BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİsmet İnönü, mezarı başında anıldı----

İsmet İnönü, mezarı başında anıldı

İsmet İnönü, mezarı başında anıldı
25 Aralık 2022 - 11:28 www.finansgundem.com

49 yıl önce bugün aramızdan ayrılan; önemli başarılara imza atmış asker ve devlet adamı İsmet İnönü, mezarı başında anıldı. Anma törenine İnönü'nün aile fertleri, Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığından önemli isimler ve askeri erkan katıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 49'uncu yılında Anıtkabir'deki mezarı başında anıldı.

Anıtkabir'de düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Bilal Şentürk, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, torunu Ayşe Gülsün Bilgehan ve bazı aile fertleri ile askeri erkan katıldı.

Törende ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrine çelenk konuldu ve saygı duruşunda bulunuldu. Heyet, daha sonra İnönü'nün kabrinin bulunduğu alana geçti. İsmet İnönü'nün öz geçmişinin okunmasının ardından Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, CHP ve ailesi adına çelenk bırakıldı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ile sona erdi.

Atatürk'ün silah arkadaşı, Türkiye'nin İkinci Cumhurbaşkanı

İnönü savaşlarının komutanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın silah arkadaşı Mustafa İsmet, 24 Eylül 1884'te İzmir'de doğdu. Babası Malatya'ya yerleşmiş Bitlisli Kürüm ailesinden Reşit Bey, annesi Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinden Cevriye Hanım'dı. İnönü, Sivas Askeri Rüştiyesini bitirdikten sonra 1903'te Harbiyeden, 1906'da da Harp Akademisinden birincilikle mezun oldu, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi sırasında önemli başarılara imza attı.

1915'te İkinci Ordu Kurmay Başkanlığına atanan İnönü bu dönemde İkinci Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa ile çalıştı ve aralarında derin bir dostluk doğdu. 1916'da Mevhibe Hanım ile evlendi ancak hemen cepheye dönmek zorunda kaldı. Mondros Mütarekesi günlerinde İstanbul'a geri gelerek 1918'de Harbiye Nezareti Müsteşarı oldu ve Askeri Şurada görev aldı.

Albay İsmet Bey, 19 Mart 1920'de Mustafa Kemal'in çağrısı üzerine gizlice Ankara'ya geçip Milli Mücadele'de önemli görevler üstlendi.

4 Mayıs 1921'de Batı Cephesi Komutanlığı'na atanan İsmet İnönü, Birinci ve İkinci İnönü savaşlarını kazandı. Generalliğe yükselerek İsmet Paşa olarak anılmaya başlandı. Sakarya ve Başkumandanlık Meydan savaşlarında etkili oldu.

Zaferin ardından Mudanya'da ateşkes görüşmelerini yürüten İnönü, 3 Ekim 1922'de Dışişleri Bakanı ve Lozan Baş Delegesi oldu, 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması'nı imzaladı.

30 Ekim 1923'te ilk Cumhuriyet hükümetini kuran İnönü, Kasım 1924'te başbakanlıktan ayrıldı. İnönü, daha sonra Şeyh Sait isyanı nedeniyle yeniden aynı göreve getirildi.

Soyadı kanunu çıkınca Atatürk, kendisine "İnönü" soyadını verdi.

İsmet İnönü, 15 yıl başbakanlıkta bulunduktan sonra hükümetten Eylül 1937'de ayrıldı.

Atatürk'ün vefatının ardından 11 Kasım 1938'de Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy birliğiyle İkinci Cumhurbaşkanı seçildi. İkinci Dünya Savaşı'na Türkiye'yi sokmamak için devletler arası politika alanında çok yönlü çalışmalarda bulunan İnönü, çok partili demokratik hayata geçişi sağladı.

CHP Genel Başkanı ve muhalefet lideri olarak 10 yıl boyunca siyaset yapan İnönü, 27 Mayıs ihtilali ve seçimler sonucunda gerçekleşen üç koalisyonda başbakanlık yaptı ve bu görevini 6 Şubat 1965'e kadar sürdürdü.

İsmet İnönü'nün notu, 86 yıl sonra ortaya çıktı

İskenderun'da 1.Dünya Savaşı'na ait gemilerin batığına ulaşıldı

1. Dünya Savaşı'nın 100. yılında torunlar konuştu

Ulu Önder Atatürk'ün son yolculuğunun tarihi fotoğrafları

Bülent Ecevit vefatının 16. yılında anıldı

Avcılar'da, 17 Ağustos Depremi'nde vefat edenler anıldı

 





YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)