BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş seyahatleri pandemi öncesine dönecek mi?----

İş seyahatleri pandemi öncesine dönecek mi?

İş seyahatleri pandemi öncesine dönecek mi?
03 Mart 2021 - 16:22 www.finansgundem.com

Kovid sonrası normale dönüş süreci iş seyahatleri için hızlı bir geri dönüş anlamına gelmeyebilir. Yol harcamalarından tasarruf etmeyi de göz önünde bulunduran şirketler eskiye dönmeyi tercih etmeyebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonominin büyük bölümünde gündemi işgal eden asıl soru salgın öncesi harcama kalıplarına geri dönmenin ne zaman güvenli olacağı yönünde. Ancak konu iş seyahatlerine geldiğinde ise soru daha çok “Bunu kim isteyecek?” problemine dönüşüyor.

Bloomberg’in haberine göre şirketlerin CEO’ları video konferans araçlarının etkinliğine ve tasarruf ettikleri miktarlara dikkat çekiyorlar. Pek çokları ise iklim değişimine karşı yürüttükleri politikalarda karbon salınımını azaltma sözü verdiler. İş seyahatlerinin eski haline gelmesini dört gözle bekleyen herkes için tüm bunlar kötü haber anlamına gelebilir.

Küresel İş Seyahati Derneği (GBTA), dünya çapında ticari seyahat harcamalarının 2025 yılına kadar salgın öncesi zirve olan 1,4 trilyon dolara geri dönemeyeceğini tahmin ediyor. ABD Nüfus Sayım Bürosu tarafından Amerika’daki küçük işletmelerle ilgili yapılan son ankette şirketlerin sadece %27'sinin önümüzdeki altı ay içinde seyahate para harcamayı beklediğini ortaya koydu.

Michigan Üniversitesi Tüketici Anketi Direktörü Richard Curtin verdiği bir röportajda, "Zoom'da yapılan toplantıların sonuçları ve şahsen yapılanlardan çok farklı değil, ancak maliyetler gece ile gündüz kadar farklı. Bir zamanlar desteklenen bu maliyetleri artık haklı çıkarmak çok zor olacaktır" dedi.

Yeni yollar aranıyor

Yönetim danışmanlık firması Oliver Wyman tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, iş seyahatine katılan iş insanlarının çoğu, mevcut ticari ilişkilerini sürdürebileceklerine ve yeni ticari ilişkileri de telekonferans yoluyla geliştirebileceklerine inandıklarını belirtiyorlar.

Bununla birlikte iş seyahatlerinin 11 Eylül saldırılarından ve 2008 Küresel Finans Krizi’nden sonra geri dönmesi sektörün uzun vadede yeniden geri dönüş yapacağı yönündeki tahminleri de güçlendiriyor.

Ancak GBTA, salgının sektör üzerindeki etkisinin bu iki krizden de yaklaşık 10 kat daha şiddetli olduğunu tahmin ediyor. Üstelik bu sefer, şirketler iş seyahatlerinin yerini tutabilecek daha iyi ikameler bulmuş gibi görünüyorlar. Söz konusu yöntemler şirketlerin bilanço beklentilerinde de ortaya çıkan ortak bir tema özelliği taşıyor.

2 Şubat tarihinde Amazon’un Baş Finans Sorumlusu Brian Olsavsky açıklamasında, “Ulaşım giderlerinden yaklaşık 1 milyar dolar tasarruf edebilme imkanı bulduk. Satış ekiplerimiz müşterilere ulaşmak için yeni yollar buldu” ifadelerine yer vermişti.

Business Travel News'e göre Amazon, 2019 yılında ABD rezervasyonlu uçuşlarda ölçülen en büyük 100 kurumsal seyahat programı arasında Deloitte'un ardından ikinci sırada yer almıştı. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi yarı kamu kuruluşları da söz konusu listeye girmişti.

Tatil amaçlı seyahatlerde artış bekleniyor

Daha geniş çaplı seyahat sektöründe ise, aşıların piyasaya sürülmesinin ardından tatilcilerin kendilerini daha rahat hissetmeleriyle, kısa vadede boş zamanlarını değerlendirmek isteyenlerin seyahatlerine ilişkin talepte bir miktar artış bekleniyor.

American Express’in Baş Finans Sorumlusu Jeff Campbell bilanço beklentilerine ilişkin yaptığı açıklamada, "İş seyahatlerinin tüketici seyahatlerine göre geride kalmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İş seyahatlerinin dönüşü rekabete bağlı

Ofislerden uzakta çalışmaya geçiş gibi diğer pandemi dönemi işletme trendlerinde olduğu gibi, seyahat alışkanlıklarındaki değişikliklerin geçici olacağını söyleyen bir düşünce de bulunuyor.

Ancak tartışmaların kamu sağlığı krizi son bulmadan çözüme ulaşması mümkün görünmüyor.

Oyuncak üreticisi şirket Jakks Pacific’in CEO’su Stephen Berman, bilanço beklentileri üzerine yaptığı açıklamada, iş seyahatine dönüş yavaş olsa bile, şirketlerin işe yarayan yöntemlerden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Berman, “Zoom'da bir müşteri kazanmaya çalışan birine karşı başka bir satış temsilcisinin kişisel ziyaretler sonucu bir müşteriyi kazanması, seyahat eden bir sürü insanın ortaya çıkmasına neden olacaktır" dedi.

Ruslar da ‘her şey dahil’ sistemine geçiyor 

JPMorgan CEO’su iş seyatlerinin geri dönmesini                  b              bekliyor

Finans sektöründe boğa piyasası geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)