BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstihdam kıtlığı sorununa robot çözümü----

İstihdam kıtlığı sorununa robot çözümü

İstihdam kıtlığı sorununa robot çözümü
22 Eylül 2021 - 17:19 www.finansgundem.com

Vasıfsız veya monoton işlerde pandemi sonrası küresel çapta görülen istihdam kıtlığı şirketlerin otomasyon ve robotlara yatırımlarını artırmasına neden oldu.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun bir zamandır çalışanlar işlerine robotların el koyacağından korkuyordu. Ancak Financial Times’ın haberine göre şimdilerde bu tablo tersine döndü. Lojistik ve teslimat şirketleri işgücü kıtlığıyla baş etmek için işlerini otomasyona emanet etmek zorunda kaldı.

Bazı sektörlerdeki işlerin monotonluğu çalışanların işe alınmasını ve personelin elde tutulmasını zorlaştırıyor. Bu, birçok sektörde büyüyen bir sorun. Örnek vermek gerekirse bankalar genç yeteneklerini kaybetmeyi önlemek için rutin işlerini otomatikleştirmeye çalışıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandeminin ardından internet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte ABD ve Avrupa’daki depolar hızlı bir şekilde otomasyon sistemlere ve robotlarla çalışan sistemlere geçiş yaptı. Bu sayede e-ticaret zincirlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde karmaşık siparişleri ertesi gün gerçekleştirmesi ve tedarik zincirindeki sıkışmanın neden olduğu hasarla mücadele etmesi mümkün oldu.

Bu yıl küresel çapta ürün depolarına 36 milyar dolar otomasyon harcaması yapılması bekleniyor. Bu rakam 2020 yılına göre %20 artışı ifade ediyor. Interact Analysis’in verilerine göre bu yıl ve geçen yıl yapılan toplam otomasyon harcamaları pandemi öncesi beklentilere göre 1,6 milyar dolar daha fazla oldu.

Danışmanlık şirketi Gartner’ın Başkan Yardımcısı Dwight Klappich konuyla ilgili yorumlarında, “1980’lerde otomasyona yatırım yapmanın temel sebebi istihdam maliyetiydi. Şimdi ise müşterilerin neredeyse yarısının temel sebebi çalışan bulamamaları. Her gün insanlarla konuşuyorum ve bu karşılaştığım en büyük sorun” ifadelerine yer verdi.

İstihdam açığına işaret eden Klappich bir lojistik şirketinin ihtiyacı olan 13 bin personel için 26 bin kişiyi işe aldığını zira birçok yeni çalışanın ilk birkaç günde işi bıraktığını söyledi.

Lojistik firması GXO Baş İstihbarat Sorumlusu Sandeep Sakharkar konuyla ilgili açıklamasında, “Otomasyon tedarik zinciri evreminde kilit bakış açısı olarak yükselişte” ifadelerine yer verdi.

Sakharkar’ın şirketi Nike, Nestlé ve Apple gibi müşteriler için depo işletmekle sorumlu. GXO yıl sonuna kadar yaklaşık 870 işyerinde robot ve otomasyon sistem sayısını 3.100'e çıkarmayı planlıyor.

Avrupa'da düşük gelirli işçiler ısınamıyor

 

Aşısız işçiye karantinada maaş yok!

 

Delta varyantı küresel toparlanmayı yavaşlatacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)