BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'İstikrar gelince faizler düştü'----

'İstikrar gelince faizler düştü'

'İstikrar gelince faizler düştü'
05 Mart 2013 - 16:08 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Yardımcısı Cantimur, Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrar sağlanınca faizlerin düştüğünü söyledi

Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrar sağlanınca faizlerin düştüğünü ve piyasalara güven duyulduğunu söyledi.
Server Vakfı'nın 'Çarşamba Sohbetleri'ne katılan Bakan Yardımcısı Cantimur, dünya ekonomisinin tek başına yüzde 21'i oluşturan ABD'de başlayıp tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini kaydetti. Krizde esas sorunun gelişmiş ülkelerde yaşandığını anlatan Cantimur, "O nedenle gelişmekte olan ülkeleri fazla etkilemedi. Gelişmiş ülkeleri etkiledi. Çünkü onlarda ücretlerin seviyesi, yaş ortalaması fazla. Bir çok konuda doyum var. Gelişmemekte olan ülkeleri etkilemesi ise gelişmiş ülkelerin çekildiği alandan kaynaklanıyor. Bu kriz en çok Euro bölgesini ve istihdamı etkiledi. ABD ve Euro bölgesinde işsizlik son on yılın en yüksek noktasına ulaştı. Türkiye, borçlanma açısından ABD ve Avrupa'dan çok daha iyidir." dedi. Cantimur, Türkiye'nin ihracat rakamlarının AB ülkelerinde düştüğünü genel ihracatta yüzde 10 artış sağlandığını belirtti. Cantimur, "Bu başarıyı Türkiye, hükümetin çeşitli ülkelerle sağladığı temas ve çeşitlilik sayesinde sağladı. Daha önce, 'Faizleri yüksek tutun, dışarıdan yatırım için 'para gelsin' dediler. Fakat yatırım için değil de faiz geliri için para geldi, faizler düştü. Ancak son 10 yılda yatırım için gelen para 80 yılda gelen paradan 10 kat fazladır. Sabit yatırım için dış kaynaklı para geliyor. Devlete para verelim, yatırım yapsın. 'Beş yıl faiz istemiyoruz' diyen yabancı yatırımcı var." diye konuştu.
Cantimur, konuşmasına şöyle devam etti:
"Dünyadaki kriz para ve devletlerin  borçlarını döndürme krizi idi. Türkiye bunu başarı ile geçti.2009 yılından bu yana 4 milyon insana iş bulundu. İstihdamda ciddi bir noktaya gelindi. Mali disipline uyuldu. Bazen gaza, bazen frene basıldı. Bütçe açığı azaltıldı. Gerçekçi bütçe yapıldı. Eskiden fark çok açıktı. AK Parti hükümeti bütçeleri ile bu fark kapandı. Rant ekonomisini bitirdik. Bütçe Faiz bütçesi olmaktan kurtarıldı. 2002'de 100 TL olarak toplanan verginin 86 TL'si faize gidiyordu. 2012'de 100 TL'nin 17,6 TL'si  faize gidiyor. Türkiye'ye siyasi ve ekonomik  istikrar gelince faizler düştü. Piyasalara güven geldi. Türkiye'nin borçları ödeme kapasitesi görüldü. Bu alanda dünyanın en iyi ülkelerinden biri. Türkiye, para talebine çıkınca. Çok fazla talep oluyor. Çok kere hepsini almıyor. Özelleştirme, ülke için şart. Devlet oradan buradan  para bulmasın. Elindekileri satsın. İşletmecilerimiz de işletip vergi ve istihdam artışı yapsın. Devlet, dondurma yapıp satıyor. Traktör fabrikasını sattık. Günde bir olan üretim 30'a çıktı ve istihdam arttı."
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)