BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşten çıkarmalar artıyor, çalışanların talepleri azalıyor----

İşten çıkarmalar artıyor, çalışanların talepleri azalıyor

İşten çıkarmalar artıyor, çalışanların talepleri azalıyor
30 Ağustos 2022 - 11:22 www.finansgundem.com

FED’in şahin tavrını sürdürmesi resesyon olasılığını artırırken çalışanların uzaktan çalışma ve yüksek ücret talepleri ise azalıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

FED’in Jackson Hole’da şahin tavrını kararlılıkla sürdüreceğini açıklamasıyla ekonomide resesyon olasılığı giderek artıyor. Olası bir şiddetli resesyonun işten çıkarmalara yol açacağını bilen çalışanların işverenlerinden uzaktan çalışma istekleri ve yüksek ücret talepleri de bu durumun bir sonucu olarak giderek azalıyor.

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, çalışanların kendilerini işverenler karşısında güçlü hissetmesine neden olan birkaç aylık süreç sona eriyor. Ekonomik verilerin olumlu geldiği ve iş gücü piyasalarının güçlü seyrettiği birkaç aylık süreç, FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole’da yaptığı konuşmayla yerini karamsarlığa bıraktı. Çalışanlar için zor günlerin yaklaştığını haber veren FED’in şahin tavrı, işten çıkarmaların artacağının da sinyallerini veriyor.

İşverenlerin eli güçleniyor

Harris Poll tarafından yapılan ankete göre, çalışanların yüzde 58’i işverenlerin elinin eskiye kıyasla güçlendiğine inanıyor. Bu oran, Ocak ayından bu yana yüzde 5’lik bir artışa karşılık geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘Büyük İstifa’ ve 1970’lerden bu yana en düşük seviyede olan işsizlik oranı, çalışanları neredeyse bir yıldan fazla bir süredir işverenleri karşısında güçlü bir konuma yükseltmişti. Ancak bu yılın zayıf ekonomik ortamına damga vuran toplu işten çıkarmalar ve yaklaşan resesyon girdabına ilişkin korkular, çalışanların uzaktan çalışma ya da yüksek zam gibi beklentilerinde geri adım atmalarına neden oluyor.

Çalışanlar zam istemekte zorlanıyor

Ankete göre, pek çok işte maaşların enflasyon karşısında ezildiği gerçeğine rağmen, ankete katılanların yüzde 59’u, işverenlerinden zam istemekte kendilerini rahat hissetmediklerini belirtiyor. Ankete katılanların sadece yarısı, işverenleriyle, herhangi bir tepkiden korkmadan esnek bir iş anlaşması yapma şansına sahip olduklarını düşünüyor.

Harris Poll CEO’su John Gerzema, bu ikilem dolu geçiş sürecinde çalışanların içinde bulunduğu durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Ya zam isteyerek ya da zam almak için başka bir işe geçerek daha fazla kazanmak istiyorum. Ancak olası bir resesyondan endişe ettiğim için artık bilinçli olarak iş güvenliğimi de düşünüyorum.”

İş gücü piyasası çelişkilerle dolu

Çalışanların korkuları gerçekten de yersiz değil. Compass'tan Coinbase'e, Uber'den Twitter'a, Wayfair'den Daily Harvest'e ve Groupon'dan Ford’a kadar çalışanlar, şirketlerin resesyona girerken zorluk yaşamama girişimlerinin kurbanı oluyor. İşini kaybetme ihtimali, çalışanların neden şimdi taleplerinden geri adım attığını açıklıyor. Özellikle de Büyük İstifa'ya katılanlar, şirketlerin görev süresi en az olan çalışanları işten çıkarmayı tercih ettikleri ‘son giren ilk çıkar’ kuralından özellikle korkuyor.

Atlanta merkezli kariyer şirketi Insight Global'in geçen ay yaptığı bir ankete göre, çalışanların yaklaşık yüzde 80'i iş güvenliği konusunda haklı olarak endişe duyuyor. Yöneticilerin yüzde 87'si ise bir resesyon olması halinde çalışanlarını ‘muhtemelen’ işten çıkarmaları gerektiğini söylüyor. Birçoğu kariyerine ‘Büyük Durgunluk’ döneminde başlayan Y kuşağı ise en endişeli yaş grubu olarak öne çıkıyor.

Ancak iş piyasasının çalışanların güvenini tamamen tükettiği de söylenemez. Harris anketine katılanların yüzde 60'ı, hala daha yüksek ücretli bir iş bulabileceklerine inandıklarını söylüyor ve katılımcıların yarısı da patronlarından bir zam almak için diğer şirketlerden gelen teklifleri koz olarak kullanmaya gayret ettiklerini belirtiyor.

Uzaktan çalışma popülaritesini koruyor

Son zamanlarda yapılan bir dizi araştırma da uzaktan çalışmanın (en azından yarı zamanlı) popülaritesini yitirmediğini gösteriyor. Emlak firması JLL'nin yakın zamanda gerçekleştirdiği ‘İş hayatının geleceği’ başlıklı ankete katılan iş liderlerinin dörtte üçünden fazlası, uzaktan veya hibrit çalışma esnekliğinin, piyasadaki yetenekleri çekme ve elde tutma açısından kritik olduğunu söylüyor. JLL, “Araştırmamız, hibrit modelin artık çalışma ortamının kalıcı bir özelliği olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde doğruluyor” diyor.

Jose Maria Barrero, Nicholas Bloom ve Steven J. Davis'in, uzaktan çalışanlar arasında hibrit çalışmanın en yaygın çalışma modeli olduğunu tespit ettikleri WFH araştırmasının son bulgularında da aynı öngörünün altı çiziliyor.

Uzaktan çalışmak isteyenler bu sektörlere akın ediyor

 

Apple çalışanları, uzaktan çalışma esnekliği talep ediyor

 

Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor

 

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

 

E-ticaret devi Wayfair'den işten çıkarma hazırlığı

 

Şirketlerin yarısı işten çıkarmalara başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)