BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşte ihracatçıların ideal politika faizi----

İşte ihracatçıların ideal politika faizi

İşte ihracatçıların ideal politika faizi
20 Ağustos 2013 - 14:27 www.finansgundem.com

Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,5'te tutarken; ihracatçılar arasında yapılan ankete göre ideal politika faizi beklentisi yüzde 5,54 çıktı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi İhracatçı Eğilim Araştırması ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.
Ankete göre ihracatçının ideal politika faizi yüzde 5,4 oldu. İhracatçının ilk çeyrekte ideal politika faizi ise 4,93'tü. Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,5'te tutuyor.
İhracatçının yıl sonu politika faizi tahmini ise birinci çeyrekteki yüzde 5,58 seviyesinden yüzde 6,29'a çıkarıldı.
KUR TAHMİNİ YÜKSELDİ
Ankette ihracatçının yıl sonu dolar/TL kur tahminini  1,84’ten 1,95’e, euro/TL tahminini 2,38’den 2,53’e çıkardığı görüldü. Rekabetçi dolar/TL kuru ise 1,86'dan 1,88'e yükseldi.
Büyükekşi, “Tabii ki kur artışları ihracatı olumsuz değil olumlu etkiler. Önemli olan bunun devamlı olması. Bunun için biz aşırı kur artışı yerine bizim rekabet gücümüze olumlu yansıyacak ve aşırı kur artışı değil, dengeli kur artışı. Bunun daha fazla yükselmesinin başta enerji maliyetleri olmak üzere bize problem yaratır diye düşünüyoruz. O yüzden aşırı bir yükselme öngörmüyoruz.”dedi.
BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞTÜ, ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ
İhracatçılar ayrıca, birinci çeyrekte yüzde 6,1 olan yıl sonu büyüme tahminlerini ikinci çeyrekte yüzde 4,81’e indirdiler. Enflasyon tahmini ise yüzde 7,09’dan 7,86’ya yükseltildi.
Büyükekşi, “Özellikle son günlerde dünya piyasalarındaki değişiklikler, Fed’in açıklamaları ve piyasaların buna tepki göstermesi etkili. Hatırlarsanız birinci çeyrekte de yüzde 8’e yakın bir büyüme beklentisi vardı. Biz TİM olarak da sürekli Türkiye’nin yüzde 5’in üzerinde büyümesi gerektiğinin üzerinde duruyoruz. Büyüme beklentisinin böyle olmasını aslında gönül istiyor” dedi.
BDDK VE MB DÜZENLEMELERİ MEMNUN ETTİ
Büyükekşi, BDDK’nın tüketici kredilerine, Merkez Bankası'nın ise ihracatçı kredilerine yönelik son düzenlemeleri için de şu değerlendirmeyi yaptı: 
“İhracatçı için çok sevindirici. Türkiye tarihinde bir ilk. Firmalar için 180 milyon dolara çıkması ayrıca faizin libor+0,75 olarak devam etmesi, vadenin 240 güne çıkması bir ilk. Bunun anlamı şu, ihracatçıya siz yapabildiğiniz kadar ihracat yapın biz finansmanı sağlayacağız demek. İhracat kredilerinde karşılık oranları yüzde 1’den 0’a çekildi. İhracatçıların özel bankalardan kullandığı kredi maliyetinin düşüşüne sebep olacak. Tüketici kredilerindeki karşılık oranlarının artırılmasıyla sanayi ve ihracat desteklenmiş oluyor. İhracat ve Türkiye’nin büyümesi adına çok doğru bir bakış.”
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)