BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşsizlik ülkeyi ikiye böldü----

İşsizlik ülkeyi ikiye böldü

İşsizlik ülkeyi ikiye böldü
26 Nisan 2013 - 15:25 www.finansgundem.com

İşsizlik oranlarında İspanya'nın kuzey ve güneyi arasında uçurum var

İspanya'da bu yılın ilk çeyreğine göre açıklanan, aktif nüfusun yüzde 27,16 oranını bulan 6 milyon 202 bin 700 işsiz sayısı hem ülke hem de AB ülkelerinde yeni bir rekor oldu.
İspanya'da ekonomik krizin başladığı 2008 yılı başlarında işsizlik oranı yüzde 10,4 iken toplamda 2 milyon 380 bin işsiz vardı. Her yıl sayıları artan işsizlerin toplamı mevcut durumda ilk defa 6 milyonu geçti. İspanya'nın demokrasi tarihine bakıldığında işsizlik sorununun en ciddi olduğu yıl 1994 olarak gözükürken, o tarihte bile en yüksek işsizlik oranı yüzde 24,6 idi. Avrupa Birliği ülkeleri arasında da işsizlik oranının en fazla olduğu ülkeler sıralamasında İspanya büyük farkla önde yer alıyor. Eurostat'ın 2013 Şubat ayı rakamlarına göre, İspanya'nın en yakın takipçisi Hırvatistan'da işsizlik oranı yüzde 18,70, Portekiz'de yüzde 17,50, Slovakya'da yüzde 14,60, İrlanda'da yüzde 14,20 ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yüzde 14 düzeyinde bulunuyor.
İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) son açıkladığı Aktif Nüfus Anketi'nin (EPA) detaylarına bakıldığında ise oldukça dramatik veriler çıkıyor. Son 1 yıldır iş arayanların sayısı 3,5 milyon olarak verilirken, 2 milyon 95 bin kişi de 2 yıldan daha fazla süredir iş bulma kurumunun kuyruğunda bekliyor görülüyor. Sektörel olarak en fazla işçi kaybının olduğu alanlar hizmet, inşaat, endüstri ve tarım olarak sıralanırken, sadece idari yönetimde faaliyet gösteren kamu şirketlerinin istihdam yaratması dikkat çekiyor.
Ayrıca 16-24 yaş arasındaki gençlerdeki işsizlik oranı da yüzde 57,22 ile yeni bir rekora ulaşmış durumda. İstatistiklere göre bir önceki çeyreğe oranla 2 puan artışla, toplamda 960 bin 400 genç işsiz kendilerine istihdam kapılarının açılmasını bekliyor.
İşsizlikte kuzey ve güney arasında uçurum var
Bu arada ülke genelindeki tabloya bakıldığında kuzey ve güney arasında ciddi bir uçurum olduğu da göze çarpıyor. 17 özerk yönetimden, ülkenin ortasındaki Madrid ve kuzeyinde işsizlik oranı ortalamanın altında yer alırken, Madrid'in güneyindeki bölgelerde ortalamanın üzerinde olduğu görülüyor. Örneğin kuzeydeki Bask'ta yüzde 16,28, Navarra'da yüzde 19,02, La Rioja'da yüzde 18,98, Cantabria'da yüzde 20,90 olan işsizlik oranı, güneye gidildikçe Endülüs'te yüzde 36,87'ye, Kanarya Adaları'nda yüzde 34,27'ye ve Extremadura'da yüzde 35,56'ya kadar çıkıyor.
İspanya'da işsizlerin cinsiyete göre dağılımda ise yüzde 53,3'ün erkek, yüzde 46,7'nin de kadın olduğu belirtiliyor. EPA'nın raporunda diğer bir dramatik nokta da, ülkedeki yaklaşık 2 milyon hanenin tüm üyelerinin işsiz olması olarak dikkat çekiyor. İstatistiklere göre tüm üyeleri işsiz olan hane sayısında bir yıl öncesine oranla yüzde 10,28 artış bulunurken, tüm üyeleri çalışan hane sayısında da yüzde 5,23'lük düşüş olduğu kaydediliyor.
Hükümet kötümserlikten kaçındı, muhalefet ve sendikalar sert eleştirdi
Öte yandan işsizlikle ilgili açıklanan yeni rakamlara ilişkin yapılan yorumlarda hükümet kanadı kötümser bir tablo çizmekten kaçınırken, muhalefet ve sivil toplum örgütleri sert konuştu. Hükümet adına açıklama yapan ekonomi ve şirketlere yardımdan sorumlu Devlet Sekreteri Fernando Jimenez Latorre, işsiz saysının 2012'nin ilk çeyreğinde 365 bin 900 artmasına rağmen 2013'ün aynı döneminde bu sayısın 237 bin 400 olmasına atıfta bulunarak, ''iş kaybındaki ritmin düştüğünü'' savundu. ''Rekabetin artması, dengesizliğin düzeltilmesi ve işsizlikte pozitif rakamlara ulaşılması için reformların yapılması konusunda hükümetin ısrarcı tutumunun devam etmesi gerektiğini'' söyleyen Latorre, atacakları adımların AB tarafından olumlu değerlendirileceğine inandıklarını ifade etti.
Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Alfredo Perez Rubalcaba da, internetteki bir sosyal paylaşım sitesinden gönderdiği yazıda ''Hükümet felaket olan ekonomi politikasını acil olarak değiştirmelidir. Hükümet, işsizliğe karşı mücadele sözü verdiğinden bu yana 800 bin kişi daha işini kaybetti. Rajoy hükümetinin iktidara gelmesinden bu yan 15 aydan fazla süre geçti ve yaptığı iş reformu ile feci ekonomi politikalarının sadece kısır çileler ürettiğinden kimsenin şüphesi yok'' ifadelerini kullandı.
Ülkenin en büyük işçi sendikalarından CCOO'nun lideri İgnacio Fernandez Toxo ''Bugün kara bir gün çünkü daha önceden birilerinin yaptığı en kötü öngörüler doğru çıktı. Dramatik bir durum ve artık AB'den bize dikte edilen politikalardan yakınmak fayda etmiyor'' derken, UGT sendikasının üst düzey yöneticilerinden Merce Perez de, büyük bir istihdam paktı yapılması için hükümeti sendikalarla masaya oturmaya davet etti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)