BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİtalya'da Dışişleri Bakanı ile iktidar partisi ters düşüyor----

İtalya'da Dışişleri Bakanı ile iktidar partisi ters düşüyor

İtalya'da Dışişleri Bakanı ile iktidar partisi ters düşüyor
20 Haziran 2022 - 14:41 www.finansgundem.com

Pek çok NATO ülkesiyle beraber Ukrayna'ya silah yardımı yapan İtalya'da söz konusu yardımlar, ilk günden beri iç siyasette tartışma konusu. Söz konusu yardımlar, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile partisi 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) arasını açtı.

İtalya'dan Ukrayna'ya bugüne kadar gönderilen silahlar, Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin kararıyla nitelik ve miktar itibarıyla gizli tutulurken, bu ülkeye ek silahların gönderilmesi konusu ise kamuoyunda her zaman ilgi görüyor.

Ülkede, gelecek yıl genel seçimlerin yapılması nedeniyle Ukrayna'ya silah yardımı konusu, siyasi partilerin hem kendi içlerinde hem kendi aralarındaki rekabette sıcak konu olmayı sürdürüyor.

Silah yardımının durdurulması tartışma konusu

Draghi hükümetine destek veren partilerden sağcı Lig ile sistem karşıtı M5S, Ukrayna'ya ek silah yardımları yapılmasına karşı son dönemde daha fazla sesini yükseltirken, Başbakan Draghi ise 16 Haziran'da Kiev'e Fransa ve Almanya liderleriyle yaptığı ziyarette Ukrayna'ya gereken desteğin verileceğini söyledi.

M5S hareketinden bazı parlamenterlerin, Başbakan Draghi'nin Ukrayna'ya yönelik bu hafta yapacağı Ukrayna bilgilendirmesinden önce silah yardımının durdurulmasına yönelik bir karar tasarısı üstünde çalıştığının basına yansıması, M5S'nin eski lideri mevcut Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun tepkisini çekti.

'Ulusal güvenlik riski' vurgusu

Di Maio, dün, Ukrayna'ya silah yardımına karşı çıkılmasının ulusal güvenlik riski yaratacağını savunarak, İtalya'nın Avrupa-Atlantik değerlerinin karşısında yer alamayacağını belirtti. Di Maio, kendilerinin de barış istediğini ancak Rusya'nın Ukrayna'yı bombalamayı sürdürdüğünü söyledi.

Di Maio ayrıca partisinin kendisine nefretle saldırdığını ve hükümeti de zora soktuğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Di Maio'nun bu tavrı sonrasında M5S parti yönetimi, parti lideri Giuseppe Conte başkanlığında dün akşam, dört saati aşan olağanüstü bir toplantı yaptı.

Di Maio'nun partiden ihracı değerlendirildi

İtalyan basınında çıkan haberlerde, açıklaması sebebiyle Di Maio'nun partiden ihracının da değerlendirildiği toplantıda, M5S parti yönetiminin bu aşamada ihraç fikrini dondurduğu belirtildi.

Bu arada, M5S'nin ağır toplarından olan Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico da Di Maio'yu eleştirerek, M5S içinde NATO'nun ya da AB'nin tartışma konusu olmadığını kaydetti.

İktidar partisinde son durum

Basında çıkan haberlerde, bu hadise M5S'de "bölünme" olarak yorumlandı.

La Repubblica gazetesinin haberine göre, M5S'nin halihazırda parlamentonun üst kanadı Senatoda 72 senatörü, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde de 155 milletvekili bulunuyor. Dışişleri Bakanı Di Maio'nun M5S'den ayrılması halinde 15 ila 30 parlamenterin Di Maio ile beraber hareket edebileceği belirtildi.

Gazetedeki bir başka haberde de Di Maio'nun, 2023 yılındaki genel seçimlerde M5S'den aday olmasının "imkansız" hale geldiği yazıldı.

İtalya Başbakanı Draghi: Zelenskiy'nin bizden yeni silah talebi olmadı

 

İtalya'da geçersiz referandum

 

2021'de İtalya'da 5,6 milyon kişi yoksulluk yaşadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)