BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİstanbul altında lojistik üs oluyor----

İstanbul altında lojistik üs oluyor

İstanbul altında lojistik üs oluyor
19 Haziran 2013 - 09:07 www.finansgundem.com

Türkiye'den bir güvenlik şirketi 30 tona yakın altını saklayacak yatırım için ön izni aldı

Uluslararası güvenlik şirketi Loomis, İstanbul’da 30 ton altını saklayacak gümrüklü antrepo yatırımı için ön izni aldı. Dünya Gazetesi'nden Yıldız Taşdelen Erli'nin haberine göre Dünyada günlük 10 milyar euro nakit taşıyan uluslararası güvenlik hizmetleri şirketi Loomis, İstanbul’da gümrüklü antrepo kurmaya hazırlanıyor. 30 ton altın saklayabilecek Atatürk Havalimanı yakınındaki antrepo, uluslararası ve Türk bankalarına hizmet sunacak. Loomis, ön yatırım iznini aldığı gümrüklü antrepo ile hem Avrupa hem de Ortadoğu’da hub olmayı hedefliyor. Türkiye’nin altın merkezi olacağını düşündüğünü ifade eden Loomis Türkiye Başkanı Sarp Tarhanacı, İstanbul’da açacakları ilk gümrüklü antrepo ile uluslararası bankaların Türkiye’deki altın rezervlerini saklama imkanına kavuşacağını, gümrüklü antrepoda ilk etapta 10 tona kadar saklama yapılacağını bildirdi. Bu kapasitenin zamanla 30 tonu aşacağını belirten Tarhanacı, şunları kaydetti:
“Yatırım amaçlı altın, kasanın içerisinde saklanması gereken bir emtia. Dünyada altın saklama kapasitesine ihtiyaç var. Türkiye bu anlamda çok coğrafik bir konumda. Bu antrepo, Türkiye’de firmaların altını çok daha kolay tedarik etmesini sağlayacak. Ön finansman veya kredi teminat yükümlülüğü nedeniyle birçok firma uluslararası piyasalara ulaşamıyor. Bu antrepo ile uluslararası piyasaların altın stokları Türkiye’de olacak, ihtiyaç duyulduğu takdirde Borsa İstanbul üyeleri tarafından ithal edilmek kaydıyla anında stoğa ulaşılabilecek.”
Tarhanacı, yatırım için ön izni aldıklarını ve bu yıl içerisinde gümrüklü antrepoyu açmayı hedeflediklerini bildirdi. Tarhanacı, hem Avrupa hem de Ortadoğu’da hub olmayı hedeflediklerini, Ortadoğu’da sadece Duabi’de altın saklama imkanı bulunduğunu söyledi.
Tarhanacı: Takas anlamında birtakım görevlerimiz olabilir
Loomis Türkiye Başkanı Sarp Tarhanacı, İstanbul Altın Borsası‘nın Borsa İstanbul ile birleşmesiyle beraber takas anlamında birtakım görevleri olabileceğini belirterek,
“Bunu bankalarla farklı ürünlerde de konuşuyoruz. Çek takas, yabancı para çek takas, altın takas konusunda. Burada görev alan bankalar ya da bizim gibi şirketler de olabilir” dedi.
Halaç: Darphane’de yapılacak grev altın piyasasını çok fazla etkilemez
4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve yatırım danışmanı Marc Faber’in katılımıyla yarın Çırağan Sarayı‘nda gerçekleştirilecek. İstanbul  altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, zirve dolayısıyla düzenlenen toplantıda altın fiyatının nisan ortasında son 2 yılın en düşük seviyesine inmesiyle yatırım amaçlı alımın arttığını kaydetti. Merkez Bankası‘nın bankalardan munzam olarak kabul ettiği altının belli bir miktarının vatandaştan gelmesinin zorunlu kılınması için üst makamlara  yaptıkları teklifin değerlendirildiğini ifade etti. Darphane’de yapılacak grev ile altın piyasasında sıkıntı yaşanmasını beklemediğini ifade eden Halaç, “Grev yaz ortasına denk geliyor ama diğer yandan Ramazan’da düğün sayısı düşecek. Kısa zamanda çözülmesini umuyoruz. Ama Darphane grevinin altın piyasasını çok etkileyeceğini düşünmüyorum darphane, yılda ortalama 50 ton altın basıyor. Daha önce basılan altınları değerlendirirsek piyasada altın sıkıntısı yok. 2013 altınında az bir fiyat farklılığı doğabilir” şeklinde konuştu.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)