BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstanbul'dan 9 ayda 8,2 milyar dolarlık ihracat yapıldı----

İstanbul'dan 9 ayda 8,2 milyar dolarlık ihracat yapıldı

İstanbul'dan 9 ayda 8,2 milyar dolarlık ihracat yapıldı
13 Ekim 2022 - 10:53 www.finansgundem.com

İstanbul İhracatçı Birlikleri, İİB bünyesinde bulunan 7 ihracatçı birliğine üye, farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firmanın 9 ayda 8,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.


İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin ihracatı yılın ilk 9 ayında yüzde 23 artarak 8,2 milyar dolar oldu. En çok ihracat yapılan ülkeler Irak, ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya olarak sıralandı.

İstanbul ihracatçıları 9 ayda 198 ülke pazarına ürün satarken, ülke ihracatındaki payları yüzde 4,9 oldu.

İlk sırada Irak var

Ocak-eylül döneminde İİB'nin en çok ihracat yaptığı ülke İstanbul 661 milyon dolarla Irak oldu. Bu ülkeye en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı. Irak'ı ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya izledi.

ABD'ye hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar satıldı

ABD'ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri, Almanya'ya mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile fındık ve mamulleri, Birleşik Krallık'a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, Rusya'ya ise gemi, yat ve hizmetleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri en çok ihraç edilen ürün grupları arasında yer aldı.

En fazla ihracat yapılan bölge: Orta Doğu

En fazla ihracat yapılan bölge 1,74 milyar dolarla Orta Doğu ülkeleri oldu. Bu ülkelere ihracat yüzde 41,8 arttı.

İİB'nin eylül ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,2 artarak 1 milyar doların üzerine çıktı. Eylülde en yüksek ihracat Rusya, Irak ve ABD'ye yapıldı.

Alt birliklerde en yüksek dış satım mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin 9 aylık ihracatı yüzde 34,2'lik artışla 3 milyar dolara yükseldi.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) ihracatını yüzde 21,5 artırarak 2,37 milyar dolara, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) yüzde 1,2 yükselterek 999,1 milyon dolara, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) yüzde 39,2 artırarak 908 milyon dolara çıkardı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) 397 milyon dolar, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 334 milyon dolar, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB) ise 161 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Sezer: İlk 3 çeyrekte başarılı bir dönem geçirdik

Açıklamada görüşleri yer alan İİB Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, ilk 3 çeyrekte başarılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, eylülde ihracatı artırmaya yönelik yoğun etkinlikler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Avustralya ve Almanya'da fuarlara katıldıklarını, Seafood Expo Rusya, Food Hotel Asia 2022, Expo Alimentaria 2022 Peru, Monaco Yacht Show, Feria Habitat Valencia Uluslararası Mobilya ve Aydınlatma Fuarları'nda info stantla yer aldıklarını anlatan Sezer, Kuzey Afrika'da düzenlenen Algeria Woodtech 2022'de Türkiye Tanıtım Standı'nı organize ettiklerini kaydetti.

Hedef: AB'ye kanatlı ürünleri ihracatının başlaması

Sezer, yurt içinde "Mobilya Sektöründe İhracata Genel Bakış, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" çalıştayı düzenlediklerini belirterek, bu ay İstanbul İhracatçı Birlikleri'nde yeni bir Ur-Ge projesinin başladığını, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Birliği'nin koordinasyonunda düzenlenecek projenin uzak ülkelere yönelik gerçekleştirileceğini anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve ihracatçı birliklerinin AB'ye kanatlı ürünleri ihracatının önünün hemen açılması için yaptığı ortak çalışmalara değinen Sezer, "Bir an evvel ihracatımızın artması, artırılması ve mevcut kapasitelerimizin daha verimli değerlendirilmesi önemli hedeflerimizden biridir. Pazarlarımızın çeşitliliğini ve ihracatımızı artırarak yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Akdeniz'den 1,5 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı

Sakarya'da ihracatın yıldızı otomotiv

9 ayda 146 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi

9 ayda 6,2 milyar dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı

Net tahvil ihraçlarının rekor kırması bekleniyor

Binek otomobil ihracatımız 6,5 milyar doları aştı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)