkisi geçiyor. Deniz suyunun yeniden soğumaya başlaması ile birlikte ise patlayarak körfezin dibine gömülüyor." Balık çeşitliliğinin ve miktarının azalmasının da deniz analarının kontrolsüzce yayılmasına sebep olduğu belirtildi.

AY DENİZANASI

Ay denizanası Türkiye’de en sık görülen zehirli omurgasız deniz canlısı olarak biliniyor. Büyüklükleri genellikle 25-30 santim arasında değişirken 50 santim olanları da bulunuyor. Şemsiye şeklinde olan deniz analarının yanlarından saçaklar halinde ’tentakül’ denen dokunaçlar, alt tarafından yakıcı kollar sarkıyor. Sayısız dokunaç, koku alma hücreleri ve denge sağlayıcı organları bulunuyor. Ay denizanası saydam görünüme sahip olurken, kirli beyaz ve mavi beyaz olanları da bulunuyor. Ay denizanasının tepesinde dört farklı yöne bakan beyaz çizgiler yer alıyor. Sınırlı hareket yeteneğine sahip olan ay denizanaları akıntıya uyum sağlıyor. Ana besinlerini planktonlar, balık yumurtaları ve küçük organizmalar oluşturur. Üreme dönemlerinde üreme organları mor-menekşe rengini alıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)