BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte mafyanın yeni yöntemi!----

İşte mafyanın yeni yöntemi!

İşte mafyanın yeni yöntemi!
09 Nisan 2013 - 10:43 www.finansgundem.com

İtalyan mafyası son dönemde para aklama konusunda kıyı bankacılığı yerine gözüne yenilenebilir enerji sektörünü kestirdi

Mafya bağlantılı 1.3 milyar Euro varlığa el koyan İtalyan yetkililer, yenilenebilir enerji bağlantıları ortaya çıkınca şoke oldu. İtalya'dan gelen haberler, mafyanın son dönemde para aklama konusunda gözüne kestirdiği alanlardan birinin de yenilenebilir enerji olduğunu gösteriyor.
Hürriyet'te yer alan habere göre İtalyan polisi geçtiğimiz günlerde 1.3 milyar Euro mafya bağlantılı varlık ele geçirdi. Nakit ve mal halindeki bu varlıklar, mafya ile yakın bağları olan Sicilyalı alternatif enerji yatırımcısı Vito Nicastri’ye ait ve aralarında 43 adet rüzgar ve enerji şirketi bulunuyor. Devasa rüzgar tarlası yatırımları ile fotovoltaik güneş paneli şirketleri nedeniyle ülkesinde Nicastri’ye, ‘Yüzüklerin Efendisi’ (Lord of the Rings) yerine ‘Rüzgarın Efendisi’ lakabı takılmış.
RÜZGÂRIN EFENDİSİ
2010 yılında İtalyan yetkililer, yapılan bir araştırmada Mafyanın kara para aklamak için yenilenebilir enerji projelerini kullandığını tespit ederek, Nicastri’nin varlıklarını dondurmuştu. Geçtiğimiz hafta ise İtalyan polisinin yaptığı bir operasyonda ‘Rüzgarın Efendisi’ Nicastri’nin çoğu yenilenebilir enerji şirketlerinden oluşan 1.3 milyar Euro’luk varlığına el konuldu. Rüzgar yatırımları için sağlanan kârlı hükümet sübvansiyonları ve nispeten gevşek olan düzenleyici sistemin, yenilenebilir enerji sektörünü Avrupa’da mafya için cazip bir alan haline getirdiği belirtiliyor.
HEM GÜNEŞ, HEM RÜZGÂR
İtalya’da yaklaşık 300 rüzgar tarlasından 5 bin megawatlık rüzgar enerjisi sağlanıyor. Mafyanın yenilenebilir enerji bağlantılarının arkasındaki bir nedenin coğrafya olduğu kaydediliyor. Rüzgar enerjisi yatırımlarının büyük bölümü, mafyanın toprakların çoğuna hakim olduğu İtalya’nın güneyinde yer alıyor. İtalyan mafyasının ana üssü Sicilya’nın, aynı zamanda çok rüzgarlı ve güneşli bir yer olması nedeniyle güneş ve rüzgar yatırımları için ideal olduğu da vurgulanıyor. İtalya’nın da geçtiğimiz yıllarda yenilenebilir enerjiye oldukça cömert teşvikler sağladığı, getirilerin sadece dürüst yatırımları değil, mafyayı da bu sektöre çektiği kaydediliyor.
SADECE İTALYA DEĞİL
Sicilya’nın dışında Sardunya gibi İtalya’nın diğer bölgeleri ve başka ülkelerdeki yenilenebilir enerji projelerinin de inceleme altında olduğu belirtiliyor. Kroll danışmanlık firması, rüzgar enerjisi sektöründe dolandırıcılık ve yolsuzluk içeren dava sayısının 2007’den bu yana önemli ölçüde arttığını, özellikle İtalya ve İspanya’nın yanısıra, Bulgaristan, Romanya gibi Orta ve Doğu Avrupa’da vakalar olduğunu tespit etti.
Şu an ev hapsinde
Şu an ev hapsinde ve ağır gözetim altında olan Nicastri’ye karşı yetkililer dosyaları tamamlamaya çalışıyor. İtalyan anti-Mafya ajansı, Nicastri’nin Mafya figürleriyle üst düzey bağlantıları olduğunu söyleyerek, bunun iki mafya patronunun telefonlarında bulunan mesajlarda da görüldüğünü söyledi. Ajans ayrıca Nicastri’nin, Sicilyalı mafyaların “Babası(Godfather)”
olarak bilinen kaçak Matteo Messina Denaro ile bağlantılı olduğunu belirtti.
Gri alanla büyüdüler
AGENCE France Presse’in haberine göre, İtalya’nın anti-mafya ajansının başındaki Arturo de Felice, yenilenebilir enerji sektöründe “paranın kolaylıkla aklanabildiğini” belirterek, “Gri bir alanda faaliyet göstermek, Nicastri’nin yıllar içinde işini büyütmesini sağladı” diye konuştu. İtalya’da yaşanan varlık haczi olayının, Avrupa’nın tamamında yenilenebilir enerji yatırımları ve sübvansiyon programlarının incelenmesine neden olacağı belirtiliyor.
Yunanistan’da kanıtlar var
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da araştırmalar yürüten Saraybosna merkezli ISA INTEL, Yunan yeraltı dünyasının da yenilenebilir enerjiye sıçradığını ortaya koyan kanıtlar olduğunu kaydediyor. Buna göre Yunanistan mafyası da petrol kaçakçılığı ve diğer suçlardan elde ettiği parayı, sübvansiyonlu yenilenebilir enerji projeleri üzerinden aklıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)