BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlar“İstanbul’u alan seçimin galibi olur”----

“İstanbul’u alan seçimin galibi olur”

“İstanbul’u alan seçimin galibi olur”
28 Aralık 2013 - 10:56 www.finansgundem.com

Operasyon süreci oyları etkiler mi? Adil Gür soruyu yanıtladı…

Seçimlere yönelik yaptığı başarılı tahminlerle tanınan, A&G Şirketinin sahibi Adil Gür, Vatan’dan Deniz Güçer’in sorularını yanıtladı:
- Nisan ayında adaylıklar konuşulurken, “Sarıgül aday gösterildiği taktirde CHP, İstanbul’da yarışa ortak olur” demiştiniz...
-Hala aynı noktadayım. İstanbul seçiminin zevkli ve zorlu geçeceğini düşünüyorum. Çünkü İstanbul’u alan seçimin galibi olacaktır. Birincisi İstanbul özellikle nüfus yoğunluğu itibarıyle simge bir şehir ve kazanan Türkiye genelindeki oylarını önemli oranda artıracak. Çünkü her 5 seçmenden 1’i İstanbul’da yaşıyor. CHP birkaç ile fazlasıyla asılacak ve buralarda daha çok çalışacak, İstanbul ve Ankara gibi. En azından bendeki algı böyle. Daha önce de söyledim, İstanbul’da AK Parti, parti olarak oldukça güçlü.
- Bu gücü nereden alıyor?
-İstanbul hala yoğun göç alan bir şehir ve gelen nüfus AK Parti’nin oylarını arttırıyor. Yani göç edenler ağırlıklı olarak AK Parti seçmeni. Karadeniz’den, İç Anadolu’dan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göç edenler. Bu şehre Trakya’dan, Ege’den, Akdeni’zden çok az sayıda insan geliyor.
- Mustafa Sarıgül’ün, Kadir Topbaş’a karşı kazanma ihtimali var mı?
-Kadir Bey bugüne kadar yaptığı icraatları ve uzlaşmacı - ılımlı görünümü ve tavrı ile İstanbul’lular tarafından genel olarak başarılı bulunan bir belediye başkanı. İstanbul’da parti ismi ile sorduğunuzda AK Parti ile CHP arasında ciddi bir makas açıklığı olduğu görülüyor. -Son günlerdeki tartışmaların ve operasyonların seçmen davranışını nasıl etkilediğini bilemiyoruz-. Ama aynı soruyu aday isimleriyle yani Sarıgül’le sorduğumuzda, bu makasın önemli oranda kapandığını, o kadar da açık olmadığını görüyoruz. Özetle; İstanbul seçimi AK Parti ve CHP arasındaki sert kutuplaşmanın dışında kalmayı başarabilmiş seçmene göre 2 makul adayın seçimi olacaktır.
- Herkesin merak ettiği soru şu: Gür’e göre kim kazanır?
-Bugünden seçimin galibini ilan etmek mümkün değil. Türkiye çok fırtınalı bir süreçten geçiyor. Önümüzdeki 3 ayda neler olabilir bugünden kestirmek gerçekten mümkün değil. Ayrıca aday elbette önemli ama tek başına kazanma veya kaybetme de belirleyici değil. Ülkenin genel konjonktürü, siyasi partilerin süreçleri yönetimi de sonuçlar üzerinde mutlaka etkili olacaktır.
- Sarıgül algısı ve CHP algısının farklı olduğunu söylemiştiniz...
-Sarıgül ile CHP arasında bir algı farkı var, doğru. Bir süredir değişim çabası içinde olan CHP, seçmenin önemli bir bölümü tarafından hala halktan kopuk bir görüntü içerisinde iken, Sarıgül daha halk tipi, halka yakın, onlara dokunan bir figür. İstanbul’da yaşayanların büyük çoğunluğu gibi, onlarla aynı bölgeden gelmiş biri. Hakkını vermek gerekirse CHP algı yönetimi konusunda başarısızken - son yıllarda girdiği pek çok tartışmada haklı olduğu halde algıyı iyi yönetemediği için kaybetmiştir- Sarıgül algı yönetimini iyi kullanan bir siyasetçi. Bu nedenle klasik CHP seçmenleri dışındaki seçmenlerden de oy alabileceğini düşünüyorum.
YAVAŞ, CHP İÇİN DOĞRU ADAY
- CHP, MHP’nin eski adayı Mansur Yavaş’ı Ankara adayı olarak gösterdi. Ankara seçimleri nasıl geçecek?

-Sayın Yavaş’ın CHP için çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Bana göre CHP Yavaş’ı MHP’li olduğu, sağcı olduğu için değil halkta, Ankaralılarda bir karşılığı olduğu için tercih etti. Ankara’da yapılan tüm araştırmalarda “kim aday olsun” sorusuna Melih Gökçek’ten sonra verilen ikinci isim Mansur Yavaş. 5 yıldır siyaset sahnelerinden uzak durmasına rağmen Ankaralı Yavaş’ı unutmamış ve başkan olmasını istiyordu. MHP oyları genelde Ankara’da yüzde 14-18 iken, Yavaş 2009’da yüzde 28 oy aldı. Özetle ben Yavaş’ın şahsına münhasır Ankara’da yüzde 10-12 civarında oyu olduğunu düşünüyorum.
- Yani o oylar Yavaş’ı CHP’de de bırakmayacak?
-Söylemek istediğim şu aslında, sağ sol eskisi kadar çok şey ifade etmiyor. Kutuplaşma sağ sol üzerinde değil, değerler üzerinde. Elbetteki yerel seçimlerde parti tercihi kadar aday etkisi de önemli, unutmayalım. Sadece sağdan aday göstermekle seçim kazanılmaz. Öyle olsa CHP istanbul’da da sağ aday gösterirdi. Bana göre adayın sağ ve sol olmasından daha çok kantara çıktığında kaç kilo geldiği önemli. Sağ gelenekten gelen Eskişehir’de CHP Büyükerşen yerine sağ aday gösterse aynı sonucu alabilir mi? Yavaş’ın karşısında oldukça deneyimli ve siyaseti gerçekten iyi bilen bir başkan var. Oldukça zevkli ve heyecanlı bir yarış olacak gibi görünüyor. Türkiye aylardır İstanbul’u konuşuyordu ama bundan sonra Ankara seçimlerinin de İstanbul kadar konuşulacağını düşünüyorum.
- CHP seçmeni Mansur Yavaş’ı benimser mi?
-CHP ve MHP seçmeni arasında son 5 yılda müthiş bir polarizasyon var yani seçmen geçişliliği daha kolay. Kaldı ki hiçbir partinin adayı açıklanmadığı dönemde yapılan araştırmalarda Yavaş’a tüm partilerin seçmenlerinin sempati ile baktığını biliyoruz. Buna CHP seçmeni de dahil. Bu nedenle CHP seçmeninin çok büyük bir bölümünün tepki göstereceğini sanmıyorum. MHP seçmeni oy verir mi? Elbette ki MHP seçmeni blok halinde Yavaş’a oy verir diyemiyoruz ama araştırmalarda bir bölümününün oyunu alabileceği görülüyor. Bir bölümü aday kim olursa olsun partisine verir veya bir bölümü yine aynı gelenekten gelen Gökçek’e oy verebilir.
ÖNDER AK PARTİ’DEN OY ALIR
- Sırrı Süreyya Önder’in adaylığı, Sarıgül’ün oylarını nasıl etkiler?

-Sayın Önder’in fazladan alacağı her oy, CHP’den daha çok, AK Parti’ye zarar verir. Çünkü 2 farklı görüş var: Birincisi, CHP’ye oy vermeyi planlayan bazı sol seçmenlerin Sarıgül yerine Önder’i tercih edebileceği düşüncesi. İkincisi ise, CHP’ye oy veren Kürt kökenli seçmenlerin Sırrı Süreyya Önder’e oy verebileceği.
- Nasıl dağılır?
-Ben CHP’deki sol tepki oylarının rakamsal büyüklüğünün çok fazla olacağını sanmıyorum. Kaldı ki çözüm süreci içerisinde yaptığımız araştırmalara göre CHP seçmeninin büyük bölümünün MHP seçmeni kadar şahin olduğunu görüyoruz. Bu nedenle CHP seçmeni içerisinde BDP-HDP destekli bir adaya gidecek oyların çok az olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız araştırmalarda çok net olarak şunu görüyoruz: İstanbul’da yaşayan Kürt kökenli seçmenlerin ezici bir çoğunluğu bugüne kadar AK Parti’ye oy veriyordu. CHP Kürt kökenli seçmenlerden çok sınırlı sayıda oy alıyor. Son dönemlerde Kürt kökenli seçmenlerden AK Parti’den BDP’ye bir kayış olduğunu görüyoruz. Sadece bölgede değil, sahillerde ve batı bölgelerinde de böyle. Ben nder’in AK Parti tabanından daha fazla oy alabileceğini düşünüyorum. Son araştırmalarımız da bunu doğruluyor.
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rte14 Ocak 2014 13:23

    hizmet için Ak partiye devam.

  • CHP'li10 Ocak 2014 13:07

    bence Sarıgül kesin alır. Akp yolsuzluklar nedeniyle bitti. Aydınlık bir Türkiye doğuyor. Umutluyum.

  • Morhan05 Ocak 2014 20:44

    Bizim medya inanılacak gibi değil. Bu şirket yaptığı 5 tahminden 3'ünü uzak ara tutturamadı ve hala ünlü ve önemli tahminci oluyor. Hadi canım sende

  • NS02 Ocak 2014 16:20

    BOŞUNA TAHMİN YAPMANIZA GEREK YOK AKP YİNE SEÇİMLERİ GÖĞÜSLER

  • Real'den29 Aralık 2013 20:56

    Oyun oynandı bitti iki genç ve genel müdür içerde yakında çıkarlar birinci parti AKP bitmiştir

  • Ali29 Aralık 2013 03:39

    Kaybeden millet kazanan siyasilerdir böyle biline bu kaderdir

  • hayal29 Aralık 2013 01:12

    kindaşlar (kindaş medya)yine iş başında..... ancak rüyanızda görürsünüz sarıgülü başkan olarak..

  • c228 Aralık 2013 17:32

    istikrar kazansın!.... aç kurtlar acmıs agzını bekliyor.. yedirmez beyler bu millet akıllandı ..

  • mahir28 Aralık 2013 17:10

    türk halkı gözünü açtı bu tür komplelere boyun eğmez başbakana sahip çıkar

  • mahir28 Aralık 2013 17:04

    nesöylerseniz söyleyi kadir topbaşı tek

  • hidayet28 Aralık 2013 15:46

    zentinburnun daki gökdelene kim izin verdi kadir taksim gezi parkında çadırların yakılmasına kim izin verdi kadir trafiğe çözüm bulamayan kadir metrobüs yolunun altından metro başlatmayan kadirmi bu milletten oy alacak şaşarım.

  • BOŞBAKANA OY YOK28 Aralık 2013 13:50

    YOLSUZLUK VE RÜŞVET BATAĞINA GIRTLAĞA KADAR BATMIŞ BU BOŞBAKANA VE AKP YE ARTIK OY YOK...

  • ad28 Aralık 2013 12:08

    en alt tabaka seçmen akp de, onları zenginleştirmek, eğitmek yerine oylarını alıp sırtını sıvazlıyor tayyip erdoğan. artık bu memlekette kimseye acımıyorum, kendini kurataracaksın, kulhahkına girmeden, erdemli yaşayacaksın gerisi ne halt ederse etsin. bu toplumdan bir halt olmaz

  • Yandaşlığın Tavan Yapmış Örneği28 Aralık 2013 11:31

    Yandaşlar,yalakalar hepinizin sonu geldi...Halkımız Yandaş Medyanızıda,Yandaş işadamlarınızıda, Yandaş Anket şirketlerinizide Tarihin karanlık sayfalarına gömmek için 30 Mart'ı bekliyor...Bu hırsızları sizin Yandaşlığınızda kurtaramayacak.

  • hakan28 Aralık 2013 11:14

    pohpohlayın pohpohlayın mustafayı mazısı çok temızya fark kapanıyormuş da işte

  • daha neler28 Aralık 2013 11:09

    Öndere oy verecegime abd ye oy veririm daha iyi bu ne nasil analiz be kardesim..