BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşinizi kaybetmekten korkuyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler...----

İşinizi kaybetmekten korkuyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler...

İşinizi kaybetmekten korkuyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler...
04 Ağustos 2022 - 15:18 www.finansgundem.com

İşinizi kaybetmekten endişe mi ediyorsunuz? Haklısınız ancak bir strateji ve bir plana sahip olursanız, korkularınız yenmeniz mümkün olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İşinizi kaybedeceğinizden endişe mi ediyorsunuz? İçine bulunulan şartları göz önünde bulundurduğunuzda korkmakta çok haklısınız. Ancak hem korkularınızı yenmek hem de işinizi kaybetmemek için bazı noktalara dikkat ederek bu süreci en az hasarla atlatabilirsiniz.

Bloomberg’den Claire Ballentine’in haberine göre, ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesi ve şirketlerin işten çıkarma duyuruları, insanların işlerini kaybetme korkusuna kapılmasına neden oluyor. Ancak uzmanlara göre henüz kötü senaryo tam anlamıyla gerçekleşmedi. Peki ya gerçekleşirse? Uzmanlar, en kötü senaryoya hazırlanmanın da yolları olduğunu söylüyor.

İşten çıkarmalar artıyor

Ekonomistlere göre gelecek 12 ayda ABD ekonomisinde bir gerileme yaşanma olasılığı yüzde 50’ye yaklaşıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED, onlarca yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele etmek için faiz oranlarını rekor seviyelerde artırdıkça, ekonomik gerileme korkuları daha da alevleniyor. Bu da çalışanların endişelenmesine neden oluyor.

Neyse ki iş gücü piyasası genel olarak hala gücünü koruyor. Ancak kesintileri açıklayan firma sayısı da artıyor. Robinhood’dan yapılan açıklamada şirketin iş gücünün neredeyse dörtte birini azalttığı belirtilirken Microsoft, Tesla, Netflix ve Ford da işçi çıkaran ya da çıkarmayı planlayan şirketler arasında yer alıyor. Amazon, Alphabet, Goldman Sachs ve Apple ise yılın geri kalanında işe alımları yavaşlatmayı planlıyor.

Plan ve strateji

Halihazırda yüksek kira ve günlük harcama maliyetleriyle karşı karşıya olan çalışanlar, işleriyle ilgili olarak endişeleniyor. Çalışanlar, olası bir iş kaybının, zaten fırtınalı geçen bir zamanda kara bir bulut gibi üzerlerine çökmesinden korkuyor.

Marina Wealth Advisors finansal planlayıcısı Noah Damsky, endişelenmenin doğal olduğunu söylüyor. Damsky, “Ancak bir strateji ve bir plana sahip olmak önemli. Bir stratejiniz yoksa, hemen yaratmaya bakın” diyor. Damsky’nin tavsiyesine uymak önemli çünkü gerçekten bir stratejiye sahip olmak, kötü senaryoya karşı savunmasız kalmanızı engelleyebilir. Bunun için ise bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Riskinizi değerlendirin

New Jersey merkezli Marc Alan Wealth Management'ın kurucusu Marc Lescarret, her sektörün resesyondan farklı şekilde etkileneceğini, bu nedenle rolünüzün elinizden alınma olasılığını tahmin etmeniz gerektiğini söylüyor.

Farklı işlerin güvenilirliğini karakterize etmek için tahvil benzeri derecelendirmeler kullanılıyor. Bu açıdan bakıldığında, uzun yıllarını üniversiteye vermiş bir profesörün yüklü maaşı nedeniyle işine son verilme riski, bir start-up firmasında yeni işe başlayan bir çalışandan çok daha yüksek olabilir.

Mali danışmanlık şirketi Live, Learn, Plan kurucusu Jay Zigmont’a göre kıdeminiz ve rolünüzün gerekliliği gibi faktörleri dikkat almak oldukça önemli. Zigmont’a göre, outsource edilebilen ve otomatik hale getirilebilen pozisyonların kapatılma riski her zaman daha olası.

Çoğu danışman, üç ila altı aylık yaşam giderlerinin yeterli olacağını belirtir ancak daha fazla risk taşıyanlar için 12 aylık bir tasarruf bütçesi daha akıllıca olabilir.

Risk seviyenizi belirlemeniz ne kadarlık bir acil tasarrufa ihtiyaç duyacağınızı öngörmenize de yarayacaktır. Çoğu danışman, üç ila altı aylık yaşam giderlerinin yeterli olacağını belirtir ancak daha fazla risk taşıyanlar için 12 aylık bir tasarruf bütçesi daha akıllıca olabilir. Tasarruf hedeflerinizi belirlerken, uzmanlık alanınızda yeni bir iş bulmanızın ne kadar sürebileceğini tahmin etmeniz de doğru bir hamle olacaktır.

Finansmanınızı şekillendirin

Bir finans danışmanı, nakit rezervlerinizi artırmanın yanı sıra genel bir finansal sağlık kontrolü yapmanızı önerecektir. Damsky, ne kadar kazandığınıza ve nerede kesintiler yapabileceğinize kıyasla, her ay ne kadar para kazandığınıza odaklanmanızı öneriyor. Damsky, “Nakit akışında bir boşluğu karşılayamıyorsanız, mahallede köpek bakıcılığı yapabileceğinizi bilmek, finansmanınızı şekillendirme noktasında oldukça yardımcı olacaktır” diyor.

Finansmanınızı şekillendirirken mümkünse yüksek faizli borçlarınızı ödemeye öncelik verin. Bankrate verileri, kredi kartları için faiz oranlarının ortalama yüzde 17,35 olduğunu ve bu oranların daha da yükselebileceğini gösteriyor. Bu nedenle işe kredi kartı borçlarınızı kapatarak başlayabilirsiniz.

En kötü senaryoda başka hangi seçeneklere sahip olduğunu bilmek de büyük önem taşıyor. Orlando merkezli Newell Wealth Management’ın sahibi Kyle Newell, bir konut kredisi kullanmak için limitlerinizin uygun olup olmadığınızı kontrol etmenizi öneriyor. Andante Financial kurucusu Alex Rezzo da yatırımlarınızı gerektiğinde çekebileceğiniz şekilde ayarlayın önerisinde bulunuyor. Rezzo, gerçekleşmemiş sermaye kayıpları olan yatırım hesaplarından para çekmenin yıl sonunda size vergi avantajı sağlayabileceğini söylüyor.

Gerçekleşmemiş sermaye kayıpları olan yatırım hesaplarından para çekmek yıl sonunda vergi avantajı sağlayabilir.

Sağlığınıza önem verin

Bir işten çıkarılmayla karşılaşmanıza bağlı olarak sağlık sigortanızı kaybetmeniz başınıza büyük dertler açabilir. Huebner Financial Planning Finansal Danışmanı David Huebner, eşiniz ya da partneriniz varsa, onların sağlık sigortası planına katılıp katılamayacağınızı ve bunun nasıl işleyeceğini bilmenizin büyük avantaj sağlayacağını söylüyor.

Huebner, çalışılan iş yerinin sağladığı esnek harcama hesaplarına sahip olanların ise olası bir işten çıkarılma öncesinde bu parayı kendi lehlerine kullanması gerektiğini sözlerine ekliyor.

Çevre çevre çevre

Sektörünüzdeki kişilerle sağlam ilişkilere sahip olmak her zaman çok önemliyken, bu durum özellikle de yeni bir işe ihtiyacınız olduğu dönemlerde size büyük avantajlar sağlar. Zigmont, çoğu iş başvurusunun bilgisayarlar tarafından okunduğunu söylüyor ve bu nedenle, uzmanlık alanınızdan ulaşabileceğiniz insanlara sahip olmanın çok büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Bu noktada, ilişkilerinizi sürdürmek için sektörünüzdeki diğer kişilerle vakit geçirmeniz gerekiyor. Bunu yaparken sizden daha düşük pozisyonda olanları ya da altınızda çalışanları unutmamanız gerekiyor çünkü bu kişiler çalıştığınız şirketin işe alım eğilimleri hakkında sizden daha fazla bilgiye sahip olabilirler.

Özgeçmişinizi daima güncel tuttuğunuz gibi LinkedIn sayfanızın güncel olduğundan da emin olun

Bunların dışında, özgeçmişinizi daima güncel tuttuğunuz gibi LinkedIn sayfanızın güncel olduğundan da emin olun çünkü bu platform, genellikle işe alım görevlileri tarafından kullanılıyor.

Son bir soru

Tüm bu tavsiyelerin yanında kendinize şu soruyu sorun: İşten çıkarılmanız gerçekten de bu kadar kötü bir şey mi?

Birçokları için bu sorunun cevabı evet olabilir. Ancak Paradigm Advisors finansal planlayıcısı Spenser Liszt, bazılarının bunu kariyer değişikliği yapmak, izin almak ya da emekli olmak için bir şans olarak kullanabileceğini söylüyor. Liszt, “İşini kaybetmek kılık değiştirmiş bir lütuf olabilir” diyor.

Maaşınızı artırmanın en iyi yolu iş değiştirmek

 

1.4 milyon TL maaşla günde 100 şeker yiyecek müdür aranıyor

 

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 4 hafta sonra geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)