BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİspanya, diktatör Franco'nun yazlık sarayına el koydu----

İspanya, diktatör Franco'nun yazlık sarayına el koydu

İspanya, diktatör Franco'nun yazlık sarayına el koydu
10 Aralık 2020 - 20:10 www.finansgundem.com

İspanya'yı 40 yıl yönetmiş kanlı diktatör Franco'nun yaz sarayına içindeki muazzam sanat hazineleriyle birlikte el koyan devlet, diktatörün varislerini de saraydan tahliye etti.

İspanya'da Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez'in başbakanlığındaki hükümet, ülkeyi 1975'teki ölümüne dek 40 yıl boyunca yöneten eski diktatör Franco'nun mirasını ortadan kaldırma çabasında yeni bir adım attı. 

General Francisco Franco'nun yaz sarayına içindeki muazzam sanat hazineleriyle birlikte el koyan İspanya devleti, diktatörün varislerini de saraydan tahliye etti.

'Çaldıklarını geri vermelerini sağlayın: Francoizm bir daha asla'

İberya Yarımadası'nın kuzeybatısındaki Galiçya bölgesindeki yazlık saraya son bir denetimde bulunmak ve resmen el koymak için gelen Başsavcı Consuelo Castro'yu "Çaldıklarını geri vermelerini sağlayın: Francoizm bir daha asla" yazılı pankart açmış bir grup karşıladı. 

Yazlık sarayın devlet mülkiyetine geçmesi öncesinde geçen yıl Franco'nun naaşı Madrid yakınlarındaki Şehitler Vadisi’nde bulunan anıt mezardan çıkarılarak sıradan bir mezarlığa taşınmıştı. Önceki solcu hükümetler dönemlerinde de Franco diktatörlüğünün çeşitli sembolleri kamusal alandan kaldırılmıştı.

1893-1907 yılları arasında yazar Emilia Pardo-Bazan'ın inşa ettiği Pazo de Meiras sarayına geçen yıl aile 5 milyon euro'nun üstünde değer biçtirmişti.

İspanya İç Savaşı sırasında 1938'de Franco'nun liderliğindeki Milliyetçi Cephe halktan ve yerel meclislerden zorla topladığı paralarla satın aldığı Pazo de Meiras'ı 1941'de şahsının üzerine geçiren Franco, resmi yazlık sarayı olarak kullanmaya koyulmuştu.

Eylül 2020'de İspanya yargısı, paraların Franco'nun şahsı değil devlet başkanı için toplandığı gerekçesiyle Pazo de Meiras'ın Franco'nun kişisel sahipliğine geçmesinin yasadışı olduğuna karar verip diktatörün varislerine taşınmaz mülkü boşaltmalarını emretti. Varislerin temyiz başvuruları da reddedildi.

Mahkeme kararıyla çıkarılan mülk envanterine göre sarayda Santiago de Compostela Katedrali'nden iki heykel dahil 700 önemli tarihi ve sanatsal eser ile 13 bin kitap var.

Tarihsel Hafızayı Kurtarma Derneği Başkanı Emilio Silva, "Bu devir teslim, Franco ailesinin mülkiyetlerine yönelik soruşturmanın başlangıcı olmalı" değerlendirmesini yaptı.

Diğer yandan Pazo'nun bulunduğu Sada'nın belediye başkanı Benito Portela, hem kontes hem feminizmin öncüsü hem de ırkçılık ve Yahudi karşıtlığının savunucu olan çok yönlü sanatçı Emilia Pardo-Bazan'a ithafen sarayın müzeye dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)