BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIŞİD'in petrolüne bomba----

IŞİD'in petrolüne bomba

IŞİD'in petrolüne bomba
15 Ekim 2014 - 05:42 www.finansgundem.com

IEA raporuna göre ABD hava saldırıları öncesi IŞİD'in günlük 70 bin varil petrol üretimi bombardıman sonucunda günde 20 bin varile düştü

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dün yayınladığı aylık petrol raporunda Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik çarpıcı bilgilere de yer verdi. Batılı ve Iraklı yetkililere dayandırılan bilgilere göre, ABD’nin yürüttüğü hava bombardımanı IŞİD’in petrolü üretme, kaçırma ve rafine etme kabiliyetini önemli ölçüde azalttı. IŞİD’in elindeki petrol tesislerini hedefleyen saldırıların sonucunda örgütün ürettiği petrol miktarı günlük 70 bin varilden, 20 bin varile kadar düşürdü. Raporda, örgütün yaz aylarında elindeki toprakları genişlettiği, bunun sonucunda da günlük petrol üretimini 70 bin varile kadar çıkardığı kaydediliyor.


 
30 BİN VARİL KAÇAK PETROL


Reuters’ın haberine göre, ABD ve müttefikleri, IŞİD’e karşı ağustos ayında Irak’ta, eylül ayında da Suriye’de hava bombardımanına başladı ve saldırılarda örgütün elindeki petrol sahaları ve rafinerileri de hedef alındı. Diğer yandan Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümetleri, IŞİD’in yönettiği kaçak petrol ağını çökertti. IŞİD, kaçak petrol ağından tahmini günlük 1 ila 3 milyon dolar gelir sağlıyordu. Raporda, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ( IKBY) baskıları sonucunda petrol kaçakçılığının günlük 30 bin varilden, 10 bin varile kadar düştüğü kaydediliyor. Öte yandan, sadece petrol üretim tesisleri değil, örgütün aynı zamanda petrol depolarını da ele geçirdiği bilgisi raporda yer alıyor. Buna göre, IŞİD Irak sınırlarındaki hızlı ilerleyişi sırasında depolar ve boru hatlarından 3 milyon varile kadar ham petrol stokladı.
 
HAREKETLERİ KISITLANIYOR


Rapora göre, hava saldırıları, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana hızla türeyen küçük çaplı kaçak rafinerilerden de IŞİD’in eline geçen onlarcasını yok etti. IŞİD, savaşabilmek için benzin ve motorine ihtiyaç duyuyor. Rafineri tesislerinin devre dışı kalması IŞİD’e büyük bir darbe vururken; örgütün Suriye ve Irak güçlerinden ele geçirdiği tank ve diğer askeri araçları kullanma kabiliyetini kısıtlıyor. IEA, raporda “Petrol varlıkları azalan militanlar, ilave yakıt ve gelir kaynaklarını ele geçirmeye kararlı” tespitine yer veriyor.
 
Petrol fiyatları daha düşebilir


ULUSLARARASI Enerji Ajansı (IEA) küresel ekonomideki yavaşlama ile birlikte, petrol talebinin bu yıl 2009’dan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirmesini bekliyor. Küresel petrol talebi tahminini bu yıl için günlük 200 bin varil azaltarak 92.4 milyon varile çeken IEA, buna gerekçe olarak ekonomik büyüme beklentilerinin azalmasını gösteriyor. “Petrol Piyasası Raporu”nda 2014 petrol talebi tahminini günde 200 bin varil düşüren IEA, yıllık talebin bu yıl 0.7 milyon varil/gün, 2015’te ise 1.1 milyon varil/gün artarak günde 93.5 milyon varile yükseleceğini öngörüyor. Bu yıla göre yüzde 1.2 artışa denk gelen bu tahmin, yine de IEA’nın daha önceki tahmininden günde 300,000 varil daha düşük. 2015 için petrol talebindeki büyüme tahminini aşağı çeken IEA, petrol fiyatlarının da düşmeye devam edebileceğini kaydediyor. Raporda, “Son dönemdeki fiyat düşüşlerinin ardında hem arz hem de talep rol oynuyor. Arzın zarar görmesi ya da talep büyümesinin artması için petrol fiyatlarının daha da düşmesi gerekir” deniliyor. Brent petrolü fiyatı bu ay arz bolluğunun yanı sıra talep artışındaki yavaşlama ve dolardaki değerlenmenin etkisiyle 88 doların alına inerek dört yılın en düşük seviyesini gördü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)