BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstanbul iyilik borsası----

İstanbul iyilik borsası

İstanbul iyilik borsası
09 Kasım 2014 - 10:36 www.finansgundem.com

Sadece finansal değil, çevre ve etik performansına da güvenen şirketlerin yer aldığı Sürdürülebilirlik Endeksi BIST 100'ün performansını 2'ye katladı

Sadece finansal değil, çevre ve etik performansına da güvenen şirketlerin yer aldığı Sürdürülebilirlik Endeksi ilk haftada 110 milyar dolarlık değere ulaştı. Endeks, 4 günde BIST 100'ün performansını 2'ye katladı. 
Gelişmiş ekonomilerde 1990'lı yıllardan bu yana yer alan Sürdürülebilirlik Endeksi, "Gelecek, geliyor" derken geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul'a havalı bir giriş yaptı. İlk etapta BIST 30'daki 15 şirketin girmeye hak kazandığı endeks, birinci haftasında borsadaki düşüş ortalamasının üzerinde performans gösterdi. BIST 100, 4 günde yüzde 2.6 düşerken, Sürdürülebilirlik Endeksi'nde kayıp yüzde 1.55'te kaldı. Bu tür endekslerin en büyük amaçlarından biri, şirketlere bir yandan para kazanırken bir yandan da bulundukları dünya ve topluma karşı sorumluluklarını hatırlatmak. Çünkü artık dünyada atıklarını derelere boşaltan, çocuk işçi çalıştıran, rüşvet veren şirketler üzerinden getirisi ne olursa olsun para kazanmak istemeyen yatırımcılar var. Bu şirketlerin diğerlerinden ayrışmaları için oluşturulan Sürdürülebilirlik Endeksi'ne her babayiğit kabul edilmiyor. Sabah'tan Yasemin Salih'in haberine göre BIST'in Ethical Investment Research Services Limited'le (EIRIS) yaptığı işbirliği sonucunda belirlenen kriterler dikkate alınarak 15 şirket Sürdürülebilirlik Endeksi'ne kabul edildi. Bu şirketlerin piyasa değeri yaklaşık 110 milyar doları buluyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam değerinin 250 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu önemli bir oran. Giderek de artması bekleniyor. 

DEVLER ENDEKSTE 
Şirketlerin küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi, su kaynaklarının azalması, sağlık, güvenlik, istihdam, etik değerler gibi sürdürülebilirliğe ilişkin konulara nasıl yaklaştıkları endekste yer almak için önemli kriter. Sürdürülebilirlik raporları bundan sonra daha da belirleyici rol oynayacak. Listenin BIST 30 dışından tek üyesi Aselsan. Endekste yer alan 15 şirkete baktığımızda Koç Holding'den 5 firmayı görüyoruz. Bunlar Koç Holding'le birlikte Arçelik, Tofaş, Tüpraş ve Yapı Kredi. Koç Holding CEO'su Turgay Durak'a göre bu sonuç, şimdiye kadar yapılan yatırımların bir mükâfatı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)