BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaİstanbul, Siirt'ten % 20 daha pahalı----

İstanbul, Siirt'ten % 20 daha pahalı

İstanbul, Siirt'ten % 20 daha pahalı
26 Haziran 2013 - 10:19 www.finansgundem.com

TÜİK'in ikincisini hazırladığı bölgesel satınalma gücü paritesinin 2012 yılı raporu belli oldu

Türkiye’de 2012 yılında fiyat düzeyi en yüksek bölge 113.1 endeks değeri ile İstanbul (TR10), en düşük bölgesi ise 94.4 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak illerinden oluşan TRC3 bölgesi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi verilerini açıkladı. Araştırma hakkında verilen bilgilere göre Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2012 çalışması; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk lirasının satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesine yönelik gerçekleştirildi. Bu konuda yapılan ikinci çalışma niteliğinde. İlk çalışma 2008 yılında yapılmıştı. 4 yıllık aranın ardından 2012 yılında aynı çalışma tekrarlandı. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepetinden hareketle bölgesel düzeyde satınalma gücü paritesi değerleri temelinde fiyat düzeyleri elde edildi. Fiyat Düzeyi Endeksi (FDE), farklı yerleşim yerlerinin fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına olanak sağlayan bir yöntem. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS), Düzey 2’ye göre hesaplanmış olan endeksler Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde TL’nin satın alma gücündeki farklılıkları yansıtıyor. Bir bölgenin Fiyat Düzeyi Endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edildi.
Endeksler, Türkiye ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan bölgesel fiyat düzeylerini gösterdi. Diğer bir ifadeyle, Türkiye genelinde 100 TL karşılığı satın alınan belirli bir mal ve hizmet sepetinin çeşitli bölgelerdeki TL cinsinden satış tutarlarının göstergesi.
Türkiye’nin 2012 yılı sonuçlarına göre Fiyat Düzeyi Endeksi en yüksek bölgesi 113.1 ile İstanbul (TR10 Bölgesi), en düşük bölgesi ise 94.4 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak illerinden oluşan TRC3 bölgesi oldu. Bu değerler, İstanbul’un Türkiye ortalamasına göre yüzde 13.1, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak’a göre ise yüzde 19.8 daha pahalı olduğu anlamına geliyor.
GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKTE EN PAHALI İSTANBUL
Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 108 ile İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 94.7 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan TRC1 oldu.
ULAŞTIRMA ANA GRUBUNDA EN PAHALI BÖLGE ANKARA
Ulaştırma ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 106.3 ile Ankara’da (TR51) gerçekleşti. Aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 91.4 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 bölgesi oldu.
DİĞER ANA GRUPLARDA FDE DEĞERLERİ
Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubu. Bu ana grupta en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 100.2 ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan TRB2 ve Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 bölgelerinde gerçekleşti. En düşük Fiyat Düzeyi Endeksi 99.8 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli ilini kapsayan TR21 ve Balıkesir, Çanakkale illerinden oluşan TR22 bölgelerinde oldu.
GİYSİ VE AYAKKABININ EN PAHALI OLDUĞU İLLER
Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 107.4 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane’yi kapsayan TR90’da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 86.4 ile Zonguldak, Karabük, Bartın’ı kapsayan TR81’de gerçekleşti.
KONUT, SU, ELEKTRİK, GAZ'DA DA İSTANBUL...
Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 148.5 ile İstanbul’da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 86.2 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i kapsayan TRC3 bölgesinde oldu.
MOBİLYANIN EN PAHALI OLDUĞU BÖLGE ANKARA
Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 109.4 ile Ankara’da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 9.1 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’te oldu.
ANKARA'DA SAĞLIK ANA GRUBU FİYATLARI DA EN PAHALI
Sağlık ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 117 ile Ankara’da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 87.5 ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR82’de gerçekleşti.
Bu arada haberleşme ana grubunda değişim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olmasından kaynaklandı.
Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 110 ile Balıkesir, Çanakkale’de gerçekleşti. Aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 92 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.
EĞİTİMİN EN PAHALI OLDUĞU BÖLGE İSTANBUL
Dağılım genişliği en fazla olan eğitim ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 166.1 ile İstanbul’da, aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 69 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’de (TRB1) gerçekleşti.
Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 117.2 ile TR51 Ankara’da gerçekleşti. Aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 91.2 ile TR52 Konya, Karaman oldu.
Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 109.7 ile TR10 İstanbul’da gerçekleşti. Aynı ana grup için Fiyat Düzeyi Endeksi en düşük olan bölge 94.1 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop oldu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)