BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyasından Erdoğan'a destek!----

İş dünyasından Erdoğan'a destek!

İş dünyasından Erdoğan'a destek!
20 Kasım 2015 - 07:52 www.finansgundem.com

Türk iş dünyası yatırımın önünde önemli engel olarak görülen faiz oranlarında düşüş bekliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faizler yüzde 4.6’ya düşşün’ açıklamasına iş dünyasından destek geldi. 
 
Erdoğan bir önceki gün, “Ey finans sektörü bu yüksek faizlerle kimse bu ülkede yatırıma girmez. bugün piyasa faizi yüzde 10.6. Bunu bizim çok daha iyi noktaya taşımamız lazım. Nasıl yüzde 4.6’ü biz taban yaptıysak, oraya doğru tekrar inmemiz lazım. O zaman göreceksiniz yeni yatırımcılar ortaya çıkacak” diye açıklama yapmıştı. Milliyet'in haberine göre, iş dünyası yatırımın artması için faizlerin düşmesi gerektiğini teyit ediyor. Ancak bu sonuca ulaşabilmek için enflasyonun, cari açığın düşürülmesi ve Türkiye’de ara ürün imalatına teşvik verilmesi gerektiği belirtiliyor. İş dünyası banka kredilerinde vadelerin de uzatılmasını istiyor.

Yatırımın prangası yüksek faiz
İbrahim Çağlar  / İstanbul Ticaret Odası Başkanı

 Cumhurbaşkanımızın faiz oranlarıyla ilgili gösterdiği hedef seviyeyi son derece isabetli buluyorum. İş kapısı açmak, üretimi artırmak temel meseledir. Büyüme de paranın ayağındaki prangayı çözmekle sağlanır. O pranganın adı da yüksek faizdir. Yatırımcının rahat nefes alabilmesi için gereken en önemli enstrümanlardan biri faiz oranlarıdır. Yatırımcının önünün açılması için faizlerin yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi lazım.

Yeni uygulamalar bekliyoruz
Mahmut Hiçyılmaz  Kayseri Ticaret Odası Başkanı

Tespit çok doğru. Bu faizlerle yatırım yapılması zor. Ancak belli politikalar uygulandıktan sonra bunların düşmesi beklenebilir. Tespite katılıyoruz ancak yeni hükümetten Faiz oranlarını düşürecek politikalar üretmesini bekliyoruz. Faizler düşerse, yatırım ve istihdam artar. Faiz oranları doğrudan enflasyona bağlı, enflasyon düşerse faiz de düşer. Biz iş dünyası olarak yüzde 1’lere kadar düşmesini isteriz ancak ekonominin de buna uygun olması gerekiyor. 

İçerideki pazarı da daraltıyor
Ahmet Sayar  / Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bşk.

Türkiye’de faizlerin yüksek olması yatırımın ve ekonomik sistemin önündeki en büyük engellerden. Hem yeni girişimciler hem de ihracat yapan şirketler dezavantajlı oluyor. İç piyasanın hareketine de olumsuz etki yapıyor. konut ve Otomobil kredi faizleri yüksek olunca alım azalıyor. Faizler düşerse iç piyasa da hareketlenir ve borçlu girişimcilerin de yükü hafifler. Avrupa faiz oranları göz önünde bulundurularak oran belirlenmeli. 

Kredi vadeleri de uzatılmalı
Ender Yorgancılar  /Ege Bölgesi Sanayi Odası Bşk. 

Faiz oranları yanında krediler için verilen vadeler de önemli. Vadelerin de artırılması gerekiyor. Avrupa’da finansmanlar 7-10 yıl vadeli veriliyor. Turizm sektöründe 15 yıla kadar krediler var. Ama diğer yandan bankaların da maliyet hesapları var ona göre fiyat veriyorlar. Maliyeti düşürecek olan unsuru da merkez bankaları tespit ediyor. Ona paralel olarak maliyet aşağıya inecektir bu da faiz oranlarına yansıyacaktır. Bu da istihdamı artıracaktır. Hepsi birbirine paralel.

Bu oranlarla yatırım imkânsız
M. Suat Hacısalihoğlu /Trabzon TSO Başkanı 

Bu oranlarla yatırım yapmak zor hatta imkansız denilebilir. Ayrıca faizlerin vadeleri de kısa oluyor. Bankalar faiz oranlarının risk değerlendirmesini yaparken dışarıdaki ile Türkiye arasında yüksek fark var. Kar oranları yüksek. Yatırım kredilerindeki faiz oranları düşerse yatırımın önü açılır. İç piyasadaki tıkanıklığın açılması için de bu indirim gerekiyor. Avrupa ve batı ülkelerinde bugün faiz oranları sıfır ya da 0.25 gibi düzeylerde. Bizde de döviz kredilerinde benzer rakamlar olmalı.

Paranın maliyetini piyasa belirler
Müjdat Keçeci /Denizli Sanayi Odası Başkanı 

Yatırımcı bir firmanın temsilcisi olarak gönlümden faiz ödemeden sıfır faizli kredi kullanmak geçer. Ama tabii ki para da dünyanın her yerinde maliyeti olan bir nesne. Piyasanın oluşturduğu kriterler fiyatını belirler. ABD’nin ve FED’in de kararları değerini belirlemede etkili oluyor. Türkiye’de bu değerin mümkün olduğunca düşük olması tercihimizdir. Şu anda piyasa şartlarının oluşturduğu değer var. Cari göstergeler de bunu belirliyor. Sanayici olarak hayalimiz düşük faiz.

Önce cari açık  çözümlensin 
İbrahim Burkay Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı 

Faizler bir sonuç. Tek başına faizleri kontrol etmemiz mümkün değil. Bunun için dış ticaret ve cari açığınızı çözmeniz gerekiyor. Cari açık vermezseniz yabancı paraya ihtiyacınız olmaz. Bunun için de Türkiye’de üretimi mümkün olan ara mal ve hammaddelerin ithalatı yerine üretimi sağlanmalı. Dış ticaret açığı düşünce faiz oranları da düşer. Piyasaların gerçekliği var, faizler yüksek o nedenle yatırım yapamıyoruz yaklaşımı sorunu çözmez. 
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hamid20 Kasım 2015 13:48

    açın Güngör Urası okuyun Süleyman Yaşarı okuyun politikacılar gerçeği konuşmuyor...

  • Yakup 20 Kasım 2015 09:14

    Yorumcuya bak dalga geçiyor, eften püften sebeplerle el konuluyormuş şirketlere, terörü finanse ediyorlar daha ne olacaktı, para bolmuş önceleri ondan faiz düşükmüş, peki nere gitti o paralar, faiz yüksek olduğu için faize yatırılmış olmasın, faizi düşür bakalım ne oluyor o paralar yatırıma dönüşmeyecek mi? 2002'den sonraki süreçte para parayı çekmişti, o yüzden para daha bollaşmıştı, yani yabancı yatırım ortamını görünce ortaklıklar, satın almalar yoluyla ülkemize sermaye kazandırmıştı, şimdi bütün paralar faizde, dövizde...

  • Faizci20 Kasım 2015 08:25

    sanki faizler kendi kendine çıktı o sevyelere de oralara indirelim kolayca. e hadii indirelim kolaysa. faiz seviyesinin orada olduğu o zamanlar bir kere para boldu. ikincisi o zamanlar hukukun üstünlüğü vardı. durup dururken şirketlere çökmüyordu devlet. sürekli gerginlik siyaseti yapmıyordu siyasetçiler. farklı görüşler vardı o zamnlar, şimdi yok veya farklı görüşten kanallara gazetelere tek tek eften püften gerekçelerle ve delil olmaksızın el konuluyor. Sermaye rahatsızken, parana yarın birileri el koyabilecekken nasıl insin faizler? hukuk yokken faiz nasıl insin?