BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstanbul'un suyu tükendi mi? İSKİ açıkladı----

İstanbul'un suyu tükendi mi? İSKİ açıkladı

İstanbul'un suyu tükendi mi? İSKİ açıkladı
29 Aralık 2022 - 11:13 www.finansgundem.com

İSKİ, kentteki barajların doluluk oranları hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca İstanbul'da, yakın zamanda bir susuzluk tehlikesi yaşanmayacağının altını çizdi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'un barajların düşen doluluk oranlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada İstanbul'da barajların, önemli su kaynakları olmakla birlikte, tek kaynak olmadığı vurgulandı. Bazı barajların hacimlerinin, şehrin toplam su kaynakları düşünüldüğünde, İstanbul'da herhangi bir kuraklık riski doğurmayacak büyüklükte olduğuna dikkat çekildi.

ALİBEYKÖY BARAJI HAKKINDA AÇIKLAMA

Zaman zaman kurak görüntüsü ile gündeme gelen Alibeyköy Barajı ile ilgili de “Alibeyköy, tam dolu kapasitede olduğunda, şehrin ortalama 11 günlük su ihtiyacını karşılayabilmekte; Elmalı Barajı'nda ise bu rakam 3 güne kadar düşebilmektedir” açıklaması yapıldı.

TAŞKIN RİSKLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Yine sıkça kuraklıkla gündeme gelen Istrancalar'da yer alan barajların sularının özellikle yağışlı mevsim öncesinde Terkos Barajı'na aktarılarak hem barajlardan daha fazla verim alınmasının sağlandığı hem de olası taşkın risklerinin önüne geçildiği vurgulandı.

Açıklamada “İstanbul'a su sağlayan barajlar, en fazla verim alınabilecek şekilde işletilmektedir. İstanbul'a su sağlayan diğer önemli kaynaklar ise Melen ve Yeşilçay Regülatörleridir. Bu kaynaklardan, önemli miktarda su temin edilmekte, buralarda baraj bulunmadığı için ‘baraj doluluk oranları'na bu kaynaklar dahil edilmemektedir” denildi.

“KISA VADEDE SUSUZLUK RİSKİ YOK”

2021 yılında İstanbul'a 1 milyar metreküpten fazla su verildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

*Bu suyun 650 milyon metreküpü Melen ve Yeşilçay Regülatörlerinden sağlanmıştır. Başka bir örnekle anlatmak gerekirse, 27 Aralık 2022 tarihinde İstanbul'a sağlanan 2 milyon 937 bin metreküp suyun 1 milyon 792 bini regülatörlerden, 1 milyon 145 bini barajlardan alınmıştır.

*Bütün bu verilerin ışığında, İstanbul'da kısa vadede bir susuzluk riskinin olmadığı açıktır. Öte yandan DSİ tarafından yapımı bir türlü tamamlanamayan Melen Barajı hizmete alındığında İstanbul'da uzun yıllar susuzluk yaşanmayacağı öngörülmektedir.

*İSKİ, İstanbul'u gelecekte susuz bırakmamak için her türlü çalışmayı bugünden hayata geçirmektedir.

*Ancak küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, tüm dünyada suyun daha verimli kullanılmasını gerektirmektedir.

TASARRUF ÇAĞRISI YAPILDI

Açıklamada, İstanbulluların yakın zamanda bir susuzluk tehlikesi yaşamayacağının altını çizilerek, “Su kaynaklarımızın durumundan bağımsız olarak gerçekleştirdiğimiz tasarruf çağrımızı yineliyoruz” denildi.

Savrun Barajı'nın yapımı için acele kamulaştırma kararı

 

Yusufeli Barajı'nın su seviyesi 45 metre oldu

 

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı'nın suyu çok azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)