BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyamızın sıkıntı yaşama sebebi istikrarsızlıklar----

İş dünyamızın sıkıntı yaşama sebebi istikrarsızlıklar

İş dünyamızın sıkıntı yaşama sebebi istikrarsızlıklar
09 Mayıs 2017 - 18:00 www.finansgundem.com

ASO Başkanı Özdebir: "İş dünyasını olumsuz etkileyen küresel ve siyasi gelişmeler de mücbir sebep olarak değerlendirilmeli"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, iş dünyasını olumsuz etkileyen küresel ve siyasi gelişmelerin de mücbir sebep olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bölgedeki coğrafi veya siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle iş dünyamız sıkıntı yaşıyor. Bir taraftan üretimimizin ve yatırımlarımızın artmasını istiyoruz, diğer taraftan da bu gibi olaylardan dolayı girişimcilerimizi kaybediyoruz." dedi.

Özdebir, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, kanundaki mücbir sebep tanımının dışında kalan ancak iş dünyasını olumsuz etkileyen gelişmeler olduğunu söyledi.

Söz konusu küresel ve siyasi gelişmelerin de mücbir sebep sayılması gerektiğini ifade eden Özdebir, "Bölgedeki coğrafi veya siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle iş dünyamız sıkıntı yaşıyor. Bir taraftan üretimimizin ve yatırımlarımızın artmasını istiyoruz, diğer taraftan da bu gibi olaylardan dolayı girişimcilerimizi kaybediyoruz. İnsanlara nefes aldıracak ekonomik tedbirlerin alınması lazım." diye konuştu.

Ekonominin gidişatıyla ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal ile toplantılar yaptıklarını anlatan Özdebir, "Bakan Ağbal'ın Türkiye için bir şans olduğunu düşünüyorum. İlk defa bizim gibi düşünen bir Maliye Bakanımız var. Maliyeciler genellikle eldeki kuşu daldaki kuşlara tercih ederler. O anlamda Maliye Bakanımız daha açık görüşlü birisi. Bunun önümüzdeki günlerde Türkiye'nin büyümesine ciddi katkı sağlayacağını tahmin ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"OSB'lerdeki parsel fiyatlarına üst sınır getirilmeli"

Özdebir, Üretim Reform Paketi ile organize sanayi bölgelerindeki (OSB) parsellerin fiyatlarına üst sınır getirileceğine ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Bana göre haklı bir uygulama. Birçok işletme bunu teminat olarak kullanıyor. İlla ki bir tapu sahibi olmak istiyorlar. Bazı bölgelerdeki yönetimlerde sadece OSB'lerdeki mülk sahiplerinden oluşan bir yapı var. Bu yüzden ilgili kişiler kendi mülkünün değerinin artmasını istiyor ve bu sebeple OSB'nin genişlemesini istemiyorlar. Mesela Kocaeli'nde yaşanan sıkıntı bu. Metrekaresi bin dolara, 800 avroya arsa satıyorlar. Böyle bir maliyet yok. OSB büyümediği için el değiştiriyor. 'Parayı çok cazip bulduğum için satıyorum ve başka yerde işimi yapıyorum' anlayışı var. Üretim Reformu Paketi ile ilgili toplantılarda şöyle bir fikir ortaya çıktı. Uzun vadeli kiralama. Bunu endüstri bölgelerinde devlet de yapabilir, güçlü OSB'ler kendileri de yapabilir. Yani sanayici toprağa para vermesin kiralama yoluyla faaliyette bulunsun. Mevcut OSB Kanunu kapsamında OSB'lerin bu şekilde bir kiralama yapmaları mümkün değil."

Geçmiş dönemden farklı olarak insanların iyi şeyler olacağına dair umutları bulunduğunu belirten Özdebir, yatırım malı üretiminde kıpırdanmalar yaşandığını kaydetti.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki başvuruların sonuçlandırılıp yatırımların devreye girmesiyle ekonominin ciddi bir ivme kazanacağını ümit ettiğini dile getiren Özdebir, "Bunların yatırım ve istihdam anlamında olumlu etkilerini temmuz, ağustos gibi göreceğimizi bekliyorum." dedi.

ASO 1. OSB'de istihdam katlanacak

Odanın çalışmaları hakkında da bilgi veren Özdebir, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesini büyüteceklerini bildirdi.

OSB'nin mevcut büyüklüğünün bin 950 hektar olduğunu anlatan Özdebir, "Bunu bin 6 hektar daha büyütüyoruz. Bölgede faal 330 firma bulunuyor. 330 firma 950 hektardaydı. 191 firmanın istediği yer 600 hektar. 191 firmanın yarısı ASO 1. OSB'de olmayan firmalardan oluşuyor." diye konuştu.

Genişleme faaliyetiyle ilgili altyapı yatırımının 1,4 milyar lira civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Özdebir, "Şu anda bölgede taşeronluk hizmeti alanlar hariç 30 binin üzerinde istihdam var. Yeni yatırımların toplamının 6-7 milyar lira olması bekleniyor. Bu yatırımların OSB'deki istihdamı ikiye katlamasını tahmin ediyoruz yani toplam istihdam 60 bine çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, Kahramankazan'da yapılacak Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak da 2 ay içinde altyapı ihalesine çıkabileceklerini dile getirdi. Ova Çay'ın ıslahı ve karayolu bağlantılarıyla ilgili sorunlar bulunduğunu belirten Özdebir, otoyol ve E-5'e bağlantı konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü ile mutabakat sağlandığını, Ova Çay'ın ıslahını da Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığını söyledi.

Nükleer kümelenmesine ilişkin de bilgi veren Özdebir, Küme Destek Programı kapsamında 16 milyon lirası hibe olmak üzere 32 milyon liralık bir projenin kabul edildiğini bildirdi.

Türk sanayicisi ve inşaat sektörünün nükleer teknolojiye hazırlanmasıyla nükleer santral yatırımlarında yerli malzeme oranının artırılmasının amaçlandığını dile getiren Özdebir, söz konusu yatırımların inşaatında ve işletmesinde çalışan insanların sertifikasyonuyla ilgili eğitimler vereceklerini kaydetti. Özdebir, bu kapsamda Fransız, Rus firmaları ile Çek Cumhuriyeti'nden bir kamu kuruluşuyla protokol imzaladıklarını, haziranda da hem bu amaçla hem de eğitim tesislerini gezmek için Japonya'ya gideceklerini ifade etti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)