BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİtalya’nın bankacılık sektöründe batık krediler fırsata dönüştü----

İtalya’nın bankacılık sektöründe batık krediler fırsata dönüştü

İtalya’nın bankacılık sektöründe batık krediler fırsata dönüştü
04 Kasım 2021 - 15:25 www.finansgundem.com

İtalya’da bankaların batık kredileri, bazı yatırımcılar için fırsat oluşturdu. İtalya bankacılık sektöründe yaptığı hataları telafi etmeye çalışırken, uzman yatırımcılar kar ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya geçmişte bankacılık sektöründe yaptığı hataları telafi etmeye çalışıyor. Bu durum ise batık krediler alanında uzmanlaşan Banca Ifis gibi bazı şirketler için oldukça karlı yatırım fırsatları yaratıyor. Şirket çarşamba günü, bugüne kadar batık kredilerdeki en büyük anlaşmasını gerçekleştirdiğini açıkladı. Anlaşma aynı zamanda bu yıl İtalya’da gerçekleşen en büyük hamle oldu. Grup, hedge fon Cerberus’tan 3 milyar dolarında teminatsız tüketici kredisi satın alıyor.

Banca Ifis ilk aşamada uzman bir kredi kurumu olarak kuruldu ve büyük oranda şirket alacakları alanında faaliyet gösterdi. Şirketin risk iştahı, ülkedeki batık kredilere de ilgiyi artırdı. Financial Times’ın haberine göre Banca Ifis’in borç fiyatları konusundaki iyimserliği, ülkenin ekonomik toparlanmada ilerleme kaydetmesiyle birlikte yükseldi. Yine de batık kredi piyasasında birçok alım fırsatı bulunuyor. Bunun nedeni ise devletin kontrolü altındaki sorunlu banka Monte dei Paschi di Siena’nın devam eden zorlukları.

Geçtiğimiz ay hükümet ile İtalya’nın dev bankası UniCredit arasında Monte dei Paschi di Siena’nın devri için bir süredir devam eden müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdiye kadar Banca Ifis alımlarının zamanlamasını oldukça iyi yönetti.

İkinci çeyrekte şirketin batık kredilerde gerçekleştirdiği nakit tahsilatı 89 milyon euroyla rekor seviyeye ulaştı. Hükümet garantili koruma nedeniyle, moratoryum altındaki borçlar geçtiğimiz yıla kıyasla %70 düşüş gösterdi. Gerilemenin miktarı 233 milyon euro oldu. Şirketin gerçekleştirdiği son satın alım, Banka Ifis’in bu yıl için portföy hedefine ulaştığını ve varlıklarının toplamının 25,2 milyar euro seviyesinde olduğunu gösteriyor.

İtalya’da moratoryum altında olan kredilerin toplamı ise 160 milyar euro. Şirketin varlıklarının toplamı geçtiğimiz yılın sonunda bu rakamın onda birini oluşturuyordu. Yüksek ihtimalle 2022 yılının ilk dönemlerinde moratoryum süreleri dolduğunda, bu oran zaman içinde düşecek.

Ancak bu durum büyümeye bağlı. Özellikle de küçük ve orta ölçekli şirketlere verilen krediler, bu kategorideki borçların büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu yıl beklenen %4’lük reel gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi gerçekleştiği takdirde, bu konudaki ihtimaller oldukça güçlenecek. Bu süreçte gerçekleşecek kredi kayıplarının yaklaşık %1 olması bekleniyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre sistem genelinde batık kredilerin oranı, S&P’ye göre 2022 yılında %10’a ulaşarak pik yapabilir.

Bu rakam ise Avrupa’nın borç krizinin ardından 2015 yılında ulaşılan pik noktasının yaklaşık yarısına denk. Ancak İtalya o döneme kıyasla, bu sorunlarla baş etmek için şimdi çok daha iyi bir konumda. Monte dei Paschi di Siena gibi siyasilerin kabusu haline gelen istisnalar ise, Banca Ifis, Cerberus ve İtalya’nın batık kredilerine ilgi gösteren diğer yatırımcılar için fırsat yaratmaya devam edecek.

İngiltere MB beklendiği gibi faizlere dokunmadı

 

Akbank’tan dış ticaretin dijitalleştirilmesinde büyük adım

 

Kevin Druant SPAC çılgınlığına katıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)