BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİş yerinde ağlamak sağlıklı bir davranış mı?----

İş yerinde ağlamak sağlıklı bir davranış mı?

İş yerinde ağlamak sağlıklı bir davranış mı?
30 Ağustos 2022 - 12:49 www.finansgundem.com

İş yerinde ağlamak yadırganan bir davranış şekli olarak kabul edilir. Oysa bu, ağlayan kişinin sağlıklı biri olduğunu gösteren normal bir davranıştır.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışanlar için iş yerinde yaşanan duygusal gelgitleri kontrol etmek zor olabilir. Bazı çalışanlar, hassasiyetleriyle de ilişkili olarak iş yerinde kendilerini tutamayıp ağlayabilir, üzüntüsüne yenik düşebilir. Bu çoğunlukla yadırganan bir davranış olarak kabul edilir. Ancak araştırmalar bunun böyle olmadığını, en azından olmaması gerektiğini söylüyor.

Fortune’dan L'Oreal Thompson Payton’ın haberine göre, iş yeri, normal yaşantımıza kıyasla daha stresli bir ortama sahiptir. İşlerin verdiği stresin yanı sıra işverenler ve çalışma arkadaşlarınızla yaşadığınız diyaloglar da duygusal anlamda zedelenmenize neden olabilir. Dolayısıyla, iş yerinde duygusal tepkilerinizi dizginlemeniz en doğru davranış olarak kabul edilir. Ofiste ağlayan bir çalışan görmenin işveren için istenmeyen, çalışanlar için ise moral düşürücü olduğu kabul edilir. Ancak kişinin duygularını kontrol etmeye çalışması, her zaman doğru bir davranış olmayabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, iş yerinde ağlamak gerecekten de karmaşık bir meseledir. Oysa insan gerek işle ilgili gerekse özel hayatıyla ilgili sorunlardan gerektiğinden fazla etkilenebilir ve duygusal yönden boşalmak ve ağlamak isteyebilir. Ancak bu herkes için böyle olduğu ya da herkesin bunu yaparken kendini rahat hissettiği anlamına gelmez.

Özel yaşam profesyonel yaşam ayrımı

2018 yılında yapılan bir ankete göre, insanların yüzde 45'i iş yerinde, stres, öfke, hayal kırıklığı, keder, bunalma gibi sayısız farklı nedene bağlı olarak ağlayabiliyor. Bazen, bu nedenlerin biri bazen ise birden fazlası hatta hepsi kişiyi derinden etkileyebiliyor. Öte yandan, ağlama sıklığımız ise belirgin şekilde farklılık gösteriyor: Ankete göre bu sayı kadınlar için ayda yaklaşık 5,3 kez, erkekler için ise ayda 1,3 kez olarak tespit ediliyor.

Yazar, lisanslı terapist ve sağlık koçu Minaa B, “Vücut düzensiz hissettiğinde, sinir sistemimiz vücudun donabileceği veya vücudun kapanabileceği bir noktaya kadar etkilenir” diyor. Minaa “Hoşgörü merkezli hareket etmediğimiz zaman, gözyaşlarına neden olabilecek öfke, üzüntü, endişe ve depresyon yaşayabiliriz. Bu nedenle, ağlamanın vücut için doğal olduğunu hatırlamak önemlidir” şeklinde konuşuyor. Ağlamanın hala bir zayıflık veya karakter kusuru olarak görüldüğü yerlerin bu bakışa sahip olmadığının altını çizen Minaa, tüm çabalarımıza rağmen, özellikle uzaktan çalışma çağında, özel yaşamlarımızı profesyonel yaşamlarımızdan tamamen ayırmanın imkansız olduğunu sözlerine ekliyor.

Minaa, “Bir düğmeyi çevirip zorlu yaşam deneyimlerimizi kapatamayız. Ayrıca bazı zor deneyimlerimizin çalışma ortamında gerçekleştiğini de görmemiz gerekir. Bu yüzden bazı olaylardan dolayı tetiklenmemiz ve iş yerinde ağlamamız gayet normal bir davranıştır” diyor. İş yerinde ağlamak ilk tercihiniz olmasa da bazen gerçekten de kaçınılmaz olabiliyor.

Özellikle uzaktan çalışma çağında, özel yaşamlarımızı profesyonel yaşamlarımızdan tamamen ayırmak imkansız olabiliyor.

Ağlamanın sosyal, duygusal ve fiziksel faydaları

Psikolojik Bilimler Derneği'ne göre, ‘sevinç gözyaşları’ olumlu duygularımızı düzenleyerek duygusal dengemizi geri kazanmaya yardımcı olabilirken, genel olarak ağlamak, kalp atış hızı ve sindirimimizi artırıyor. Pittsburgh Üniversitesi'nden Klinik Psikolog Lauren Bylsma, araştırmasında, belirli sosyal durumlarda ağlamanın iyi bir şey olabileceğini tespit ediyor. Bylsma, “Birisi, diğerlerinin olumlu, empatik ve destekleyici bir şekilde tepki verdiği bir sosyal çevredeyse, ağladıktan sonra daha iyi hissetme olasılığı daha yüksektir” diyor.

Yöneticilere göre iş yerinde ağlamak normal

Bununla birlikte, insanlar utandıkları bir ortamda ağlar veya başkalarının olumsuz tepki verebileceğini hissederlerse, ağladıktan sonra kendilerini daha kötü hissedebiliyor. Bylsma, “İş yeri, aslında ağlamak için zorlu bir ortamdır çünkü genellikle destekleyici unsurların sayısı daha azdır” diyor.

Ancak 2.000'den fazla üst düzey yöneticiyle yapılan bir anket, iş yerinde ağlamanın bir zamanlar olduğu gibi tabu olmadığını gösteriyor. Ankete göre, CFO'ların yüzde 44'ü ara sıra iş yerinde ağlamanın kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Ayrıca üst düzey yöneticilerin yüzde 30'u işte ağlamanın itibarınız üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığına inanıyor. Sonuçta herkes ağlıyor.

Sevinç gözyaşları olumlu duygularımızı düzenleyerek duygusal dengemizi geri kazanmaya yardımcı olabiliyorken, genel olarak ağlamak, kalp atış hızı ve sindirimimizi artırıyor.

Yalnız kalmak isteyebilirsiniz

Minaa, gözyaşlarınızın aktığını hissediyor ve başkalarının önünde ağlamak istemiyorsanız tuvalete giderek veya ofisten dışarı çıkarak iş arkadaşlarınızla aranızda fiziksel bir mesafe oluşturmanızı öneriyor. Minaa, ofise dönmeden önce kısa bir yürüyüşe çıkmanın veya destekleyici bir arkadaşınızı aramanın iyi gelebileceğinin de altını çiziyor. Yine de Minaa, “Sessizlik içinde ve uzakta ağlamak istiyorsan, bu da sorun değil” diye ekliyor.

Minaa, ayrıca ofise döndüğünüzde kimseye bir açıklama borçlu olmadığınızı belirtiyor. Minaa’ya göre, neden ağladığınızı paylaşmaya karar vermeniz, meslektaşlarınız karşısında savunmasız olmayı ne kadar kabul edebildiğinizle ilişkili.

Yaşadığınız sorunu paylaşmak istememenizin de gayet normal bir davranış olduğunun altını çizen Minaa, bir iş arkadaşınızın neden ağladığınızla ilgilenmesi durumunda “Beni desteklediğiniz için teşekkür ederim, ama şu anda bunun hakkında konuşmak istemiyorum” ya da “Beni anladığın için teşekkür ederim ama neden ağladığımı paylaşmaya hazır değilim” şeklindeki cevapların fazlasıyla kabul edilebilir olduğunu ifade ediyor.

Minaa yine de iş yerinde ağlama sıklığının, iş yerinde ağlamanın normal bir davranış olmasıyla karıştırılmaması gerektiğini söylüyor. Minaa, iş yerinde ağlama sıklığınızın başkaları gibi sizi de rahatsız hissettirdiği noktada, bir terapistten yardım almayı ıskalamamanız gerektiğini sözlerine ekliyor.

Toksik bir iş yerinde çalıştığınızı gösteren 5 işaret

 

Z kuşağının önerisi: İş yerinde tembellik

 

Çalışanın iş yerinde yemekte yalnız bırakılması 'mobbing' sayıldı

 

Uzaktan çalışmak isteyenler bu sektörlere akın ediyor

 

Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)