BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİspanya'da Franco'nun mezarı 44 yıl sonra taşındı----

İspanya'da Franco'nun mezarı 44 yıl sonra taşındı

İspanya'da Franco'nun mezarı 44 yıl sonra taşındı
24 Ekim 2019 - 17:51 www.finansgundem.com

İspanya'da diktatör Francisco Franco'nun Madrid'in yakınlarındaki Şehitler Vadisi'nde bulunan anıt mezardaki naaşı ve kalıntıları 44 sene sonra aile mezarlığına taşındı

İspanya'daki sosyalist azınlık hükümeti İspanya'yı 1936-1975 yıllarında yöneten diktatör Franco'nun izlerini silmek için 16 ay boyunca mecliste mücadele vermişti.

Bazilikanın içinde, yaklaşık 1,5 ton ağırlığındaki granit levhanın altında bulunan, çift çinko kaplamalı ve ahşap olan Franco'nun tabutunun çıkarıltılıp taşınması yaklaşık 4 saat sürdü.

Diktatör Franco'nun ailesi, tabutun üzerini, İspanya bayrağının renkleriyle süslenmiş defne yapraklı çelenk ile kapattı.

Başkent Madrid'in 58 kilometre dışında olan ve diktatör Franco'nun talimatıyla 1940-1958 yılları arasında inşa edilen Valle de los Caidos'daki (Şehitler Vadisi) bazilikanın içinde olan eski diktatörün tabutu, eşinin (Carmen Polo) gömülü olduğu Madrid'in El Pardo ilçesindeki Mingorrubio Mezarlığı'na taşındı.

Dünyanın farklı yerlerinden 500 gazetecinin akredite olduğu, diktatör Franco'nun tabutunun çıkarılması ve taşınması işleminin İspanyol devletine maliyetinin 63 bin avro olduğu açıklandı.

Öte yandan Madrid Valiliği güvenlik gerekçesiyle herhangi bir gösteri yapılmasına izin vermese de faşist örgütlere bağlı küçük gruplar Şehitler Vadisi ve Mingorrubio Mezarlığı dışında gösteri yapıp dua etti.

Bazilikada diktatör Franco'nun yanında faşist Falange Partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın mezarıyla İspanya İç Savaşı'nda hayatını kaybeden 33 binden fazla kişinin (yaklaşık 28 bini Franco yanlısı, geri kalanı cumhuriyetçi) toplu mezarı da bulunuyor.

İspanya Başbakanı Sanchez: Utanç duyulan durum sona erdi

Öte yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, diktatör Francisco Franco'nun tabutunun 44 yıl sonra anıt mezardan çıkarılmasıyla ilgili "Ahlaki açıdan utanç duyulan bir durum bugün sona ermiştir." dedi.

Kamusal alanda bir diktatörün mezarının olmasının İspanya gibi demokratik bir ülkede ahlaki açıdan utanç verici olduğunu kaydeden Sanchez, Şehitler Vadisi'nin bugünden itibaren sadece diktatörlük rejiminin mağdurlarının anılacağı bir yer olacağını söyledi.

Sanchez, "Demokrasimiz sadece bizim değil dünyanın gözleri önünde de prestij kazanıyor." ifadesini kullandı.

"Günümüz İspanyasının, Franco rejiminin mağdurlarına bir borcu vardır ve er ya da geç bu borç kapanacaktır." diyen Sanchez, iç savaş ve diktatörlük rejimi sırasında öldürülen ve Şehitler Vadisi'nde gömülü olan 33 bin kadar kimliği belirsiz İspanyol vatandaşının da buradan çıkarılıp, ailelerine teslim edileceğini dile getirdi.

Diğer yandan İspanya'nın diktatör Franco rejimiyle ilk defa yüzleşmesini sağlayan, 2007 yılında çıkarılan Tarihi Bellek yasasının mimarı ve dönemin Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da diktatör Franco'nun tabutunun anıt mezardan çıkarılmasını "Demokrasimiz için anlamı büyük, bugün daha mükemmel bir demokrasimiz var." diye değerlendirdi.

Dedesi ve dedesinin babası, diktatör Franco'nun askerleri tarafından öldürülen eski başbakan Zapatero, Tarihi Bellek yasasının uygulanmasıyla "İspanya demokrasisinin ortak değerlerinin ve birlikte yaşamın çok daha güçlü şekilde korunacağını" söyledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)