BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİtalya, espresso kahve için UNESCO mirası statüsü istiyor----

İtalya, espresso kahve için UNESCO mirası statüsü istiyor

İtalya, espresso kahve için UNESCO mirası statüsü istiyor
23 Ocak 2022 - 17:14 www.finansgundem.com

İnce öğütülmüş ve sıkıştırılmış toz kahvenin içinden yüksek basınçlı sıcak suyun geçmesiyle hazırlanan “espresso”, hem yoğun hem de oldukça sert bir kahve türü olarak bilinir. Bu lezzetin anavatanı olan İtalya, UNESCO mirası statüsünün peşine düştü.

İtalya, espresso kahvenin 'basit bir içecekten çok daha fazlası' olduğunu iddia ederek UNESCO statüsüne başvurdu. İtalya, 19. yüzyılda Torino'da yaratıldıktan sonra hızla ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçası haline gelen espresso kahve için UNESCO mirası statüsüne başvurdu. İtalya'nın Tarım Bakan Yardımcısı Gian Marco Centinaio, yaptığı açıklamada, İtalya'nın, espresso kahvesinin UNESCO 'somut olmayan kültürel miras' listesine eklenmesi için teklif verdiğini söyledi.

Centinaio, "İtalya'da kahve basit bir içecekten çok daha fazlasıdır. Gerçek bir ritüel, ulusal kimliğimizin ayrılmaz bir parçası ve bizi dünyada farklı kılan sosyalliğimizin bir ifadesidir" dedi. Centinaio, bir fincan espressonun 'tüm İtalyanlar için sosyal ve kültürel bir ritüeli' temsil ettiğini, edebiyata da yansıdığını ve Napoli'den Venedik'e, Trieste'ye, Roma'dan Milano'ya tüm ülke tarafından beğenildiğini ifade etti.

Centinaio, İtalya'nın teklifinin ulusal UNESCO komisyonu tarafından onaylanacağından ve 31 Mart'a kadar Paris'e gönderileceğinden emin olduğunu belirtti. İtalyan espresso kahvesinin UNESCO listesine alınması için daha önce girişimlerde bulunulmuştu, ancak iddiaya göre ülkenin çalkantılı siyaseti nedeniyle hiçbir zaman resmi olarak sonuçlanmadı. Orijinal espressoyu korumak ve teşvik etmek amacıyla 1998 yılında kurulan İtalyan Espresso Enstitüsü'ne göre, pazar yılda 4 milyar avrodan daha fazla bir değere sahip ve İtalyanların yüzde 90'ından fazlası her gün (genellikle porselen fincanda servis edilen) bir fincan espresso içiyor.

Fazla kahve tüketenler dikkat!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)