BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?----

İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?

İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?
12 Aralık 2019 - 11:02 www.finansgundem.com

İş yerinde çalışanların iş sözleşmeleri tek taraflı işveren tarafından sonlandırıldığı zaman Türkiye İş Kurumu belirli bir süre işsizlik maaşı sağlamaktadır. İstifa eden kişilere de aynı koşullar sağlanabilir mi ?

Herhangi bir iş yerinde çalışan vatandaşlar, iş sözleşmeleri tek taraflı olarak işverenleri tarafından feshedilirse yani bu işçiler işten rızaları dışında çıkarılırsa, bu çıkarılma sonrası hem işçiler hem de bakmakla yükümlü oldukları aileleri hayatlarını devam ettirebilmeleri için Türkiye İş Kurumu tarafından belirli bir süre işsizlik maaşı almaktadırlar. Çalışanlar böyle bir durumla karşı karşıya kaldıkları zaman 10 aya varan işsizlik maaşı imkânından yararlanabilmektedirler. İşsizlik maaşı genel olarak işten çıkarılan kişilere veriliyor. Ancak işten kendi rızaları ile çıkan yani istifa eden vatandaşlar işsizlik maaşı alabilme imkânlarının bulunup bulunmadığını oldukça fazla merak etmektedir. 

İstifa eden kişi işsizlik maaşı alabilir mi?

Kendi istekleri ile herhangi bir gerekçe başvurup bunu sunmadan işten ayrılanlar yani istifa edenler hiçbir şekilde işsizlik ödeneği (işsizlik maaşı) alamamaktadırlar. Ancak, 4857 Sayılı İş Kanunu tarafından ‘haklı fesih' olarak tanımlanan durumlarda çalışanların işsizlik maaşı almak hakları bulunmaktadır.

Haklı fesihle istifa eden çalışanlar, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor. Eğer işten çıkış konusu yargıya intikal etmiş ise davanın sonucuna göre yine işsizlik maaşı alabilirler.

Haklı sebepler;
Maaşın ödenmemesi,
Gerçek ücretin saklanması,
Mobbing,
İyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması,
Sağlık gerekçeleri,
Sözleşmeye uyulmaması gibi haller olarak bilinmektedir.

Bu durumlar haklı fesih kapsamına girmektedir. Eğer işçi bu durumların bir ya da birden fazlasına çalıştığı iş yerinde maruz kaldıysa ve bu gerekçeyle işten ayrıldıysa ve bunu rapor edip işten çıkmasına neden olarak gösterirse işsizlik ödeneği alabilmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yok ya12 Aralık 2019 12:13

    ben is sızım iş kura baş vurdum cevaben hak edemdigimi sms yoluyla bildirdiler . adine .is sizlik maasi, maaş alabilmem için ne yapmam lazım is e mi girmem lazim

  • baturayersin12 Aralık 2019 12:12

    çok beklersin bir gün eksik olsa bile vermiyorlar amaç işciye para vermek değil kendilerine gelir kapası olsun diye çıkarılmış bir kanun çalışmıyandan üstüne gss pirmi kesiyorlar 76 tl sen çalış 25, 30 sene sgk pirim öde her  ay gss haracı kesin