BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu kampanyası----

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu kampanyası

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu kampanyası
14 Haziran 2022 - 14:49 www.finansgundem.com

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması için ikinci bir bağımsızlık referandumu kampanyası başlattı.

İskoçya'nın "bağımsızlığa daha da hazır" olduğunu söyleyen Başbakan Nicola Sturgeon, Edinburgh'da ikinci bağımsızlık referandumunun basın toplantısında, hükümetin bağımsızlık savunmasını içeren "Daha Zengin, Daha Mutlu, Daha Adil: Neden İskoçya Değil?" başlıklı belgeyi yayınladı.

Sturgeon konuşmasında, İskoçya'nın büyük avantajları ve muazzam potansiyeli olduğunu, bağımsızlık davasının, İskoçya'nın zorluklarla başa çıkmak ve potansiyelini gerçekleştirmek için kendisini nasıl donattığıyla ilgili olduğunu belirtti.

'İskoç halkı Brexit'in etkisinden çok muzdarip'

İskoç halkının, artan yaşam maliyeti ve eşitsizliğin yanı sıra Brexit'in birçok etkisinden muzdarip olduğuna işaret eden Sturgeon, "Brexit, ticarete, yaşam standartlarına ve kamu hizmetlerine büyük zarar vererek, bizi Avrupa Birliği’nden (AB) ve Tek Pazardan kendi isteğimiz dışında söküp attı" dedi.

Sturgeon'dan İngiliz ekonomisine eleştiri

Sturgeon, "Bizi AB dışında daha iyi olmayan hatta daha da kötüleşme olasılığı olan nispeten zayıf ekonomik ve sosyal sonuçlara götüren bir İngiliz ekonomi modeline bağlı mı kalacağız, yoksa bunun yerine gözlerimizi umut ve iyimserlikle kaldırıp ilham mı alacağız?" ifadelerini kullandı.

İkinci bir bağımsızlık referandumunun yasal şekilde yapılması gerektiğini bildiren Sturgeon, İngiliz hükümetinin izni olmadan bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin stratejisini çok yakında parlamentoya sunacağını dile getirdi.

Sturgeon, 13 Eylül 2021'de lideri olduğu İskoç Ulusal Partisinin (SNP) sonbahar konferansının kapanış konuşmasında, 2023 sonunda bağımsızlık referandumuna gitmeyi planladıklarını belirtmişti.

2014 referandumunda ne olmuştu?

İskoç Ulusal Partisi, 18 Eylül 2014'te yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55'le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor. Brexit referandumunda İngilizlerin aksine yüzde 62 ile karşı oy kullanan İskoçlar, istemedikleri halde AB'den çıkarıldıklarını belirtiyor.

İngiliz Parlamentosundan izin almak şart

Ancak, yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için İngiliz Parlamentosundan izin almak gerekiyor. Johnson liderliğindeki Muhafazakar Partinin çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çıkması imkansız görülüyor.

Bu nedenle bağımsızlık yanlılarının alternatif yollar deneyebileceği değerlendiriliyor. Bu seçeneklerden birini, İngiliz Parlamentosundan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı mahkemeye gitmek oluşturuyor. Diğer bir yol ise merkezi hükümete rağmen referanduma gitmek ve olumlu sonuç çıkması halinde tek taraflı bağımsızlık ilan etmek.

Ancak bunun, Katalonya'da olduğu gibi gerginliğe ve merkezi hükûmetin sert tepkisine yol açabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda bu durumun, Katalanlar gibi İskoçların da AB'nin desteğini kaybetmesine neden olabileceği söyleniyor.

İskoçya ve Kuzey İrlanda Brexit'e karşıydı

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı. Referandumda İngiltere ve Galler "evet", İskoçya ve Kuzey İrlanda ise "hayır" oyu vermişti.

İngiltere'nin AB ile vardığı Brexit anlaşmasıyla Kuzey İrlanda'ya ayrıcalıklı bir konum verilerek, fiili AB üyesi olarak kalmasına yol açan düzenleme yapılmış fakat İskoçya, İngiltere ile aynı koşullarda 31 Ocak'ta AB'den resmen ayrılmıştı.

İskoçya'da adaların nüfusunu artırma planı: Yerleşene 1 milyon TL

İskoçyalılar bağımsızlık referandumu düzenlenmesini istiyor

İskoçya Başbakanı 'maske cezası' ile karşı karşıya

İskoçya’da eve yalnız yürüyen kadınlar için telefon hattı

İskoçya'da çatı katından Kanuni Portresi çıktı

İskoçya gazetesinden 'pozitif vakalara toplama kampı' önerisi

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)