BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstanbul'dan Gazze'ye hava köprüsü----

İstanbul'dan Gazze'ye hava köprüsü

İstanbul'dan Gazze'ye hava köprüsü
27 Temmuz 2014 - 19:27 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yardım için gerekirse İstanbul'dan Gazze'ye hava köprüsü kurulabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı  Davutoğlu, merkez Meram ilçesindeki konutu önünde, gazetecilere  açıklama yaptı. Paris ve Katar'daki toplantılardan sonra dün gece Konya'ya  döndüklerini belirten Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar'ın  Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halit El Atiye ile Paris'te yaptıkları  görüşmeler neticesinde, daha önce Katar'da ilan ettikleri 12 saatlik ateşkesin  uzatılması kararına vardıklarını söyledi.  
Her iki tarafla da görüşerek,12 saatlik ateşkesin 24 saate uzatılması  yönünde prensip kararı oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: 
 
"Ancak İsrail tarafında, Şabat ve kabine toplantısının uzaması  dolayısıyla, bu uzatma mümkün olamadığı için gece boyunca da ateşkes ihlalleri  söz konusu oldu. Gece boyu ve bugün öğleden önce yoğun bir telefon diplomasisi  daha yaptık. Ben bir taraftan Sayın Kerry ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri  Sayın Ban Ki-mun ile görüştüm. Bunların öncesinde Halit Meşal ve Halit Atiye ile  üçlü bir telefon görüşmesi yaptık. Bu görüşmelerin sonucu olarak da saat ikide Hamas tekrar ateşkes ilan etti. Daha doğrusu Birleşmiş Milletler'in ateşkes  çağrısına uyacağını ifade etti. Herhangi bir ateşkesi bozmaya dönük bir adım  atılmadıkça, daha sonra biz tekrar sayın Kerry ile görüştük. O da İsrail  tarafıyla temas etti. İsrail tarafı da bu ateşkese uyacaklarını ifade ettiler.  Ben Sayın Ban Ki-mun ile bir kez daha görüştüm. Sayın Ban Ki-mun da BM Genel  Sekreteri olarak, bugün Filistin saatiyle ikide başlayan ateşkesin, 24 saat  süreceği konusunu teyit ettiler ve bu konuda destek vereceklerini ifade ettiler.  Bu bizim için önemli bir gelişme. Çünkü yarın Filistinli kardeşlerimiz bayramı  kutlayacaklar. Bugün arife günü, Gazze'de herkes kendi ailesiyle birlikte,  Ramazanın son gününü idrak edecekler. Yoğun bir çabayla bu 24 saatlik ateşkes,  hem arife hem de bayramın 1. gününü büyük ölçüde bir barış ortamında kutlanması,  idrak edilmesi için sağlanmış olan bu ateşkes dolaylısıyla mutluluğumu ifade  ediyorum." 
 
"Bu 24 saatlik ateşkes, önümüzdeki dönem için bir umut ışığıdır" 
 Davutoğlu, ayrıca yarınki ateşkesin tekrar uzatılabilmesi için ilgili  taraflarla sürekli temas halinde olma kararı verdiklerini ifade etti. Gerek BM Sekreteri, gerekse Kerry ile görüşmelerde, o hususları  karşılıklı olarak teyit ettiklerini dile getiren Davutoğlu, "Ümit ederiz ki yarın  ikiye kadar ateşkesi bozucu bir eylem olmaz. Yarın saat 2'de de ateşkes bir kez  daha uzatılır. Bu arada sayın Abbas ile de temas kurduk. Uçakta oldukları için  kısa bir görüşme oldu. İnince Sayın Abbas ile bu durumları yeniden ele alacağız"  diye konuştu. 
 
"Şu anda bizim için önemli birinci öncelik; arife gününü ve bayramı  bir çatışma, hava bombardımanı olmadan, herhangi bir çocuk, sivil ve Gazzeli  kardeşimizin kaybı olmadan bitirmelerini sağlamak" diyen Davutoğlu, şöyle devam  etti: 
 
Gerekirse İstanbul'dan Gazze'ye hava köprüsü
 "Daha sonra süreyle ilgili neler yapılacağı konusunda istişarelerimiz  sürecek. Bu 24 saatlik ateşkes, önümüzdeki dönem için bir umut ışığıdır. Bu hedef  gerçekleştikten sonra amacımız; Gazze'deki insani durumu düzeltmek. 24 saatlik  ateşkesten de istifade ederek, çok ciddi 17 ton civarında bir ilaç yardımını  hazır hale getirdik. Gazze'ye gönderilmesi konusunda da müzakereler yapıyoruz.  Kızılay Genel Müdürümüz şu anda Kudüs'e intikal etti. Kudüs Baş Konsolosumuz ile  Gazze'ye dönük insani yardımları süratle yerine getirmek üzere yoğun bir çaba  içindeler. Bu ilaç, gıda yardımı aralıksız olarak Gazze'ye iletilecek. Biraz önce  de Sayın Başbakanımızla bir kez daha istişare ettik. Gerekirse İstanbul'dan  bölgeye bir hava köprüsü kurarak dahi elimizdeki bütün imkanlarımızla bu acının  dinmesine çalışacağız. Sonraki hedef; insani durumun iyileştirilmesi, insani  yardımların Gazze'ye ulaşımı, daha sonra sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması  nihayetindeki hepimizin hedefi. Gazze ve Filistin halkının onurunu koruyacak bir  barışın tesis edilmesi." 
 
"Alandaki aktörlerin de bu çabayı göstermesi lazım" 
Davutoğlu, son 3 günlük bu ateşkese giden süreçte, Kerry ve Atiye ile  3'lü olarak kurdukları istişare mekanizmasının, olağanüstü bir etkisi olduğuna  işaret etti. Kerry'nin doğrudan İsrail ile teması olduğunu aktaran Davutoğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Bizlerin de özellikle benim Katar'da olduğum yaklaşık 24 saati aşkın  bir sürenin büyük bir bölümünü, Hamas lideri ile geçirdik. Sayın Halit Atiye ile  iki tarafla da doğrudan temasın olması ve Kerry ile aramızdaki güven ilişkisi ile  açık ve net iletişim kanalının kurulmuş olması, bu ateşkesi sağlayan temel  unsurdur. Bunu ifade etmek isterim. Sayın Kerry de çok yoğun bir çaba sarf etti.  Karşılıklı olarak, en az 4, 5 kez ateşkes çerçevesi üzerinde müzakere kağıtları  değiş tokuş edildi. Nihai metin, Kerry'nin teklifi olarak, İsrail tarafına da  iletildi. Kendisine bu konuda teşekkür ediyorum. Çünkü bir ateşkesin sağlanması  için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Ancak sadece Kerry'nin bizlerin,  Türkiye'nin, Katar'ın iyi niyetleri, ateşkesi sürdürülebilir kılmıyor. Alandaki  aktörlerin de bu çabayı göstermesi lazım. Ayrıca Filistin Devlet Başkanı Sayın  Abbas'ın ziyaretleriyle bu mekanizma kuruldu. Bunun altını özellikle çizmek  istiyorum; Türkiye, Katar,Amerika, Filistin yönetimi ve Hamas arasında kurulan  mekanizma, burada karar altına alınmıştı. Filistin yönetimi ve Sayın Abbas bu  sürecin içindedir. Aynı şekilde Mısır da bu sürecin içindedir." 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çakır27 Temmuz 2014 20:13

    Oldurduğun insanlar mahsum melek bebek ne istedin o yavrulardan analardan babalardan ve vicdansız hitlerin yaptığını hangi ara unuttun ve vicdansız saklanacak yerin olmayacak kıyemette