BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaİşte şiddetli yağışların nedeni----

İşte şiddetli yağışların nedeni

İşte şiddetli yağışların nedeni
17 Şubat 2013 - 13:21 www.finansgundem.com

İstanbul Teknik Üniversitesi , Türkiye'de şiddetli yağışların nedenini araştırdı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle yönü değişen jet akımlarının Türkiye'de şiddetli yağışlara neden olduğunu söyledi.Şen, jet akımlarının yeryüzünden 12-13 kilometre yükseklikte oluşan, sıcak ve soğuk havayı taşıyan, saatteki hızları 150 ila 180 kilometre arasında değişen rüzgarlar olduğunu anlattı.
Türkiye'yi etkileyen jet akımlarının Avrupa üzerinden inerek Türkiye'ye soğuk hava getirdiğine dikkati çeken Şen, ''Bu rüzgarlar daha sonra kanca şeklinde kıvrım yaparak yukarı çıkıp, Rusya ve Sibirya üzerinden gider. İklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı bu jet akımları, Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya kadar indi'' diye konuştu.
Kuzey Afrika'ya kadar inen jet akımlarının Türkiye'ye gelirken güney yönlü rüzgarları oluşturduğunu ifade eden Şen, şöyle devam etti:
''Lodosun güneybatı bölgelerde hakim olmasının nedeni de bu jet akımları. Kutuplardan gelip Afrika üzerinden dönen akımlar, Akdeniz üzerinden geçtiği için nem de alıyor ve Türkiye'nin batı ve güneybatı bölgelerine bol yağış bırakıyor. Aynı zamanda bu Ege Denizi üzerinden geçerek Çanakkale ve Trakya üzerinde de yağışları fazlalaştırıyor. İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle yönü değişen jet akımları, Türkiye'de şiddetli yağışlara neden oluyor.''
Şen, Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye giriş yapan jet akımlarının Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava kütlesini yurda sokmadığını kaydetti.
''VATANDAŞLAR UYARILMALI''
Yönü değişen jet akımlarının yağış rejimlerini etkilediğini vurgulayan Şen, özellikle Antalya ve çevresinde şiddetli yağışlara neden olabileceği ihtimaliyle güneybatıdan gelen meteorolojik sistemlere dikkat etmek gerektiğini bildirdi.
''Bu sistemler yağış da bırakmayabilir ama bölgedeki vatandaşların bilgilendirilmesi lazım'' diyen Şen, ''Yetkililer dere yatakları ve köprülerden uzak durulması için vatandaşlara uyarıda bulunmalıdır çünkü bir anda yağan yağmurun miktarı artmaya başladı. Kanalizasyon sistemlerinin de gözden geçirilmesi, yeni yapılan sistemlerin daha fazla suyu tahliye edecek şekilde tasarlanması lazım'' şeklinde konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)