BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİş yerinde ne kadar etkili olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?----

İş yerinde ne kadar etkili olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?

İş yerinde ne kadar etkili olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?
01 Eylül 2022 - 17:57 www.finansgundem.com

İş yerinizdeki değerinizi size verilen rol ile sınırlandırmamalısınız. Etki alanınızı genişletmek ve kendinizi yeri doldurulamaz hale getirmek için farklı paydaşlar adına da değer yaratmalısınız.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güneydoğu Asya'daki bir bankacı, bir araç kiralama acentesinin çalışanlarının işverenlerden kullanılmış araba satın almalarına izin vermek istedi. Ancak tek bir iş birimi bu ürünü bir araya getirmeyi başaramadı. Farklı birimler ise mevcut ürün portföyü, temel risk veya düzenleyici yönergeler tarafından durduruldu. Ancak bankacının iş arkadaşlarından biri, şirket genelinde değerli kabul edilecek tanıtımları kolaylaştırmayı başardı. Bu, çözümün birlikte tasarlanmasına ve iki iş birimi tarafından ortaklaşa sunulmasına yol açtı.

Harvard Business Review’dan Maxim Sytch’in haberine göre, bu yeni finansal ürünün başarısı, bankacının gayri resmi gücü sayesinde gerçekleşmiş görünüyor. Resmi unvanınızla ilgisi olmayan gayri resmi güç, kaynakları harekete geçirmenize, değişimi yönlendirmenize ve hem kendiniz hem de bağlı olduğunuz kurum için değer yaratmanıza olanak sağlıyor. Ve modern iş yerlerinde gayri resmi güç giderek daha önemli hale geliyor ve şirketinizdeki yerinizi güvence altına alarak sağlamlaştırabiliyor.

Rakiplerle bile iş birliği yapılıyor

Peki neden? Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, günümüzde şirketler müşteri ihtiyaçlarına daha hassas yanıt verdikçe, iş akışı da özelleştirilmiş dikey alanlardan, bu alanlar arasındaki beyaz bölgelere taşınıyor. Bu eğilim, çapraz işlevli ekiplerin ve hesap yöneticilerinin görev yaptığı, matris yapısına sahip kuruluşlarda daha da önem kazanıyor. Ancak son yıllarda daha küçük organizasyonların bile giderek daha fazla proje odaklı hale geldiği gözleniyor.

Ve giderek daha fazla iş, tedarikçiler, distribütörler ve müşterilerle iş birliği halinde ve organizasyonun dışında yapılıyor. Şirketler fikirleri ve çalışmaları kitle kaynaklı hale getiriyor. Serbest çalışanlar ve üçüncü taraflarla çalışılıyor. Bazen rakiplerle bile iş birliği yapıldığı oluyor.

Gerçek şu ki, böylesine kompleks iş yapış şekillerinin önem kazandığı iş hayatında resmi unvanınız, astlarınız ya da resmi olarak size verilen yetki, kendi kuruluşunuz genelinde ve dış paydaşlarla çalışırken sizi her zaman ileriye götürmeyebiliyor.

Gayri resmi güç

Değer yaratmak ve sorunları daha efektif şekilde çözmek için gayrı resmi güce sahip olmanız gerekiyor. Sahip olduğunuz gücü denetlemek için ise küçük birkaç ödevi yerine getirmeniz gerekiyor.

Adım 1: İşinizi halletmenizi sağlayan ilk 10 kişiyi listeleyin. Bu kişiler, çalıştığınız şirketin içinden veya dışından olabilir.

Adım 2: Her bir kişi için, onlara ne kadar bağımlı olduğunuzu gösteren 1 ile 10 arasında bir puan verin. Bir kişi çok fazla değer sağlıyorsa ve değiştirilmesi de zorsa, yüksek bir puanı hak ediyor demektir. Kişilerinizin sunduğu değer hakkında mümkün olduğunca geniş düşünmeye gayret edin. Buna kariyer tavsiyesi, duygusal destek, günlük faaliyetlerde destek, bilgi ve kaynaklara veya paydaşlara erişim gibi başlıkları dahil edebilirsiniz.

Adım 3: Şimdi şu ana kadar yaptıklarınızı tersten yapın ve başkalarının bakış açısından kendinize bir puan verin. Bunu yaparken birlikte iş yaptığınız kişilere ne kadar değer sunduğunuzu ve sizi değiştirmenin ne kadar zor olacağını dikkate alın ve kendinize karşı dürüst olun.

Asimetriler, gücün sizde olmadığını gösteriyor olabilir

Ardından, gayri resmi güç denetiminizdeki zaafları tespit etmeye çalışın. Bunlar, gayrı resmi gücünüzün olmadığını ya da değiştirilebilir olduğunu gösteren örnekler içeriyor olabilir.

Örneğin iş yaptığınız tüm kişiler tek bir ekipte, işlevde, ürün biriminde veya ofis binasında mı çalışıyor? Vereceğiniz cevap, iş tanımınızın temel gereksinimlerinin ötesinde bir değer üretme noktasında sınırlı bir yeteneğiniz olduğunu gösterebilir.

Bir başka anlamlı soru daha, gayri resmi gücünüzü anlamak için kilit bir rol oynayabilir: “Bağlantılarınız size geri verdiğinizden daha fazla değer sağlıyor mu?” Karşılıklı olmayan bu tür ilişkilerin uzun vadede sürdürülmesi zordur çünkü bağımlılıktaki asimetriler, başkalarının bir ilişkide gücü elinde tuttuğunu gösterir.

Peki, bağımlılık puanlarınız baştan sona düşük mü? Bu, genellikle karşılık beklemeden hareket eden ilişkilerin yaygınlığını gösterir. Buna karşılık, yüksek bağımlılık ilişkileri, basitçe hesaplanmayan değerler ve ilişkisel dinamiklerle doldurulabilir.

Verdiğiniz veya aldığınız tüm değerler birkaç temasta mı yoğunlaşıyor? Buna cevabınız evetse, bu kişileri kaybederseniz veya bu kişilerle ilişkiniz değişirse savunmasız olabileceğinizi gösterir. Örneğin kıdemli bir yöneticinin ağında bulunan ve değer yaratan iki önemli kişiden birinin vefat etmesi, diğerinin ise başka bir bölgeye taşınması, bu yöneticinin gayrı resmi gücünün bir gecede sona erdiği anlamına gelebilir.

Konumunuzu nasıl iyileştirebilirsiniz?

Artık gayri resmi güç denetiminizi gerçekleştirdiğinize göre, sıra konumunuzu nasıl iyileştirebileceğinize geldi. Her şeyden önce, olumsuz güç denetimi puanlarını düzeltmenin başlıca yolu, kişilerinize değer katarak yeni ilişkiler kazanmak ve yaratmaktır. Kendinize sorun: “Onlara hangi değeri sunabilirsiniz?” Başkalarının katkılarınıza değer vermesini sağlayan bir beceri seti geliştirmek bunun için doğru bir yöntem olabilir. Ardından, resmi rolünüzün gerektirdiklerinin çok ötesinde bir şekilde, başkalarına yardım etmek amacıyla becerilerinizi proaktif olarak kullanabilirsiniz. Bunu yapmak sizi bazı alanlarda uzmanlaştıracağı gibi uzmanlığınızdan başkalarının haberdar olmasını da sağlayacaktır.

İkincisi, işinizin size yardım etmesine, sizin lehinize ilerlemesine izin vermelisiniz. Müşterilerinizin, dış ortaklarınızın veya düzenleyicilerinizin yanı sıra çalıştığınız şirket içindeki birden çok işlevin iş akışlarına katkıda bulunabilmek için de iş tanımınızı yönetmeye çalışın. İşlevler arası girişimlerde gönüllü olmaya gayret edin. Yatay transferleri bir yukarı hareket olarak görün. Kendinizi iş akışlarının kesişim noktasında konumlandırarak, iş yerinizdeki farklı gruplarla tanışmak, onlardan yeni şeyler öğrenmek ve onlardan değer elde ederken onlara ve şirketinize de değer katmak için kendinizi konumlandırın.

Üçüncüsü, paydaşlarınızı ve işbirlikçilerinizi birey olarak çok daha iyi ve yakından tanımaya çalışın. Sizin için oldukça kolay ve hatta önemsiz olan bir şeyin onlar için nasıl zor ve önemli bir değere sahip olduğunu görmek sizi şaşırtacaktır. Bazen gerçekten önemli katkılar sunmamız veya başkaları için büyük iyilikler yapmamız gerektiğine inanarak donup kalıyoruz. Oysa başkalarını iyi tanımak yararlı alternatifler sunabilir. Başkalarını daha yakından tanımak için gerçekleştirdiğiniz aktivitelerde sadece profesyonel alanla sınırlı kalmamak ilişkilerinizi ve gayri resmi gücünüzü geliştirecektir.

İş dışında, profesyonel faaliyetlerin yanı sıra sosyal derneklere de katılın. Paylaşılan faaliyetlerin, ağınızı bir çeşit ‘acil iş arkadaşı grubu’nun ötesine genişletmek üzerinde oldukça büyük ve çoğunluk tarafından hafife alınan bir etkisi vardır. İşinizi yapmanızı kolaylaştıracak kişiler illa sizin alanınızda ve şirketinizde çalışan biri olmak zorunda değildir. Bu kişi, bir yüzme kulübünde tanıştığınız yeni biri de olabilir. Bu nedenle, her fırsatı değerlendirmeye gayret edin.

Size verilen rolle yetinmeyin

Unutmayın, değeriniz, yalnızca resmi bir organizasyonda size verilen rolü yerine getirme becerinizle tanımlanmamalıdır. Eğer öyleyse, muhtemelen başınız beladadır ve er ya da geç, daha ucuz, daha genç ve daha akıllı bir rakip şirkete katılacak ve yerinize geçecektir. Farklı paydaşlar için değer yaratarak ve kendinizi yeri doldurulamaz hale getirerek, organizasyon içinde ve ötesinde kendiniz için fırsatlar açabilirsiniz. Ve bunu yaparak şirketinize de değer katmış olursunuz.

İş yerinde ağlamak sağlıklı bir davranış mı?

 

Toksik bir iş yerinde çalıştığınızı gösteren 5 işaret

 

Z kuşağının önerisi: İş yerinde tembellik

 

Çalışanın iş yerinde yemekte yalnız bırakılması 'mobbing' sayıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)