BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşi olanlar maaştan memnun değil----

İşi olanlar maaştan memnun değil

İşi olanlar maaştan memnun değil
04 Şubat 2013 - 08:22 www.finansgundem.com

Türkiye'de 1 milyon 100 bin kişi işi olduğu halde iş arıyor

Türkiye'nin kanayan yarası işsizlik sürerken iş sahipleri de maaşlarından memnun değil. Genelde asgari ücretle işçi çalıştıran patronlar, işçilerini eziyor. Zaman'ın haberine göre, Türkiye’de işsiz sayısı 2 milyon 372 bin kişiyken, 3 milyon 481 bin kişi İşkur’dan iş talebinde bulundu. İşkur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, aradaki 1 milyon 100 bin kişilik kitlenin işini beğenmeyip yeni iş arayanlardan oluştuğunu belirtiyor. Bu kişilerin büyük bölümü maaşından memnun olmadığı için iş arıyor.
Genç nüfusuyla dikkat çeken Türkiye’de işsizlik hâlâ büyük problem. Yüz binlerce kişi iş sahibi olmak için her gün onlarca kapıyı aşındırıyor. Bunların önemli bir bölümünü işinden memnuniyet duymayanların oluşturduğu ortaya çıktı. Türkiye İş Kurumu verilerine göre çalışırken bir yandan da iş arayanların sayısı 1 milyon 100 bin. İşkur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işsiz sayısı 2 milyon 372 bin iken, 3 milyon 481 bin kişinin iş talebinde bulunduğunu söyledi. “Aradaki 1 milyon 100 bin kişilik kitleyi işini beğenmeyenler oluşturuyor.” dedi.
AB ülkelerinde en büyük sorunlardan biri haline gelen işsizlik, Türkiye’de kontrol altına alınmış durumda. Ekonomideki büyümeyle birlikte istihdam edilen kişi sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2009 yılının ocak ayında 19 milyon 873 bin kişi istihdam edilirken bu rakam son verilere göre 25 milyon 509 bin kişiye çıktı. Ancak hâlâ milyonlarca kişi iş arıyor.
Hem TÜİK’in verileri hem de İşkur’un verileri işsiz sayısının 2,5 milyon civarında olduğunu gösteriyor. TÜİK’in son verilerine göre Türkiye’deki işsiz sayısı 2 milyon 541 bin kişiyken İşkur’daki kayıtlı işsiz sayısı ise 2 milyon 372 bin. Ancak İşkur vasıtasıyla devletten iş talep eden kişilerin sayısı bu rakamın çok üstünde. Kurumun verilerine göre kayıtlı işgücü talebi, 3 milyon 481 bin kişi. İş talep edenlerin sayısını ifade eden kayıtlı işgücü rakamının işsizlerin sayısından yüksek olması, çok sayıda kişinin çalışırken tekrardan iş aradığını ortaya koyuyor. Buna göre 1,1 milyon kişi hem çalışıp hem iş arıyor. Bu kişilerin büyük bölümü maaşından memnun olmayanlardan oluşuyor. Mesleğini sevmeyenler, yeni bir iş edinmek isteyenler ve iş çevresini değiştirmek isteyenler bu grupta yer alıyor. Bu tabloyu değerlendiren uzmanlar, çalıştığı halde yeni iş arayan kişi sayısının bu kadar yüksek olmasının Türkiye istihdam piyasasının dinamizmine işaret ettiğini belirtiyorlar. İş imkanlarının fazla olması nedeniyle insanların yeni işlere yöneldiğini ifade eden uzmanlar, “İş hayatına yeni başlayan kişiler, çoğunlukla asgari ücretle başlatılıyor. Bir süre sonra yaptığı işi öğrenen ve kendine güveni gelen kişiler, daha iyi bir maaş aramaya başlıyor. Ya da işsiz olduğu için ilk başta o işi kabul eden kişi, bir süre sonra daha başka bir işe yöneliyor. İş imkanlarının yüksek olması, pek çok firma, kurum ve kuruluşun vasıflı eleman araması da bu süreci tetikliyor.” ifadelerini kullanıyor.
2013’te 800 bin kişiye iş
Öte yandan uzun yıllar beklenen verimi gösteremeyen İşkur, son dönemde büyük atılım gerçekleştirdi. İşsizlerin tamamına yakınını kayıt altına aldıklarını belirten İşkur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2013 hedeflerini ise 800 bin kişiyi işe yerleştirmek olarak açıkladı. İşsizlerden işverenlere, meslek öğrenmek isteyenlerden kursiyerlere kadar toplumun tamamına ulaşmayı istediklerini belirten Yazıcı, bu amaçla Türkiye’nin her yerinde geçerli ortak bir telefon numarası edindiklerini söylüyor. İşkur’un 444 75 87 numaralı telefonu tuşlandığında hangi ilde bulunuyorsanız o ilin İşkur il müdürlüğü düşüyor. Bu yolla bütün vatandaşların Türkiye’nin her yerinden kuruma kolayca ulaşması sağlanıyor.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)