BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİş gücü piyasası ne zaman soğuyacak?----

İş gücü piyasası ne zaman soğuyacak?

İş gücü piyasası ne zaman soğuyacak?
03 Kasım 2022 - 16:53 www.finansgundem.com

İş gücü piyasası sıcaklığını koruyor. Ancak işe alımların dalgalı seyri, patronların ofise dönüş çağrıları ve durgunluk korkuları, kariyer seçeneklerini yeniden değerlendiren çalışanlarla belirsizlik yaratıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İş gücü piyasası sıcaklığını koruyor. Öyle ki, son faiz artırımında Fed Başkanı Powell bile en çok iş gücü piyasasındaki sıcaklıktan bahsediyor. Bundan sonraki faiz artırımlarında iş gücü piyasası verileri öncelikler arasında üst sıralara yerleşeceğe benziyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapılan birçok araştırma ABD iş gücü piyasasının, büyük çaplı işten çıkarmalar yaşanıyor olsa da sıcaklığını koruduğunu gösteriyor. Son yapılan araştırmalar ise ofise dönüş çağrıları ve durgunluk korkularıyla birlikte çalışanlar arasında belirsizlik duygusunun arttığını gösteriyor.

Çalışanların endişeleri artıyor

Fortune’dan Matthew Boyle’un haberine göre, iş gücü piyasası hala sıcaklığını koruyor ancak yeni bir çalışma, geleceğin çok daha farklı görünebileceğine dair işaretler barındırıyor. PricewaterhouseCoopers tarafından yapılan bir ankete göre, çoğu işletme iş gücünü bir şekilde azaltıyor, emek talebi aralıksız devam ediyor ve iş olanakları artmayı sürdürüyor.

Aralarından 100’ü üst düzey İK yöneticisi olan toplam 657 yöneticiyle yapılan ankete göre, 10 insan kaynakları şefinden sekizinden fazlası işten çıkarmalara başvurduklarını, işe alımları dondurduklarını veya personellerini büyük ölçüde azaltmak için başka taktikler uyguladıklarını söylüyor. Şirketler aynı zamanda gönüllü emekliliklere, performansa dayalı kesintilere ve yıpranmaya da başvuruyor. Şirketler ayrıca işten ayrılan kişilerin yerine yenilerini de almıyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı ise hala belirli alanlarda işe alımları sürdürdüklerini söylüyor.

PwC'nin anketindeki iş gücü kesintileri, ABD Çalışma Bakanlığı raporuna yansıyan sıcak iş gücü piyasasına karşı sarsıcı bir tezat da sunuyor. PwC anketi, Shopify, Oracle ve Wayfair gibi firmalarda işten çıkarmaların yaşandığı ve Amazon, Microsoft ve Apple gibi büyük işverenlerin işe alımları yavaşlattığı bir yaz döneminin arkasından, Ağustos ayında gerçekleştiriliyor. Anket, işe alım rakamlarındaki bir ileri bir geri devam eden dalgalı seyir, patronların ofise dönüş taleplerindeki artış ve durgunluk korkularının kariyer yollarını yeniden değerlendiren çalışanlar arasında endişe ve belirsizlik yarattığını gösteriyor.

İş gücü verileri sürekli değişiyor

PwC'nin küresel iş gücü stratejisi lideri Julia Lamm, “Şu anda çok hızlı değişen, değişken bir pazara sahibiz. İş piyasası ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha sıcak. Bu nedenle şirketler büyüme oranlarını tahmin etmek ve daha uzun vadeye yayılacak şekilde hazırlıklı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İşverenler ve çalışanlar arasında aşırı bir itme ve çekme gerçekleşiyor ve olası bir ekonomik gerileme tehdidi belirdikçe, iş gücü verilerinde de ilginç değişimler görebiliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Ofise dönüş süreci yavaş işliyor

Hiçbir yerde bu itme ve çekme, kuruluşların çalışanlarını ofise geri döndürme çabalarından daha belirgin değil. Ankete katılan yöneticilerin üçte ikisinden fazlası, ofise dönüş sürecinin beklenenden daha yavaş gerçekleşmesinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Hemen hemen tüm yöneticiler, ofis içi koçluk ve mentorluk yaptıklarını veya üretkenliği artırmak için çalışma alanlarını değiştirdiklerini söylüyor. Ancak yöneticilerin yalnızca yarısı bu stratejilerin etkili olduğunu belirtiyor. Güvenlik firması Kastle Systems'e göre, İşçi Bayramı'ndan bu yana çalışanları ofise geri çağırma çabalarında artış olmasına rağmen, ABD'nin 10 büyük kentindeki ofis doluluk oranının birkaç haftadır yüzde 50'nin biraz altında kaldığının altını çiziyor.

İşten çıkarmalar artarsa, çalışanlar, sırf yakınlığı üretkenlikle özdeşleştiren yöneticilere yüzlerini göstermek için de olsa ofiste daha sık bulunma ihtiyacı hissedebilirler. İnsan kaynakları şirketi Challenger, Gray & Christmas’a göre ise, ABD'de işten çıkarmalar Eylül ayında yüzde 46 oranında artarak yaklaşık 30.000 seviyesine ulaşmış durumda.

Üst üste gelen krizler iş gücü piyasalarını baskılıyor

 

General Electric iş gücünü azaltıyor

 

Depresyon ve kaygı bozukluğu iş gücünü etkiliyor

 

Asıl sorun enflasyon değil, iş gücü

 

İş gücü kıtlığına robotlar çare oluyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)