BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte çözüm süreci yasa tasarısı----

İşte çözüm süreci yasa tasarısı

İşte çözüm süreci yasa tasarısı
25 Haziran 2014 - 05:25 www.finansgundem.com

Beşir Atalay'ın Bükreş'te sözünü ettiği çözüm süreci ile ilgili tasarı 7 maddelik paketten oluşuyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Romanya'nın başkenti Bükreş'te Türk gazetecilere açıkladığı çözüm süreciyle ilgili yasa tasarısının ayrıntıları Hürriyet'te yayımlandı. Nuray Babacan imzalı haber şöyle:

Hükümetin çözüm süreci konusunda hazırladığı yeni paketin akıbeti belli oldu. 7 maddelik paket, TBMM tatile girmeden yasalaştırılacak. Pakette, çözüm sürecinde görev alan kamu görevlilerine ‘yasal güvence’ getiriliyor. Paketteki diğer önemli düzenleme ise eve dönüş hükümleri olacak. Dağdan inen PKK’lılardan örgüt yöneticisi olmayanlara rehabilitasyon olanakları sağlanacak. Hükümet temsilcileriyle, HDP ve Abdullah Öcalan arasında sürdürülen çözüm süreci görüşmelerinde gelinen son nokta ortaya çıktı. Geçen ayki görüşmelerden sonra TBMM’ye sevk edilmesi beklenen paketle ilgili farklı değerlendirmeler yapılmıştı. HDP’nin derhal istediği paket konusunda, hükümet kanadından ekim ayına kalabileceği yorumları gelmişti. Ancak son haftada artan çalışmaların ardından, 7 maddelik bir paketin hazırlıkları tamamlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayıyla, TBMM tatile girmeden önce paketin yasalaştırılması kararlaştırıldı.

SÜREÇ AKTÖRLERİNE  KORUMA

Pakette, çözüm süreciyle ilgili alınan kararların ilerde ‘suç’ kapsamına alınmaması için yeni görev tanımları yapıldı. Çözüm sürecinde ve terörle mücadelede alınan kararların sorumluları korunacak. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı pakete göre, sürecin aktörlerinin ilerde suçlanması engellenecek. Siyasetçi, bürokrat ve askerlerin bu süreçte gerçekleştirdikleri görevin tanımı da yapıldı.

TOPLUMA KAZANDIRMA

Pakette, örgüt yöneticisi olmayan PKK’lılardan dağdan inmek isteyenlerin eve dönüşünü kolaylaştıran ve rehabilitasyonunu sağlayan hükümler de bulunuyor. Özellikle çocukları dağa kaçırılan ailelerin kampanyalarından sonra silahlı çatışmaya katılmayan gençlerin eve dönmesi ve sorumlu tutulmamalarıyla ilgili hükümler yer alacak. Hasta mahkûmlarla ilgili olarak ise Adli Tıp Kurumu sürecinin hızlandırılması gibi maddelerin de pakette yer alacağı belirtiliyor. HDP’nin beklediği ‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartnamesi’ çerçevesindeki düzenlemelerin ise pakette yer almadığı vurgulandı.

TATİL ERTELENİYOR

Meclis’in resmi olarak 1 Temmuz’da tatile girmesi gerekiyordu. Ancak çözüm sürecine ilişkin yasal düzenlemenin Meclis’ten çıkarılması isteği, tatilin ertelenmesini zorunlu kıldı. Bu nedenle Meclis, torba tasarı ve çözüm süreci paketi yasalaşıncaya kadar çalışmalarına devam edecek. Bunun da temmuz ortasını bulması bekleniyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)