BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİş Bankası eurolira ihracından vazgeçti----

İş Bankası eurolira ihracından vazgeçti

İş Bankası eurolira ihracından vazgeçti
22 Mart 2013 - 16:56 www.finansgundem.com

İş Bankası eurolira yerine talebin yoğunlaştığı dolar cinsi eurobond ihracına kaydı.

İş Bankası Şubat ortasında yetkilendirme aşamasına geldiği eurolira ihracından, yatırımcı talebinin mevcut konjonktürde yerel para birimi ihraçlar yerine dolar cinsi kağıtlara kayması üzerine vazgeçerek, dolar cinsi eurobond ihracına çıkmayı planlıyor.
Bankacılık kaynakları son dönemde gelişmekte olan ülkelerin lokal para birimi ihraçlarına yatırımcı ilginin düşük kaldığına dikkat çekerken, İş Bankası’nın dolar cinsi ihraca çıkmasının hem yatırımcı isteği hem de maliyet açısından daha "mantıklı" olacağını söylediler.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 15 Şubat'ta "TL cinsi eurobond yetkilendirmesini gelecek hafta yapacağız" demiş ardından bankacılık kaynakları, Mart ayı başında İş Bankası'nın TL cinsi Euro tahvil ihracı için Barclays, Citi,Deutsche Bank, HSBC ve JP Morgan'ı yetkilendirdiğini belirtmişti.
Konuya yakın bir bankacılık kaynağı, "TL cinsi yurtdışı borçlanma piyasası henüz yeni. İlk ihraç gerçekleştiğinden beri geçen süre iki ay civarında, yani dolar cinsi ihraçlardan çok daha illikit bir piyasa. Gelişecek ancak bu zaman alacak. Türk bankaları açısından vade uyumsuzluğunu gidermesi gibi nedenlerle, yatırımcı açısından da düşük faiz ortamında sağladığı nominal getiri sayesinde tercih edilen ihraçlar" dedi ve ekledi:
"Ancak yatırımcıların elinde bulundukları ve uzun vadeli olarak sabit getirili kıymetlerde tutabilecekleri TL miktarı dolar miktarına göre karşılaştırılamayacak kadar az. İş Bankası ise acil borçlanmaya ihtiyaç duyan bir kurum değil. Neden bugün talep az ise borçlanmaya TL cinsi çıksın ki görüldüğü üzere çıkmayacaklar. İhracı dolar cinsine çevirecekler ve muhtemelinde yoğun talepli oldukça düşük maliyetten bir borçlanma gerçekleştirecekler".
Öte yandan bankacılar küresel konjonktür nedeniyle ihraçların bazen ertelenmesinin ya da para birimlerinde değişiklikler yapılmasını normal bir süreç olarak nitelendiriyorlar ve böyle durumlar için zaten bankaların yetiverirken para birimlerini ve süreyi geniş tuttuklarını da belirtiyorlar.
Son dönemde Güney Kıbrıs endişeleri ve küresel merkez bankalarının politika kararlarına ilişkin belirsizlikler risk iştahını negatif yönde etkiledi ve ihraçlara olan talepleri azalttı. İhraçların önemli bir bölümü risk iştahının daha olumlu olacağı dönemleri bekliyor.
İş Bankası Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılması koşuluyla toplamda 2.5 milyar dolar veya diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, azami 10 yıl vadeli tahvil ihracı için genel müdürlüğe yetkiyi geçen yılıvermişti. SPK ise başvuruyu 15 Mart'ta onaylamıştı.
Bankacılık kaynakları İş Bankası'nın dolar cinsi Euro tahvil ihracı için de Barclays, Citi, Deutsche Bank, HSBC ve JP Morgan'ı yetkilendirmesinin beklendiğini söylediler. Yetkilendirme ile ilgili ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Bu yıl Akbank ve Garanti Bankası daha önce yurtdışında TL cinsi tahvil ihraç etti.
Türkiye'de bir kurumun yurtdışında yaptığı ilk TL cinsi ihraç olan Akbank'ın5 yıllık ihracında satış tutarı 1 milyar lira, nihai getiri yüzde 7.5 olurken; tahvile 2.7 milyar TL civarında talep gelmişti.
Garanti Bankası'nın 5 yıl vadeli eurolira ihracında nihai getiri yine yüzde7.5 olurken, satış tutarı 750 milyon lira olarak gerçekleşti ve talep 1.5 milyar TL’nin altında kaldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)