BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaİTO: Halkbank üzerinden indirimli kredi verilsin----

İTO: Halkbank üzerinden indirimli kredi verilsin

İTO: Halkbank üzerinden indirimli kredi verilsin
11 Eylül 2015 - 07:49 www.finansgundem.com

İTO Başkanı Çağlar, özel sektörün kur farkı nedeniyle borcunun 17.5 milyar dolar arttığına işaret ederek, kur ve faiz desteği istedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) eylül ayı meclis toplantısından artan döviz kuru nedeniyle zor günler yaşanan iş dünyası için iki öneri çıktı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar kısa vadeli döviz borcu olan işadamına devletin 2.70 liradan dolar satışı yapılmasını istedi.

Reel sektörün kısa vadeli dış borcunun, finans kesimi borcu dışında 35 milyar doları olduğunu belirten Çağlar, “Biz bu 35 milyar dolar borçlanırken kur bu düzeylerde değildi. Öngörülmedik şekilde yaşanan artışlar oldu. Birçok işadamı hesabını 2.50’ye göre yaptı. Bugün ise dolar 3 TL’yi aşmış durumda. Sırf aradaki bu kur farkı yüzünden özel sektörün borcu 17.5 milyar TL kadar arttı. Bu sıkıntıyı aşabilmek için Merkez Bankamızı ve hükümetimizi iş dünyasıyla el ele vermeye davet ediyorum. Bu 17.5 milyar TL zararın karşılanmasında bize destek verin. Kısa vadeli döviz borcu olan işadamına devlet 2.70’den döviz satışı gerçekleştirsin” değerlendirmesinde bulundu.

İTO BAŞKANI CANLI YAYINDA KONUŞTU

video##2039##player

‘3.5 MİLYAR DOLARA MAL OLUR’

İbrahim Çağlar söz konusu desteğin kamuya yaklaşık maliyetinin 3.5 milyar dolar olacağına da işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu rakam neredeyse Merkez Bankası’nın bir yıllık kârı kadardır. Bu kâr bu yıl da Hazine’ye devredilmesin, üretim çarklarının dönmesi için kullanılsın. Yeter ki üretim yavaşlamasın, istihdam ve yatırımlar azalmasın.”

"HALKBANK FAİZDE % 50 İNDİRİM YAPSIN"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın bir diğer önerisi ise banka kredilerine yönelik oldu. Meclis toplantısında önerisini tüm üyelere sunan Çağlar, makro işletmelere yönelik adımlar atılması gerektiğini dile getirdi. İTO Başkanı Çağlar, “Hazine Halkbank üzerinden esnaflara sağladığı yüzde 50 faiz indirimli kredi imkânını tüm şahıs firmalarına sağlasın. Ülkemizdeki şahıs işletmesi sayısı yaklaşık 500 bin civarında. Bu ekonomimizin üçte biri demek. İndirimli kredi imkânı hem onlara, hem de ekonomimize can suyu olacaktır” ifadesini kullandı.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YATIRIMCI11 Eylül 2015 15:22

    Halkbank halk a açık bir banka, babanızın çiftliği değil...

  • CARLOS11 Eylül 2015 15:05

    Girişimci olurken riskini bilerek başlarsın, ticarette kar etmekte var zarar da. 50-100 sanayicinin zararını niye 75 milyon insan üzerine alsın. sen zamanında karını paylaştın mı? çok komik bir öneri, hiç yakıştıramadım koskoca ITO başkanına...