Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Emekliliğiniz için önünüzde uzun yıllar olsa bile emekliliği şimdiden düşünmeye başlamanız gerekiyor. WMN Lives haberine göre doğru planlama yaparak emeklilik konusunda yapılabilecek ciddi hatalardan da kaçınabilmek mümkün. Emeklilik sürecinde birçok kişi benzer hatalar yaparak hayatlarının bu kritik dönemini riske atıyor. Haberde ise bu sıkça yapılan hatalar derlendi.
Yeterince erken birikime başlamamak
İnsanların emeklilik konusunda yaptıkları en önemli hata bu olabilir. 20'li ve 30'lu yaşlarınızdayken emekliliği düşünmeseniz. Ancak daha sonraki günler için para biriktiriyor olmanız gerekir. İlk maaşınızdan başlayarak her hafta biraz para biriktirin. En küçük miktar bile geleceğiniz için büyük bir avantaj oluşturacaktır. Erken birikim yapabilenler erken emekli olabilir. Çok geç tasarruf etmeye başlarsanız, hedeflerinize asla yetişemeyebilirsiniz.
Sosyal güvenlik sistemine güvenmek
Birçok kişi emeklilik sırasında alacakları maaşlara güveniyor olabilir. Ancak bu maaşların yeterliliğinin garantisi yoktur. Gelecekte emekli maaşlarınızın yeterliliği konusunda sorun yaşamamak için alternatifler konusunda hazırlıklı olmanız gereklidir.
Emekliliğe borç taşımak
Emekli olduğunuzda borçsuz olmak istersiniz. Zira geliriniz durduğunda, her şeyi ödemek için birikimlerinize güvenirsiniz. Birikimlerinizi kredileriniz ve yüksek kredi kartı faturalarınız için kullanmak, zor kazandığınız parayı hızlıca tüketmenize sebep olur. Emekli olmadan önce tüm borçlarınızı ödemeye çalışın. Böylece birikimlerinizi yüksek faiz oranlarına harcamak zorunda kalmazsınız. Borcunuzu emekliliğe taşımak zorunda kalıyorsanız dahi ödemek için bir planınız olması gerekir.
Bütçenizin olmaması
Emekli olduktan sonra artık düzenli bir geliriniz olmayacaktır. Nakit akışı durduğunda, hayatınızın geri kalanında yalnızca banka hesabınızdaki para kalır. Dolayısıyla dikkatli bir şekilde bütçe belirlemeniz gerekir. Yıllık, aylık ve hatta haftalık bir bütçe yapın. Böylece tam olarak ne kadar harcayabileceğinizi bilebilirsiniz. Bütçenizi düzenli olarak yeniden değerlendirmeyi unutmayın. Geliriniz değişmeyecek, ancak giderleriniz dalgalanabilir ve bu da ne kadar harcayabileceğinizi etkileyecektir.
Tek bir yatırıma bağlı kalmak
Paranızı yatırıma yönlendirmek iyi bir fikir olabilir. Ancak tüm varlıklarınızı tek bir yatırıma koymak kötü bir fikirdir. Finans uzmanları her zaman çeşitli bir yatırım portföyüne sahip olmanızı ve paranızı farklı yerlere yatırmanızı önerir. Bu, riskin yayılmasına yardımcı olur ve herhangi bir yatırımın düşük performansının etkisini azaltır. Varlık sınıfları genellikle çeşitli piyasa koşullarında farklı performans gösterdiğinden, çeşitlendirme zaman içinde daha istikrarlı getiriler de sağlayabilir. Bu, mevcut ekonomik durumdan bağımsız olarak emeklilik için iyi bir şekilde hazırlanmanızı sağlayacaktır.
Kötü yatırım tercihleri
Birden fazla yatırıma sahip olmak önemlidir. Ancak emeklilik fonunuzla akıllı yatırım kararları vermeniz de önemlidir. Paranızı nereye koyacağınız konusunda akıllı ve bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilecek profesyonel bir finansal danışman ile konuşmayı düşünmek bu noktada oldukça mantıklıdır. Bu sayede risk toleransınızı değerlendirebilir özel mali durumunuz için faydalı bir şekilde yatırım yapabilirsiniz. Getirilerinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilecek şekilde yatırımlarınızı çeşitlendirmeye çalışın. Yatırımlarınızı kendi başınıza yönetmeyi seçenlerin de akıllı ve sağlam seçimler yapmak için zaman harcaması ve gerekli araştırmaları yapması önemlidir.
Portföyünüzü düzenlememek
Kariyeriniz boyunca akıllıca yatırım tercihleri yaptıysanız ve paranızı iyi yönettiyseniz dahi bu tercihlerin sizi emekliliğe taşıyacağını varsaymayın. Portföyünüzü yeniden değerlendirmeniz ve daha düşük riskli seçeneklere göre ayarlamalar yapmanız gerekir. Yatırımlarınızı tahviller, temettü ödeyen hisse senetleri veya sabit değerli fonlar gibi daha istikrarlı tasarruf tercihlerine yönlendirmelisiniz. Bunlar, sabit bir gelir sağlarken sermayenizi korumanıza yardımcı olabilir.
Acil durum fonu oluşturmamak
Emekli olduktan sonra bile herkesin her zaman bir acil durum fonu olmalıdır. Emekliliğiniz boyunca ani masraflar ortaya çıkacaktır ve her zaman hazırlıklı olmak gerekir. Bir hava yastığına sahip olmamak tasarruf fonunuzun kolayca tükenmesine sebep olabilir. Belirli bir geliriniz olsa bile, bu beklenmedik harcamalardan tasarruf etmek için her ay her zaman biraz para ayırmanız gereklidir.
Enflasyonu hesaba katmamak
Emeklilik bütçenizi oluştururken enflasyonu hesaba katmayı unutmayın. Fiyatlar artacak, bu da emekliliğiniz sırasında harcamalarınızın artacağı anlamına geliyor. Emeklilik hedeflerinizi belirlerken ve yatırım stratejinizi planlarken bunu hesaba kattığınızdan emin olun. Birikimlerinizin zaman içinde enflasyona ayak uydurabilmesini sağlamak için portföyünüzün bir kısmını enflasyon korumalı varlıklara ayırmayı veya emeklilik geliri tahminlerinizi düzenlemeyi düşünebilirsiniz.
Emeklilik birikimlerini erkenden harcamak
Emekli olmadan önce emeklilik fonunuzdan para çekmek büyük bir hatadır. Bir emeklilik fonundan zamanından önce para çektiğinizde, yüksek ücretler ve vergilerle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca geleceğiniz için ihtiyaç duyacağınız tasarrufları önemli ölçüde azaltacak ve uzun vadeli finansal güvenliğinizi tehlikeye atacaksınız. Emeklilik paranızı yalnızca ciddi bir acil durumsa erken kullanın.
Ömür beklentinizi yanlış hesaplamak
Ortalama yaşam süresi her yıl daha fazla artıyor. Emeklilik planınızın hayatınız boyunca tüm masraflarınızı karşılaması çok önemlidir. Ne kadar yaşayacağınızı bilemeseniz de makul bir tahminde bulunabilirsiniz. Ne kadar yaşayabileceğinizi düşündüğünüzde aile geçmişinizi ve genel sağlığınızı göz önünde bulundurun.
Büyük hamleler yapmak
Emekli olduğunuzda, hayatınızı hızlı bir şekilde değiştirmeye başlamak istiyor olabilirsiniz. Yeni bir ülkeye taşınmak, evinizi satmak ve asla arkanıza bakmamak isteyebilirsiniz. Ancak derinlemesine düşünüldüğünde bu tür büyük hamleler yapmamanın daha doğru olduğu tavsiye edilir. Yeni yaşam tarzınıza uygun akıllı ve bilinçli kararlar almak için zaman ayırın. Bulunduğunuz yerde hayatınızın harika ve huzurlu olduğunu görebilirsiniz!
SGK açıkladı: Kaç kişi, ne kadar emekli maaşı alıyor?
Açlık sınırı 20 bin TL'ye yaklaştı
OECD: Vergi artışları başlayacak
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.