BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİsveç ekonomisi belirgin şekilde yavaşlıyor----

İsveç ekonomisi belirgin şekilde yavaşlıyor

İsveç ekonomisi belirgin şekilde yavaşlıyor
22 Haziran 2022 - 17:26 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyon İsveç ekonomisini belirgin şekilde yavaşlatıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsveç Ulusal Ekonomik Araştırma Enstitüsü (NIER - The National Institute of Economic Research) tarafından yayınlanan rapora göre, İsveç’in ekonomik büyümesi bu yıl ve gelecek yıl aşırı yüksek enflasyon nedeniyle önemli ölçüde yavaşlayacak. Hükümete bağlı NIER’in 21 Haziran 2022 Salı günü yayınladığı rapora göre İsveç ekonomisinin 2022 yılında yüzde 1,9 ve 2023 yılında ise yüzde 1,2 oranında büyümesi bekleniyor.

NIER, Mart ayında yaptığı büyüme tahmininde 2022 yılı için yüzde 3,3 ve 2023 yılı için ise yüzde 2,1 oranlarını öngörmüştü. IANS’in haberine göre, tahminlerdeki bu belirgin değişiklik, dünya ekonomisinin düzeleceğine dair tahminlerde de bir değişiklik yaşandığını gösteriyor.

İsveç ekonomisinin 2022 yılında yüzde 1,9 ve 2023 yılında yüzde 1,2 oranında büyümesi bekleniyor.

Son 30 yılın en yüksek enflasyon oranı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, raporda, tahminlere yansıyan bu açık dönüşün esas olarak İsveç hanehalkı gelirlerinin önemli ölçüde azalmasıyla ve satın alma güçlerinin düşmesiyle ilişkili olduğu belirtiliyor. İsveç’te 12 aylık enflasyon oranı Mayıs ayında yüzde 7,2’ye yükselmiş durumda.

Bu oran, 1991 yılından bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon oranı olarak tarihe geçiyor. NIER raporda, bu durumun pandemi sürecinin olumsuz etkilerini azaltmak için uygulanan parasal genişleme politikasıyla başlayan ‘kusursuz fırtına’nın bir sonucu olduğunu not düşüyor. Sürecin ardından gelen arz ve tedarik sorunlarının ise hala tam olarak çözülemediğine raporda yer veriliyor.

Tüketiciler karamsar

Pandemi sürecinin etkilerinin azaldığı dönemde ise üretimin yeniden başladığı ancak yüksek enflasyon sorununun üzerine bu kez de Rusya-Ukrayna çatışmasını eklendiğinin belirtildiği raporda, gelecek için karamsar bir tablo çiziliyor.

İsveç’te hanehalkı güven endeksi geçen yıl yüzde 110 iken, bu yıl bu oran tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 70’e düşmüş durumda.

Bu kasvetli ortamda İsveçli işletmeler, özellikle de üretim anlamında aktif olanlar ise hala gelecekle ilgili iyimserliğini koruyor. Birçok işletme büyüyeceklerine inanıyor. NIER ise raporunda, işsizlik oranı hala yüksek seyretse de İsveç’te işsizliğin azalacağını tahmin ediyor. İsveçli tüketiciler ise bu kadar iyimser değil. İsveç’te hanehalkı güven endeksi geçen yıl yüzde 110 iken, bu yıl bu oran tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 70’e düşmüş durumda.

Yüksek işsizlik oranı

Ekonominin geleceğine dair karamsarlığın en önemli nedenini yüksek enflasyon oluşturuyor. Hızla düşen hisse senedi endeksi ve emlak fiyatları da İsveçlilerin ruh hallerini olumsuz etkiliyor. NIER’in raporunda, son zamanlarda yaşanan yüksek enflasyon ve görece yüksek işsizliğe rağmen enflasyonun önemli ölçüde yavaşlayacağı ve İsveç’in stagflasyona girmeyeceği öngörülüyor.

Ayrıca, enflasyonu kontrol altına almak ve ekonomik yavaşlamanın daha da derinleşmesini önlemek için para politikasında ne kadar sıkılaştırmaya gideceği noktasında İsveç Merkez Bankası’nın işinin çok zor olacağı da raporda not düşülen konulardan biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye'den İsveç ve Finlandiya açıklaması

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: İsveç ve Finlandiya somut adım atmalı

 

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç'teki terör propagandasına tepki

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)