BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyasında yeni umut İran----

İş dünyasında yeni umut İran

İş dünyasında yeni umut İran
04 Aralık 2015 - 06:51 www.finansgundem.com

Rusya’yla yaşanan uçak krizinin ardından Türkiye’ye yönelik art arda ambargolarla sıkışan iş dünyasına İran umut oldu

Batı ülkeleriyle nükleer çalışmalar konusunda uzlaşan İran’a ambargonun bu ay sonundan itibaren kalkabileceği belirtildi. Rusya’nın Türkiye’ye tavrına rağmen halen Türkiye’ye ilgi gösteren İranlılar en çok makine, AVM, havalimancılığı gibi  konularla ilgileniyor. 

Deniz Ticaret Odası’ndan tüm üye işadamlarına gönderilen yazıda, İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmayla ilgili “uygulama günü”nün aralık ayı sonu ya da ocak ayı başı olarak belirlenebileceği kaydedildi. Yazıda, ambargo hükümlerinin belirlenecek bu güne kadar geçerli olacağı vurgulandı. 

ABD’liler  bilgi aldı

TOBB’un konuyla ilgili yazısında da ABD’nin uyarısına yer verildi. TOBB yazısında ABD’nin, “uygulama günü” gelinceye kadar özellikle bankacılık ve ulaştırma sektörlerinde İran’a ambargonun devam ettiği uyarında bulunduğu belirtilerek, “İsim zikretmeden bazı ülkelere ait şirketlerin İran ile erken aşamada ticari ilişkilerini geliştirme arayışında olduklarını gözlemlediklerini ve bu alanlarda iş akdine giren/girecek şirket veya kuruluşların da yaptırımlara tabi tutulacağını belirtmişlerdir” denildi. Amerikalıların İran’ın petrol ticareti konusunda vurgu yaptığını belirten TOBB, Türkiye’nin İran’dan petrol alımının ise yaptırım kapsamına girmediğini anımsattı. TOBB yazısında, “Batı ülkelerinin İran ile erken ticarete başlama hevesinde olduklarını, gördüğümüz hususları, bilgilendirme için gelen ABD’li heyetlere iletilmiştir” denildi.

İşadamları geldi

İran konusunda iş dünyasında önde gelen bir kaynak Milliyet’e “Uygulama günü diye tanımlanan bir gün var. Kimileri aralık sonu, kimileri ocak, kimileri mart diye söylüyorlar ama daha kesinleşen bir şey yok. Ben de 1-2 ay içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi. 
İran Suriye’nin yanında yer alan bir ülke olduğunu anımsatan kaynak, “Bizim de aramızın şu an çok iyi olduğu söylenemez. Ama şu an bile İstanbul’da 130 tane İranlı işadamı var. Bu adamlar iş yapmaya geldiler” diye konuştu. 

Hangi sektörler...

Rusya’da kaybedilen yaş meyve-sebze pazarının İran’la telafi edilip edilemeyeceği sorusu üzerine de yetkili isim şunları söyledi: “Bizim narenciye, limon, mandalina, portakal gibi ürünlerde kendi üretimi de var. Genelde Nevruz dediğimiz mart ayında alıyordu, o da devletin kararıyla alıyordu. Ambargo sürecinden sonra makina, demir-çelik, ara malı. Hizmet sektöründe açılım yakalanacak. Türkiye’nin havalimanı işletmesi, AVM, otel işletmesi gibi konularda büyük potansiyeli var.” (Milliyet / Mithat Yurdakul)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)