BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİş dünyasının yeni trendi: Haftada 4 gün mesai----

İş dünyasının yeni trendi: Haftada 4 gün mesai

İş dünyasının yeni trendi: Haftada 4 gün mesai
18 Ekim 2022 - 17:18 www.finansgundem.com

Haftanın 4 günü çalışma prensibine dayanan yeni bir çalışma programı sıkışan istihdam piyasasında şirketlerin umudu oldu. Yetenekli çalışanlarını korumak isteyen şirketler bu yeni programla boş kadrolarını da doldurmayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İstihdam pazarının daralmasıyla birlikte şirketler de kalifiye çalışan bulabilmek için farklı çözümlere başvuruyor. CNBC’nin haberine göre İngiltere’de şirketlerin uygulanmaya başladığı haftada 4 iş günü içeren çalışma programı yeni başvuruların olağanüstü bir hızla artmasına yol açtı.

Çevre danışmanlığı şirketi Tyler Grange’in İnsan Kaynakları Direktörü Helen Brittian, çalışma programının değişmesinin ardından yaşanan gelişmeleri anlatırken, “İşe alım sayfamıza yapılan ziyaretler %60, şirkete yöneltilen sorular ise %534 arttı” ifadelerine yer verdi.

Şirket, dört günlük hafta denemelerine katılan birçok firma arasında. Brittian yeni çalışma programının uygulanmasından itibaren, işe alımlar ve yetenekli çalışanların elde tutulması konusunda büyük bir fark yarattığını belirtiyor. İnsan kaynakları yöneticisi, “İnsanların şirkete gösterdiği ilgi inanılmaz” ifadelerine yer verdi.

Değişikliği fark eden tek şirket Tyler Grange değil. Video oyunları odaklı iletişim danışmanlığı firması The Story Mob’un Eş CEO’su Anna Rozwandowicz de haftada 4 günlük mesainin başarısının altını çiziyor.

Dört günlük mesai programına geçtikten kısa bir süre sonra, ekibin uzun süredir boş olan bir pozisyonlarını doldurabildiğini belirten Rozwandowicz "İş arayanların ilgisinde kesinlikle bir artış gördük" ifadelerine yer verdi.

İngiltere’deki dört günlük mesai haftası denemeleri şimdiye kadar tütünün en büyük örneği. Uygulama çalışanlardan ve şirketlerden geniş çapta olumlu tepkiler alıyor. Bunun arkasındaki fikirse oldukça basit: İşçiler, ücretlerinin %100'ü için %20 daha kısa sürede aynı üretkenlik ve çıktı seviyelerini hedefleniyor.

Küresel çapta 4 günlük hafta hareketi Avustralya ve Yeni Zelanda'da denenmeye başlandı. Hareketin 2022 ve 2023 boyunca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ve Güney Afrika'da genişletilmesi planlanıyor.

İstihdam piyasasında işe alım zorlaştı

Eğitim teknolojisi firması Bedrock Learning için, işe alım ve yetenekleri korumayı kolaylaştırmak, dört günlük bir çalışma haftasına geçmek için kilit bir itici güç oldu. Kurucu CEO Aaron Leary konuyla ilgili açıklamasında, “Aşırı dürüst olmak gerekirse, yetenek tutma ve işe alım hedefinin parçasıdır. Pandemi boyunca bir çalışanların hakim olduğu bir istihdam pazarı oluştu ve çok fazla hareket, çok fazla değişim oldu. Bedrock da buna karşı savunmasızdı” ifadelerine yer verdi.

Diğer birçok şirket gibi, Bedrock Learning de Büyük İstifa ve esnek çalışma uygulamalarına geçişle mücadele etti. Bu da şirket kültürünü sürdürmeyi daha zor hale getirirken iş değiştirmeyi kolaylaştırdı.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi, 2022'nin başlarında, iş ilanları ülkede tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtiyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, artan iş ilanları şirketlerin kalifiye çalışan bulma amacıyla sürdürdüğü rekabeti de artırdı. Bu aynı zamanda işe alım süreçlerini de zorlaştırdı.

Dört günlük mesai haftası denemesinin bir parçası olan pazarlama ajansı Loud Mouth Media da istihdam piyasasındaki daralmadan etkilendiğini belirtiyor. Şirketin Genel Müdürü Mark Haslam söz konusu programa bu yüzden dahil olduklarını itiraf etti. Haslam, “Kovid sırasında çalışanlarımıza her yönden teklif geliyordu” ifadelerine yer verdi.

Dört günlük haftaya geçiş, her iki şirket için de oyun değiştirici oldu.

Bedrock Learning'den Leary, "İşlerin, çalışanları elde tutabilme açısından geçmişe kıyasla tamamen istikrara kavuştuğunu söyleyebilirim" dedi ve hareketin başladığı haziran ayından bu yana sadece bir çalışanın istifa ettiğini de sözlerine ekledi.

Loud Mouth Media'dan Haslam da hem işe alım hem de çalışanları tutabilme konusunda büyük değişiklikler olduğunu fark ettiğini belirtiyor: “İş başvurularının iki katına çıktığını söyleyebilirim. Çok daha fazla geçici başvuru alıyoruz. Personeli elde tutma oranımız %80’den %98’e yükseldi.”

Daha fazla başvuru daha iyi adaylar anlamına mı geliyor?

Ancak Haslam, başvurulardaki artışın doğru adayı bulmayı kolaylaştırmadığını da sözlerine ekledi. Üst düzey yönetici, “Birisi bize gelir ve dört günlük mesai haftası yaptığımız için bizimle çalışmak istediğini söylerse, onlara imkan vermeyiz. Çünkü bu kişi gerçek bir çalışan değildir ve sadece daha az çalışmak istediği anlamına gelir. Bilirsiniz ki bu durum onların çalışma etiğini sorgulamamıza neden olur” dedi.

Haslam, şirketin değerleri ve hedefleriyle uyumlu adayları işe almak istediğini ve bunun dört günlük haftanın ötesine geçtiğini söyledi.

Tyler Grange de benzer deneyimlerle karşı karşıya kalmış. Brittain konuyla ilgili açıklamasında, “Çok sayıda insanın başvurmasını sağlıyoruz. Ancak bu işimizi gerçekten arayan doğru beceriye sahip insanlardan dolayı değil dört günlük mesaiyi deneyen bir şirketiz olduğumuz için böyle” dedi.

Tyler Grange Genel Müdürü Simon Ursell, “Özellikle istediğimiz roller için başvuran çok fazla başvuru sahibi yok” diyerek Brittain’in ifadelerini doğruladı. Ursell, dört günlük mesai uygulamasıyla bile bazı rolleri doldurmak ve uygun adaylar bulmakta zorlanmaya devam ettiklerini vurguladı. Genel müdür, dört günlük çalışmanın “her derde deva olmadığını” sözlerine ekledi.

Çoklu görevleri nasıl daha iyi yaparız?

 

Yetenekli insanlar liderlik etmekte neden isteksizdir?

 

Uzaktan çalışmanın karanlık yüzü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)