BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşsizlikte değişim beklenmiyor----

İşsizlikte değişim beklenmiyor

İşsizlikte değişim beklenmiyor
01 Şubat 2021 - 10:25 www.finansgundem.com

SPM: Kasım-2020 döneminde işsizlik, sabit kalarak yüzde 12,7 olabilir

Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), Kasım 2020 döneminde işsizlik oranının bir önceki döneme göre sabit kalarak yüzde 12,7 düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin etti.

Kasım-2020 döneminde tarım dışı işsizlik oranının 0,2 puan azalarak yüzde 14,6 düzeyine ineceğini tahmin eden SPM,  mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının değişmeyerek yüzde 14,9, istihdam oranının ise 0,5 puanlık azalmayla yüzde 43,1 olarak açıklanacağını tahmin etti. TÜİK, Kasım 2020 dönemine ait işgücü istatistiklerini 10 Şubat 2021-Çarşamba günü ilan edecek.

SPM, pandemi koşullarından etkilenen istihdam verilerini daha anlaşılır ve daha yorumlanabilir şekilde kamuoyuna aktarabilmek için bir süredir ‘Eğreti Olmayan İstihdam Oranı’nı (EOİO) hesaplayarak açıklıyordu. SPM, bu aydan itibaren EOİO’yu kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı hesaplayıp kamuoyuyla paylaşmaya başlayacak.

ALTERNATİF GÖSTERGELERE İHTİYAÇ GÜÇLÜ BİÇİMDE DEVAM EDİYOR

SPM Araştırmacısı Dr. Pınar Kaynak, Kasım 2020 döneminde pandemiye bağlı olarak yeniden kapanmaların başladığını hatırlatarak, “Kasım dönemi işsizlik oranının, Ekim-Kasım-Aralık aylarının hareketli ortalaması olduğu düşünüldüğünde bu durumun işgücü piyasalarını etkilemesi kaçınılmazdır. Ancak kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarmaların yasaklanması gibi önlemlere bağlı olarak, fiilen ‘işi olmayan’ bireylerin resmi tanımlara göre ‘işsiz’ kapsamına girmemesinden ötürü, işgücü piyasalarındaki ‘gerçek’ tablonun geleneksel oranlara ne kadar yansıyacağını kestirmek güçtür” dedi. Dr. Kaynak, bu sebeple geleneksel göstergelere ek olarak, işgücü piyasalarındaki gelişmelerin daha sağlıklı okunmasına yardımcı olacak alternatif göstergelere ihtiyacın daha da güçlü biçimde devam ettiğini vurgulayarak “Bu bağlamda, SPM bültenlerinde düzenli olarak  yayınladığımız geniş tanımlı işsizlik ve eğreti olmayan istihdam  oranları göstergelerinin ayrıca önem kazandığının altını bir kez daha  çiziyoruz” dedi.

KADINLARDA DURUM VAHİM

Pandemi dönemindeki istihdam gelişmelerini anlamlı bir çerçeveye oturtabilmek için hesaplamaya başladıkları iki farklı gösterge hakkında da bilgi veren Dr. Kaynak, Ekim 2020 dönemine ilişkin ‘eğreti olmayan istihdam oranı’nı yüzde 27,3 bulduklarını ve bu oranın geçtiğimiz yılın aynı döneminden 1,1 puan düşük olmakla beraber, Eylül 2020 döneminden 0,2 puan daha yüksek hesaplandığını bildirdi. Dr. Kaynak, “Diğer yandan eğreti olmayan istihdam oranının TÜİK tarafından açıklanan geleneksel istihdam oranından 16,3 puan daha düşük olması dikkate değer bir husustur” değerlendirmesinde bulundu.

SPM, EOİO’yu bu aydan itibaren, kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı hesaplayıp kamuoyuyla paylaşmaya başlayacak. Buna göre,  erkek çalışanlar için EOİO Ekim 2020 dönemi itibariyle yüzde 39,5 olarak hesaplandı ki bu oran Eylül döneminden 0,3 puan yüksek olmakla beraber geçtiğimiz yılın aynı döneminden 1,6 puan düşük. Diğer yandan bu rakam, erkeklerin dikkate alındığı geleneksel istihdam oranının 21,6 puan altında bulunuyor.

Kadın çalışanlarda ise durum erkeklere göre çok daha vahim durumda. Kadınlarda EOİO, Ekim dönemi itibariyle, bir önceki döneme göre 0,1 puan artarak yüzde 15,3 düzeyinde gerçekleşti. Bu da neredeyse, çalışma çağındaki her 10 kadından sadece birinin “iyi”  işlerde çalıştığı anlamına geliyor. Diğer yandan bu EOİO, kadınların dikkate alındığı geleneksel istihdam oranının 11,1 puan altında bulunuyor.

İstihdam gelişmelerini anlamlandırabilmek için hesapladıkları diğer gösterge olan ‘Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı’nın ise Ekim 2020 döneminde yüzde 23,3 olarak gerçekleştiğini bildiren Dr. Kaynak, bu  oranın Eylül döneminden 0,6 puan, geçen yılın aynı döneminden ise 4,5  puan yüksek olduğuna vurgu yaptı.

MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ORANI ARTTI

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde, araştırmacı Dr. Pınar Kaynak’ca yapılan tahminler TÜİK’ce açıklanacak olan genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, mevsimsel etkilerden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamı rakamlarını kapsıyor. Tahminler, bu göstergelerin kendi geçmiş değerleri ile GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi’nin (SÜE) geçmiş değerlerini kullanarak gerçekleştirildi. SPM, Şubat-2021 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, Kasım-2020 dönemine ait 10 Şubat’ta ilan edilecek işsizlik oranı tahminini de kamuoyuyla paylaştı.

TÜİK’in 10 Şubat 2021-Çarşamba Tarihinde Açıklayacağı İşgücü Piyasası Verilerine Dair SPM Tahminlerinin Yönü

SPM çalışmasında Kasım 2020 döneminde sanayi istihdamının ufak bir artışla 5 milyon 603 bin kişi düzeyine çıkmasını bekledikleri bildirilerek “Ancak önceki bültenlerimizde altını çizdiğimiz gibi 2014 yılından bu yana çok başarılı tahminler yapmamıza izin veren modelimiz Kovid-19 pandemisi gibi bir şokun işgücü piyasaları üzerindeki etkilerini öngörmeye elverişli değil. Dolayısıyla, Kovid-19 şokuna bağlı olarak yayınladığımız tahminlerden sapmalar olması şaşırtıcı olmayacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Geçtiğimiz ay yayınlanan bültenlerinde işsizlik oranlarında azalma beklentisi içinde olduklarını anımsatan SPM, 11 Ocak 2021 tarihinde ilan edilen Ekim 2020 dönemi tarım dışı işsizlik oranının kendi tahminine paralel olarak düştüğü ve yüzde 14,8 olarak açıklandığını bildirdi. İşsizlik oranının da yatay seyrederek yüzde 12,7 düzeyinde kaldığını kaydeden SPM çalışmasında, genel işsizlik oranlarının tersine MEA tarım dışı işsizlik oranının artarak yüzde 14,9 olarak seyrettiği belirtildi.

SPM: EKİM-2020 DÖNEMİNDE 1 MİLYON 288 BİN KİŞİ İŞGÜCÜNDEN ÇIKTI

TÜİK’in Ekim 2020 genel işsizlik oranını yüzde 12,7 olarak açıkladığını bildiren SPM, bu oranın Eylül dönemi işsizlik oranı ile aynı olmakla birlikte, bir önceki yılın aynı döneminden ise 0,7 puan düşük olduğunu kaydetti ve “İşsiz sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8,9 oranında daralmıştır. Tarım dışı işsizlik oranı ise Eylül dönemine göre 0,1 puan azalmış ve yüzde 14,8 düzeyine inmiştir. Bu oran bir önceki yılın aynı döneminden 0,9 puan düşüktür” değerlendirmesinde bulundu.

Genel işsizlik oranlarının aksine, mevsim etkilerinden arındırılmış (MEA) işsizlik oranlarının  ise arttığı belirtilen SPM çalışmasında, “Hem genel MEA işsizlik  oranı, hem de tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puan artarak sırasıyla yüzde 12,9 ve yüzde 14,9 düzeylerine çıkmıştır” denildi.

İmalat PMI yükselişini sürdürüyor

Her 5 ödemeden ikisi banka kartıyla yapıldı

Borsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)