BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte alkol yasağının ilk sonuçları----

İşte alkol yasağının ilk sonuçları

İşte alkol yasağının ilk sonuçları
27 Ekim 2013 - 22:34 www.finansgundem.com

Alkollü içki satışlarına getirilen kısıtlama üreticilerini çok fazla etkilemedi. Tekel bayilerinde ise içki değil diğer ürünlerin satışı azaldı...

Alkollü içki satışlarına getirilen kısıtlamalara rağmen üreticiler etkilenmedi. Üreticiler “2013 yazında cirolar bir önceki yıla göre çok büyük düşüş göstermedi” diyor. Tekel bayileri ise saat 22.00’den sonra kepenk kapattıkları için alkol dışı ürünlerin satışları azaldı.
Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, Eylül ayı başında başlayan gece 10’dan sonra alkol satışını kısıtılayan yasa sonrası satışlarda gözle görülür bir düşüş yaşanmadı. Özellikle Tekel bayilerinin alkol satışlarına getirilen kısıtlamalardan etkileneceği, satışlarda düşüş yaşanacağı ifade edilmişti. Ancak alkollü içeçecek üreticileri geçen yılına aynı dönemine göre satış  rakamlarında karşılaştırma yaptıklarında satışlardaki düşüşün çok az seviyede olduğunu ifade etti. Alkollü içecek üreticileri, “Alkol satışlarına kısıtlama getirilmesi, satışlarda yaşanan ufak çaplı düşüşün etkili olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

DÖNEMSEL ETKİ DE VAR
Tam anlamıyla bir değerlendirme yapabilmek için daha erken olduğunun altını çizen üretici, “Kısıtlama sonrası gelişen olaylara dikkatli bakmak gerekir. Satışlarda yaşanan ufak çaptaki düşüş sadece getirilen kısıtlamaya bağlanamaz. O dönemde yaşanan Gezi olayları alkol satışlarındaki düşüşte etkili oldu. Farklı bir zaman yaşandı. Arkasından gelen ramazan ayında da alkol tüketimi azaldı. Bu zaten her yıl karşılaşılan bir durum” diye konuştu. Vatandaşların yasağa ayak uydurmaya başladığını ifade eden üretici, “Yasak sonrası birçok tüketiciden şikâyet geldi. Ancak bir süre sonra alıştılar. Erkenden alıp evlerine götürdüler. Ya da belirli miktarlarda toplu alımlar yapmaya başladılar” dedi.

‘DRAMATİK’ DÜŞÜŞ YOK
Düzenleme sonrası yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren bir başka alkollü içecek üreticisi de satışlarda ‘dramatik’ bir düşüş yaşanmadığını belirtti. Kesin sonuçların ortaya çıkması için en az 3 aylık süre geçmesi gerektiğini belirten alkollü içecek üreticisi, “Gerekli zaman geçtiğinde biz de araştırmalar yapacağız. Getirilen kısıtlamanın ne ölçüde etkilediğine bakacağız. Bu konu hakkında kapsamlı bir rapor hazırlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
Alkollü içecek üreticileri satışlarda bir düşüş yaşanmadığını söylerken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken küçük işletmelerin alkol satamadığı gerekçesiyle saat gece 10’dan sonra dükkânlarını kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Alkolün yanında satılan kuruyemiş ve cips gibi ürünlerin satışlarında da düşüş yaşandığını belirten Palandöken, yasakların devam etmesi halinde bir çok küçük esnafın zor durumda kalacağını belirtti.

KİŞİ BAŞI ALKOL TÜKETİMİ 1.5 LİTRE
OECD raporuna göre Türkiye’nin alkol tüketimi 1980-2010 arasında yüzde 17 gerilerken, kişi başına tüketilen saf alkol 1.5 litre düzeyinde gerçekleşti. Euromonitor’a göre ise 2005-2010 yılları arasında Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde alkollü içki tüketimi yüzde 25 artarak 11.7 milyar litreden 15.2 milyar litreye yükseldi. Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı ülkeler arasında en çok içki tüketilen ülke yılda 2.3 litre saf alkol ile Lübnan oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)