BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİşte en girişimci kadına ödül----

İşte en girişimci kadına ödül

İşte en girişimci kadına ödül
19 Kasım 2015 - 11:30 www.finansgundem.com

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın birincileri belli oldu

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. 18 Kasım Çarşamba günü düzenlenen ödül töreninde, 4 kategorinin birincileri açıklandı.

İdil Bebe’nin kurucusu Mevlüde Uygun’un “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” olduğu yarışmada, “Yaşayan Müze” projesini hayata geçiren Zehra Sema Demir “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” seçildi. Nuran Özyılmaz, “Kars Kaz Evi” girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”; “Medlis Engelli Yaşam Çözümleri”nin kurucusu Melis Tasacı ise “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” kategorisinde birinci oldu.

KADININ İŞGÜCÜNE KATILIMI OECD'NİN ÇOK GERİSİNDE

Ödül töreninde konuşma yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Garanti Bankası’nın kadın girişimciliği çalışmalarının odağında, ekonomik büyüme, kalkınma ve sürdürülebilirlik yer alıyor. Pozitif ayrımcılığı gündeme getiren ilk banka olarak, kadınların toplumdaki ve ekonomideki yerinin daha da güçlenmesi için çalışıyor. Bugün G20 ülkelerinde, kadının işgücüne katılımı %58 iken erkeklerinki %86 seviyesinde… Türkiye’de ise işgücüne katılım, TÜİK verilerine göre kadınlarda %32,3 iken erkeklerde %71,5. Dünya genelinde 2025 yılına kadar kadın ve erkeklerin işgücüne katılımı arasındaki farkı %25 azaltma hedefi var. Türkiye’nin de benimsediği bu hedef doğrultusunda özellikle kadın girişimci sayısının artırılması önem taşıyor. Kadınların işgücüne katılımının teşvik edilmesinin; Türkiye’nin büyümesine, refahına ve girişimci nesillerin yetişmesine pozitif katkıda bulunacağını biliyoruz. Yarışma sayesinde her yıl, birbirinden değerli başarı hikâyelerini öğreniyoruz. Bu yılki değerlendirme sürecinde yine bizi derinden etkileyen inanılmaz hikâyelerle karşılaştık. Çok değerli projeler arasından birincileri seçmekte zorlandık. Tüm yarışmacılara ufkumuzu açtıkları için yürekten teşekkür ediyor, cesaretlerinden dolayı kutluyorum.” dedi.

30 BİN 900 CESUR KADIN KATILDI
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar da, “113 kadın girişimcinin katılımıyla başladığımız “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”na bugüne kadar 30.983 cesur kadın başvurdu. Artan sayımızla her yıl daha da güçleniyoruz. Ben de Türkiye’deki 100.000 kadın girişimciden bir tanesi olarak girişimci olmanın ne kadar zor bir süreç olduğunu biliyorum. Bir finalistimizin dediği gibi “düşü olmayanın işi de olmaz.” Bu yüzden girişimci, önce hayal kurar, tutkuyla ister ve çok çalışır. Türkiye’de girişimci bir kadınsanız önce ailenizi ikna etmek, olmazları oldurmak için en yaratıcı çözümleri bulmak zorundasınız. Sermayeye ulaşmak ve işinizi büyütmek için doğru kaynakları bulmalısınız. Tüm bunları yaparken de motivasyonunuzu kaybetmeden her sabah umut ve heyecanla uyanıp işinizin başında olmanız gerekir.” şeklinde konuştu.

KADIN PATRON SAYISI ÇOK AZ

Capital ve Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş ise “Türkiye’de sınırlı olsa da üniversiteli genç ve kadınların girişimciliğe atılma oranlarında artış var. Girişimcilerde üniversiteli oranı son 8 yılda  yüzde 15’lerden 44’lere ulaştı. Her 3 erkek girişimciye 1 kadın düzeyinden, 2.13 erkeğe karşılık 1 kadın düzeyi yakalandı. Ancak yeni dönemde sadece şirket kurmak yetmiyor. Yeni ve büyük şirketler yaratmamız gerekiyor. Türkiye’deki şirketlerin %99.9’u KOBİ’ler oluşturuyor. Büyük şirket yaratırken, bir bölümünün de kadınların kurmasını sağlamamız gerekiyor. Çünkü, Türkiye’de yeterince büyük şirket yok ve bunlar arasında kadın patron oranı bir elin parmaklarını geçmiyor. Girişimciliğin çok yaygın olduğu Amerika’da, Avrupa’da büyük şirket yaratmada kadınların oranı çok yüksek değil. 1 milyar dolarlık değere ulaşan ve UNICORN diye tanımlanan 84 startup’dan sadece 2’si kadınlara ait. 23’ünün ise yönetim kurulunda 1 kadın bile yok. Yeni dönemde kadın girişimciliği konuşurken, odağa büyük şirket yaratmayı da koyacağız.” dedi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)