BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşte katılım bankası olacak bankalar----

İşte katılım bankası olacak bankalar

İşte katılım bankası olacak bankalar
22 Mart 2013 - 07:52 www.finansgundem.com

Halkbank’tan sonra Ziraat da katılım bankacılığına giriyor

Gözlerin çevrildiği Halkbank, katılım bankacılığı konusunda ilk adımı atarken, ikinci banka için ise ibre Ziraat’tan yana.  Zaman'ın haberine göre, üç kamu bankasının da katılım bankacılığı yapma konusu masaya yatırıldı. Ekonomi yönetimi önceliğin Halkbank ve Ziraat’a verilmesi yönünde görüş birliğine varırken, Vakıfbank’ın bir süre daha beklemesi gerektiği fikri ortaya atıldı.
Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başta olmak üzere Finansal İstikrar Komitesi’nde ikinci kamu bankasının hangisi olacağı ve sürecin nasıl işleyeceğine yönelik çalışmalar halen devam ediyor. Halkbank ve Ziraat’ın sektöre nasıl gireceğine yönelik formüller de masaya yatırılmaya başladı. Önceliğin, daha önce sektörde faaliyet gösteren finans kuruluşlarının satın alınarak iştirak olarak katılım bankacılığı yapılması ağırlık kazanıyor. Bankacılık kesiminden edinilen bilgilere göre Adabank ve Türkbank’ın satışı bu kapsamda büyük önem taşıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan ve bu ay başında teklif gelmediği için satışı yapılamayan Adabank ile tasfiye halindeki Türk Ticaret Bankası’na kamu bankalarının talip olacağı belirtiliyor.
Adabank’a talip olan firma TMSF’nin yapacağı yeni ihaleye teklif verecek. Türkbank’ı almak isteyen finans kuruluşu ise tasfiye sürecinin tamamlanmasını bekleyecek. Bu kapsamda Fon mahkemeye başvurarak tasfiyenin durdurulmasını isteyecek. Tasfiye ifadesi kalktıktan sonra ise TMSF, BDDK’nın kapısını faaliyet izni için çalacak. Hedef, faizsiz bankacılık hizmeti veren dört katılım bankasının toplam bankacılık içindeki yüzde 5 olan payının yükseltilmesi ve faize duyarlı kesimin birikimini sektöre kazandırabilmek. Aynı zamanda bankacılık sektöründeki pastayı da büyütebilmek. Türk bankacılık sektöründe bu sene çok sayıda satın alma işleminin gerçekleşebileceğine dikkat çeken bankacılık çevreleri de BDDK’nın tavrının süreçte belirli rol oynayacağını ifade ediyor. TMSF yetkilileri ise uygun taliplerin bulunması halinde Türk Ticaret Bankası ile Adabank’ı yeniden ekonomiye kazandırmak istediklerini belirtiyor.
Adabank daha önce katılım bankacılığı yapmasa da Türk Ticaret Bankası 1913’te İslam Türk Ticaret Bankası adıyla kurulan Türkiye’nin ilk özel girişim bankası olarak biliniyor. Banka, yabancı bankaların katı tutumlarından ve tefecilerin ağır şartlarından bunalan tüccar ve esnafa uygun imkânlarda kredi temin etmek amacıyla kurulmuştu. Bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni BDDK tarafından kaldırılan bankanın 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla toplam aktifleri 496 milyon lira. Likit değerleri 481 milyon lira iken, özkaynakları da 468 milyon lira.
1984’te Uzan ailesi tarafından kurulan Adabank’a ise fon tarafından faaliyete başladıktan 20 yıl sonra el konulmuştu. 2004’te Uzan Grubu’nun borçları sebebiyle TMSF tarafından el konulan banka, Haziran 2006’da 60 milyon lira bedelle ihaleye çıkarılmıştı. İlk ihalede alıcı çıkmazken, Temmuz 2006’da gerçekleştirilen ikinci ihalede 45,1 milyon liralık teklif ile Kuveyt’ten The International Investor Company ihaleyi kazanmıştı. Ancak BDDK, ihale alıcısının ‘bankacılık gücünün zayıf olması’ sebebiyle bankacılık faaliyeti yapmasına izin vermemişti. Yedi yıl önce ihaleye çıkılmasına rağmen bankaya güçlü bir alıcı henüz çıkmadı. En son 5 Mart 2013’te TMSF’ye devredilen Adabank’ın satışına ilişkin yapılacak ihaleye teklif gelmedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)