BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİspanya bankacılık tarihinin en büyük toplu işten çıkarma planı----

İspanya bankacılık tarihinin en büyük toplu işten çıkarma planı

İspanya bankacılık tarihinin en büyük toplu işten çıkarma planı
22 Nisan 2021 - 14:58 www.finansgundem.com

CaixaBank, Bankia ile birleşmesinin ardından 8.291 personeli işten çıkarmayı ve 1500’ün üzerinde şubesini kapatmayı planlıyor. Söz konusu plan uygulanması halinde İspanya bankacılık tarihinin en büyük toplu işten çıkarması olacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanyol bankası CaixaBank, Bankia ile birleşmesinin ardından 8.291 çalışanını işten çıkararak İspanya bankacılık tarihinin en büyük çaplı işçi çıkarmasını planlıyor. Birleşmenin ardından İspanya’nın en büyük perakende bankası haline gelen banka planı uygulaması halinde İspanya’nın kurumsal tarihinin en büyük 3’üncü işte çıkarma kararına imza atmış olacak.

El País’in haberine göre banka yönetimi Salı günü sendika liderlerine çalışan sayısını 44 binden %18,7’lik bir düşüşle 36 bin 109’a düşürme planları hakkında bilgilendirdi. Banka ayrıca toplam şube sayısının %27’sini temsil eden 1.500’den fazla şubesini kapatacak.

İspanya Maliye Bakanı ve Hükümet Sözcüsü María Jesús Montero Salı günü yaptığı açıklamada, birleşme olmaması durumunda işten çıkarmalardaki sayının çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Ancak Jesús, hükümetin çalışanları korumak ve 2008 krizi sırasında görülen işsizlik rakamlarından kaçınmak için yoğun çaba gösterdiği bir dönemde işten çıkarma planlarını "kötü haber" olarak nitelendirdi.

İşten çıkarmalar bankanın yabancı merkezli birimlerini değil, sadece CaixaBank España'yı etkileyecek. Söz konusu plan İspanya kurumsal şirketler tarihinde telekomünikasyon devi Telefónica ve otomobil üreticisi Seat tarafından gerçekleştirilenlerden toplu işten çıkarmaların ardından bir şirketin tek seferde gerçekleştirdiği en büyük üçüncü toplu işten çıkarmasını temsil ediyor. 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana Banco Santender ve CaixaBank İspanya’da en fazla personel çıkaran iki Banka olma özelliğini taşıyor.

Banka yönetimi yaptığı açıklamada, İspanya'da ERE olarak bilinen işgücü uyum planının "birleşmeden ve mevcut piyasa koşullarından kaynaklanan engeller ve sinerji göz önüne alındığında üretim ve organizasyon gerekçelerine dayandığını" söyledi. Banka işten çıkarmalara bir diğer sebep olarak, kâr marjlarını düşüren ve 2025'e kadar sürmesi beklenen negatif faiz oranlarının yanı sıra fiziksel şube ihtiyacını azaltan finansal hizmetlerin dijitalleşmesini de gösteriyor. CaixaBank 2021 bilançolarında kâr elde etmeyi bekliyor.

Zorunlu işten çıkarmalar

Banka çalışanlarının bağlı olduğu ana sendikalar ERE planına tamamen karşı olduklarını açıkladılar. Personel sendikası CC OO'nun bir sözcüsü, çalışanlar için kötü tazminat koşullarını gerekçe göstererek bunu "bir provokasyon ve saygısızlık" olarak nitelendirdi. Banka açıklamasında sürecin büyük ölçüde gönüllülük esasına ve ardından da performansa dayanacağı söylense de CC OO bunu "zorunlu işten çıkarmalar" olarak nitelendirdi. Personelin bağlı olduğu diğer bir büyük sendika olan UGT, maliyet tasarruflarının sadece personele uygulandığına dikkat çekti ve önlemleri tanımlamak için "vahşi" terimini kullandı.

6 ila 8 bin arasındaki personelin işten çıkarılmasını bekleyen sendikalar, son sayıyı düşürmeyi umuyorlar. Sendikalar son hissedarlar toplantısında, kesintilerin müzakere edilmemesi halinde eyleme geçileceği konusunda uyardılar.

CaixaBank' tan yapılan açıklamada, en deneyimli çalışanların kaybedilmemesi için ayrılmaya gönüllü olan personelin sadece yarısının 50 yaşın üzerinde olabileceği belirtildi. Banka ayrıca, işten çıkarmadan etkilenen tüm çalışanlar için, başka bir firmada yeni bir iş pozisyona dahil edilmelerini ve uyumlarının kolaylaştırılması konusunda bir destek planı sunma sözü de verdi.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, İspanyol bankacılık sektörü bu yıl 15 bin kadar istihdam sağlayabilir. İspanya Merkez Bankası'na göre, 2008 yılından bu yana sektör yaklaşık 100.000 çalışanını, yani sektör çalışanlarının toplamda %35'ini kaybetti.

Archegos skandalında hasar tespitine başlandı

 

Hayati derecede önem kazanacak 4 yatırım fırsatı

 

Çalışanlarını ofise çağıran IBM'den yeni kurallar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)